Op 25 november vond de gemeenteraadsvergadering van november plaats, de uitloop hiervan vond op dinsdag 30 november plaats. Op de agenda stonden belangrijke onderwerpen zoals het bestemmingsplan De Bilt Noord-Oost en de klimaatadaptatie en water en rioleringsplannen. Ook dienden we als fractie twee moties vreemd aan de agenda in.
Bestemmingsplan Bilthoven Noord Oost
Het bestemmingsplan gaat over de bosgebieden ten noorden en oosten van Bilthoven. Het moest herzien worden omdat de gemeente door de Raad van State gesommeerd was een paar dingen te wijzigen. Tegelijkertijd werden wat kleine zaken technisch aangepast. Het ging in de raad vooral om de twee recreatieparken Ridderhof en Bospark. Voor beide parken geldt dat de verplichting om in de winter te sluiten is opgeheven. Wel blijft het zo dat er niet permanent gewoond mag worden. Voor Ridderhof werd een aanpassing goedgekeurd die de eigenaar Topparken in staat stelt nieuwe luxe huisjes op het park te bouwen. Omdat dit betekent dat er meer m2 bebouwd wordt, hebben we geprobeerd dit met amendementen af te zwakken. Dit is helaas niet gelukt. Voor het Bospark geldt dat de pacht over een paar jaar afloopt. De gemeenteraad vond het een goed idee om tot dat moment de situatie op het park te bevriezen, en in de tussentijd een visie op de toekomst van het park te ontwikkelen. Het bestemmingsplan is goedgekeurd.
Bestemmingsplan Melkweg 3
Op Melkweg 3 staat een kantoorgebouw van 1 verdieping. Een particuliere initiatiefnemer wil hier een flat van 5 verdiepingen bouwen met 18 sociale- en 12 middenhuur appartementen. Er waren wat bedenkingen over het parkeren buiten het eigen terrein, en de verdere verstening van de wijk. Ook hebben de huizen tegenover de flat een sterk verminderd uitzicht. De raad, en ook onze fractie vonden echter het belang van volkshuisvesting zwaarder wegen en het plan is goedgekeurd.
Vaststellen Integraal Ruimtelijk perspectief U10
Dit is een visie op de ontwikkeling van onze omgeving van 16 deelnemende gemeentes. De U10 is echter alleen een samenwerkingsverband en kan zelfstandig niets beslissen. De beslissingsbevoegdheid ligt bij gemeentes en de provincie. In het IRP staan nogal wat ontwikkelingen waar we in de gemeente de Bilt moeite mee hebben. Bijvoorbeeld een fietspad door Oostbroek, het verbreden van de Soestdijkse weg, een groot busstation bij Bilthoven etc etc. De PvdA fractie diende een signaalmotie in die duidelijk maakt dat deze zaken tot de beslissingsbevoegdheid van de raad behoren en niet van de U10, en vragen het college om tot oplossingen te komen die acceptabel zijn voor de gemeente de Bilt. De motie werd unaniem aangenomen en het IRP werd goedgekeurd.
Klimaatadaptatievisie en water en rioleringsplan
De recente overstromingen in onze gemeente hebben aan het licht gebracht dat er nog veel moet gebeuren in onze gemeente om ervoor te zorgen dat we droge voeten houden in alle wijken. PvdA De Bilt stemde daarom in met het door het college uitgewerkte plan voor klimaat-adaptatie, water en riolering dat het niveau ‘ambitieus’ kreeg.
Er komt meer geld voor het afkoppelen van hemelwaterafvoer. Dat regenwater komt nu vaak rechtstreeks in het riool en zorgt vervolgens voor overstromingen. Het plan voorziet in een versnelling van deze afkoppeling en het aanpassen van het riool op plekken waar nu grote water-overlast is. Ook is er aandacht voor ontstening van de openbare en private ruimte en komen er maatregelen om droogte tegen te gaan en water zoveel mogelijk vast te houden in wijken, o.a. door de inzet van wadi’s.
