Door Krischan Hagedoorn op 31 december 2014

Blog Krischan Hagedoorn: Sterk en Sociaal 2015!

Op de drempel van 2015 schrijf ik mijn laatste weblog van 2014. Niet over het WMO-geweld van de laatste vijf maanden, met zijn apotheose in de raad van 18 december jongstleden. Daar vindt u voldoende informatie over in het nieuws op onze site. En bovendien, het laatste woord is daar nog niet over gezegd!

Maar er is meer, in het eerste kwartaal van 2015 komen opnieuw belangrijke onderwerpen op ons af. Zo behandelen we in januari in de raad al weer het bestemmingsplan voor de Rembrandtlaan, een onderwerp dat vooral de laatste maanden van 2014 veel stof deed opwaaien. Bewoners en winkeliers liepen in oktober te hoop tegen het bestemmingsplan; het gebouw ‘De Timpe’ zou te hoog zijn, men verwacht een behoorlijk grote parkeer- en verkeersdruk en daarnaast vroeg men zich af of deze nieuwe vierkante meters voor de detailhandel nu echt nodig zijn. Bouwen we niet weer voor nieuwe leegstand? Naar aanleiding van overleg met bewoners en winkeliers, heeft het college haar plannen nu bijgesteld, de bouwhoogte is verlaagd en het aantal vierkante meters voor de detailhandel beperkt. We zijn benieuwd of de samenwerkende partijen (wijkraad De Leijen, bewonersvereniging Bilthoven-Noord en de winkeliersvereniging) vinden dat het college nu wel voldoende heeft geluisterd naar hun opbouwende kritiek.

Ook de Vierstee in Maartensdijk staat weer op de agenda. Drie varianten zijn verder onderzocht: nieuwbouw, renovatie en duurzame renovatie. Op 6 januari organiseert het college een avond waarin de laatste onderzoeksresultaten worden gepresenteerd. De PvdA is vooral geïnteresseerd in de mening van de twee gebruikersgroepen van de Vierstee, de sport- en cultuurverenigingen, en de netto contante kosten van de drie alternatieven. Want, nieuwbouw realiseren is misschien qua investering het duurste, maar nieuwbouw gaat wel 40 jaar mee. Renovatie is goedkoper, maar men verwacht dat een gerenoveerde Vierstee maar 20 jaar meegaat. Door de investering en rentekosten te delen door het aantal gebruikersjaren, bereken je de netto contante kosten per gebruiksjaar. We zijn erg benieuwd hoe deze kosten uitvallen en over welke optie de gebruikers ook in de toekomst het meest tevreden zullen zijn. Regeren is vooruitzien en alleen op deze wijze kun je een zuivere afweging maken om te komen tot een langjarige hoge gebruikerstevredenheid tegen zo laag mogelijke kosten per jaar. En vanzelfsprekend is belangrijk voor de PvdA of de gemeente zelf gaat investeren, dan wel daar (maatschappelijke) partners voor zal zoeken.

Misschien wel de belangrijkste van de drie decentralisaties komt in het eerste kwartaal van 2015 naar de Raad: Mensen met een beperking volwaardig mee laten doen! Vaak gaat dat gelukkig vanzelf, maar soms moeten mensen een handje geholpen worden. Zeker mensen met een handicap of een andere beperking. De Participatiewet vergroot de kans op werk voor deze mensen.
Mensen die net als iedereen met en door hun werk vooruit willen komen in hun leven, maar daar net even wat meer hulp bij nodig hebben (mensen in de sociale werkvoorzieningen, Wajongeren en bijstandsgerechtigden). De Participatiewet voegt de Wet werk en bijstand, de Wet sociale werkvoorziening en de Wajong samen. Er is straks 1 regeling voor iedereen die extra hulp nodig heeft om aan het werk te komen. De gemeenten gaan deze wet uitvoeren.

