Deze maand lokaal, dus in uw gemeenteraad, vooral aandacht voor de Kwinkelier en een initiatief voor een referendum.
Referendum
In de raad werd een initiatiefvoorstel ingebracht door Forza De Bilt om een gemeentelijk referendum mogelijk te maken. Een verzoek hiervoor moet gesteund worden door 1% van de kiesgerechtigde inwoners (335 mensen) een definitief verzoek door 5%. Referenda zouden raadgevend zijn en geen opkomstdrempel kennen.
De fractie van PvdA De Bilt stemde net als 21 van de 27 gemeenteraadsleden tegen het initiatief en wel om de volgende redenen;
- Wij betrekken graag veel eerder inwoners bij inspraak met het burgerinitiatief, inwonerpanel, flitspeilingen, right to challenge etc.
- Wij zien dat inwoners de raad al heel goed kunnen bereiken en hun wensen en bedenkingen goed mee kunnen geven aan alle fracties.
- PvdA De Bilt vindt de kosten van een referendum veel te hoog, gemiddeld gaat men uit van € 65.000,- per referendum, wij besteden dat geld liever aan zorg, werk, klimaat of participatie.
- PvdA De Bilt wil voorkomen dat het referendum gebruikt wordt door fracties in de raad om extra druk te zetten op het maatschappelijk debat.
- Wij zijn tegen een schaduwdemocratie. De raad besluit uiteindelijk en weegt alle belangen af vanuit een breed perspectief. En referendum vernauwt zich vaak tot een ja/nee-vraag zonder nuance. Wij vrezen het vertrouwen in het gemeentebestuur wanneer de raad, juist op basis van die nuances, ingaat tegen de uitspraak van het referendum.
- Als laatste, de raad vertegenwoordigt alle inwoners van onze gemeente. Wat te doen met de ‘stille meerderheid’ van onze inwoners als slechts 10% van de inwoners op komt dagen bij een referendum en met 55% van de stemmen voor of tegen stemt?
Als alternatief stellen wij voor door te gaan met de manier waarop wij nu inwoners betrekken bij besluiten, zoals bijvoorbeeld in het participatieproces woningbouw, en inzetten op de introductie van Right to challenge in onze gemeente. Dit initiatief gaat ervan uit dat elk collectief van inwoners gemeentelijke taken over kan nemen als zij dit beter of goedkoper kunnen. Er zijn al veel mooie voorbeelden in den lande met deze zogenaamde R2C.
Kapbeleid
In september van het afgelopen jaar is het kapbeleid vastgesteld. Door amendementen van de progressieve partijen in de raad is het kapbeleid daarmee aanzienlijk strenger geworden. Dit beleid werd nu “vertaald” in de Algemene Politie Verordening. Een motie van GroenLinks, PvdA, D66, SP, CU en fractie Brouwer over evaluatie van het nieuwe kapbeleid werd aangenomen.
Kwinkelier tweede herziening bestemmingsplan
De herziening betrof het wegvallen van een woontoren, het “luchtiger” maken van het ontwerp van de kwinkelier, maar ook een rijtje woningen achter de centrumkerk dat net hoger was dan het bestaande bestemmingsplan. De commissie openbare ruimte had maar liefst zeven uur nodig om over dit plan te vergaderen. Een stortvloed van amendementen en moties werd er opgesteld.
Uiteindelijk werd het plan aangenomen. De enige wijziging is dat het rijtje woningen achter de kerk weliswaar 2 meter hoger wordt, maar dat dit in de vorm van een op een kap gelijkende constructie wordt. De woningen ogen zo minder massief. De PvdA heeft dit amendement gesteund.
Daarnaast werden er moties aangenomen waarin de wethouder gevraagd wordt om met de initiatiefnemer (Lisman) nog eens te gaan praten over speelruimte, betere toegankelijkheid en het plaatsen van zonnepanelen en het beperken van de geluidsoverlast van de sportschool. Deze moties werden mede ingediend door de PvdA. Het CDA diende een motie in om er bij de initiatiefnemer op aan te dringen de panden aan het Uilenpad toch wat lager te maken en om te zorgen dat leegstaande winkelpanden eventueel kunnen worden omgebouwd naar woonruimte. Ook deze moties werden met steun van de PvdA aangenomen. Tenslotte was er een motie van afkeuring van Forza over de handelwijze van de wethouder. Deze motie is niet aangenomen. Ook de PvdA heeft de motie niet ondersteund. De gang van zaken rond dit plan verdient bepaald geen schoonheidsprijs, maar dit valt niet alleen de wethouder te verwijten. Ook de raad zelf heeft niet optimaal gefunctioneerd, en daarbij hebben we te maken met een initiatiefnemer die vooral geld wil verdienen en zich niet veel aantrekt van de gemeente, ondernemers of bewoners.