PvdA De Bilt vroeg met Beter De Bilt, Bilts Belang en CDA om aandacht voor de vijver aan de Talinglaan bij het zwembad, die is nu gedeeltelijk gedempt. Het college zegde toe dat de oppervlakte van de vijver in stand blijft. De motie werd aangenomen met 19 stemmen voor en 5 tegen.
Motie PvdA De Bilt, maak huishoudelijke hulp inkomensafhankelijk
PvdA De Bilt diende een motie in met als dictum:
Vraagt het college
- Zich in verbinding te stellen met de VNG en gemeenten die de huishoudelijke hulp via de WMO inkomensafhankelijk hebben gemaakt ten einde best-practices in de uitvoering hiervan op te halen;
- De ontwikkelingen in deze gemeenten nauwlettend te volgen, de raad hierover te informeren en over zes maanden met een advies over mogelijke navolging/opvolging door Gemeente De Bilt naar de raad te komen
Aanleiding voor de motie was dat verschillende gemeentes (Krimpen, Leusden, Assen, Woerden etc.) op aanraden van de VNG in verweer zijn gekomen tegen het abonnementstarief voor huishoudelijke hulp in de WMO. Dit betekent dat iedereen, ongeacht zijn inkomen, nu huishoudelijke hulp van de gemeente kan krijgen voor € 19,50 per maand. De betreffende gemeentes hebben nu in hun gemeentes de hulp inkomens afhankelijk gemaakt door het in de WMO-verordening op te nemen. Zeer tegen de zin van minister Hugo de Jonge die ze voor de rechter heeft gedaagd.
PvdA De Bilt is geen voorstander van het abonnementstarief en vroeg hier al eerder aandacht voor. Onze WMO-kosten zijn door het abonnementstarief structureel gestegen met 4 ton per jaar. Deze 4 ton moet worden ingezet voor kwetsbare inwoners die hun zorg niet zelf kunnen betalen. De wethouder had beloofd hier aandacht aan te besteden richting inwoners. Hier was het echter nog niet van gekomen. De wethouder gaf de motie een positief advies, dat betekent dat ze hem graag uitvoert. 15 leden stemden voor de motie, 11 tegen. Het college komt dus over zes maanden met een advies over inkomensafhankelijke huishoudelijke hulp in De Bilt!
Motie vreemd; stel bezwaartermijn bestemmingsplan Bilthoven Noord uit
PvdA De Bilt diende nog een motie vreemd in deze vergadering met als doel om het volledig gejuridiseerde conflict tussen inwoners van Bilthoven Noord en de gemeente vlot te trekken.
Inwoners zijn het niet eens met het bestemmingsplan. Het plan is in 2014 verkeerd geamendeerd en vastgesteld (PvdA De Bilt stemde destijds als enige partij daarom tegen het plan). Hierdoor zijn zo’n 300 tot 500 woningen verkeerd ingedeeld, met alle gevolgen van dien voor inwoners. Inwoners klopten vaak aan bij de gemeente hierover. Wethouder Landwehr zei de inwoners in 2018 dat ze dan maar een schadeclaim in moesten dienen bij de Raad van State en weigerde om in overleg te gaan met de inwoners.
Dit deden vervolgens 150 inwoners. Los van eventuele financiële schade voor de gemeente is dat in onze ogen niet de manier waarop je met inwoners om moet gaan. Na aftreden van Landwehr ging de nieuwe wethouder op initiatief van PvdA De Bilt en VVD wel in overleg met inwoners. Dit overleg loopt nu gevaar omdat de bezwaartermijn voor inwoners afloopt per 1-1-2022.
N.a.v. de motie zegde de wethouder toe om de bezwaartermijn op te schuiven naar 10 maart 2022. Dit was voldoende voor PvdA De Bilt en de andere indieners om de motie in te trekken. Wij hopen dat het overleg nu snel tot overeenstemming leidt.