Gemeente De Bilt heeft er voor gekozen deze taak in regionaal verband samen met de gemeenten Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist uit te voeren. We zijn erg benieuwd hoe het regionaal participatieplan er uit komt te zien en hoe groot de invloed en zeggenschap zal zijn die we als gemeente hierop kunnen uitoefenen? In het eerste kwartaal van 2015 laat de PvdA De Bilt zich breed informeren door alle spelers op het participatievlak (cliëntenraad, RSD/RDWI, de bestuurstafel, ondernemers etc.). Naast dit brede spoor bewandelen we ook kleinere lokale, en vaak kansrijke, paden. Zo is er een burgerinitiatief dat ruimte zoekt (zowel fysiek als financieel) om ergens in de gemeente een winkel te creëren waar mensen laagdrempelig hun spullen kunnen aanbieden, waar ‘werkplekken’ komen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en waar de buurt samen kan komen. Het spreekt voor zich dat zo’n initiatief op onze warme belangstelling en steun kan rekenen.

Er zullen nog tal van andere belangrijke onderwerpen in de gemeenteraad aan de orde komen. Ik denk daarbij aan een nieuw voorstel voor koopzondagen en een stevige discussie over het zwembad!
Tegelijkertijd is er in het eerste kwartaal van dit jaar de campagne voor de Provinciale Staten, de waterschappen en (getrapt) de eerste kamer. Deze verkiezingen zijn zoals iedereen weet erg belangrijk voor de PvdA. We zullen daarom veel op straat aanwezig zijn, vooral in de wijken in onze gemeente waar nog steeds “code rood” geldt, waar de eerste tekenen van economisch herstel helaas nog niet echt te merken zijn in het dagelijkse leven van de inwoners. En waar de Servicecentra van de Stichting Mens nog niet zo makkelijk gevonden worden.

In 2014 hebben we steeds ons best gedaan om de discussies op het politieke niveau te voeden met wat er werkelijk bij de mensen speelt. Door te praten met de mensen, door de hulp van ons Ombudsteam aan te bieden als mensen er zelf niet meer uitkomen en door als oppositiepartij steeds weer “pleisters” te plakken op het collegebeleid dat in de uitvoering helaas niet altijd het beste uitpakt voor juist de meest kwetsbare inwoners van onze gemeente. In 2014 realiseerden we samen met anderen van binnen en buiten de gemeenteraad op deze manier:

  • Bijstelling van het WMO toelage-systeem voor de huishoudelijke hulp
  • Onderzoek naar een groen park voor de wijk Brandenburg
  • Het open blijven en ondersteuning van buurthuis Orionlaan in Brandenburg-West
  • Een regionaal plan voor de arbeid, aandacht voor werk in onze gemeente
  • Aanpak van achterstallig onderhoud in diverse huurflats
  • Verlenging van de subsidie voor de kinderboerderij aan het Planetenplein
  • Aandacht voor de hangjongerenoverlast op het Planetenplein
  • Een plek voor de jeugd in Brandenburg

Het zijn maar “pleisters” die we plakken, dat weten we, maar zonder deze pleisters valt in onze ogen een belangrijk fundament weg in kwetsbare wijken, het fundament van de medemenselijkheid en de eigen kracht van mensen.

Hier zullen we ook in 2015 aandacht voor blijven vragen en samen met bewoners waardevolle voorzieningen en regelingen blijven realiseren. En dat gaat het beste met een mooie lokale verkiezingsuitslag, straks op 18 maart 2015.

Ik wens iedereen een sterk en sociaal 2015!

Alle blogs van Krischan Hagedoorn zijn hier te vinden.

 

 

 

 

 

Krischan Hagedoorn

Krischan Hagedoorn

Wie is Krischan Hagedoorn? Ik ben in Zwolle geboren. Na het afronden van het VWO ging ik Enschede Management, Economie en Recht studeren. Tijdens mijn studie was ik actief in het verenigingsleven. Ik was tenor in het Drienerloos Vocaal Ensemble en ook nog steeds actief voor mijn Scoutinggroep in Zwolle. Hier heb ik mijn liefde

Meer over Krischan Hagedoorn