Coalitiebesprekingen De Bilt
De VVD nam als grootste partij (5 zetels) na de verkiezingsdag het initiatief om elke partij te spreken. De lokale liberalen wilden onder de noemer ‘nieuwe energie’ een meer resultaatgericht bestuur dat bovendien bestuurt op basis van een visie.
Na deze ronde informatiegesprekken met alle partijen werden GroenLinks (4 zetels), CDA (3 zetels) en PvdA (2 zetels) uitgenodigd voor verdere gesprekken om samen een coalitie te vormen. Daar waren wij erg verheugd over.
Tijdens deze gesprekken werd onder andere overeen gekomen dat tot 2026 ongeveer 850 nieuwe woningen gebouwd zouden worden – waarvan 50% sociale huur en middenhuur. Ook werd overeengekomen dat onderzocht zou worden of de huidige gebruikers van het zwembad ook in het nieuwe bad passen. Ten slotte werd van gedachten gewisseld over de projecten in het dorpscentrum en winkelgebied van Bilthoven.
Op enig moment trokken GroenLinks en CDA de stekker uit de gesprekken omdat zij een coalitie van 14 zetels te smal vonden en geen vertrouwen hadden in de coalitie van VVD, GL, CDA en PvdA. Dit kwam voor de VVD en PvdA als een verrassing.
Er werd een nieuwe informateur aangesteld. Ook hier speelden wij een belangrijke rol en we werden voor de 2e ronde gesprekken uitgenodigd. Echter, GroenLinks wilde persé D66 (4 zetels) er bij en bovendien wilden CDA, GL en D66 elkaar niet loslaten. De VVD weigerde echter toe te treden tot deze ‘driehoek’ en vervolgens stelde de informateur voor om de huidige coalitie te herstellen (D66, GL, CDA en Beter de Bilt).
De verrassing was groot toen de VVD zich daarbij alsnog aansloot en er een coalitie van maar liefst 19 zetels en 5 partijen lijkt te ontstaan. De vraag is of deze groep het idee van ‘nieuwe energie’ weet vast te houden en een doorbraak weet te realiseren op belangrijke dossiers.
Opvallend is dat tijdens deze coalitiebespreking de inhoud nauwelijks een rol gespeeld lijkt te hebben. Alleen het zwembad- en woondossier zijn besproken, net als de projecten dorpscentrum Bilthoven. Opvallend is ook dat de meerderheid van de gemeenteraad D66 liever niet terug ziet keren in de coalitie terwijl GroenLinks en CDA vast hielden aan deze partner.
Wij hebben als PvdA-fractie aangegeven het in de eerste plaats belangrijk te vinden dat onze gemeente een sterk bestuur krijgt dat in de regio de positie van De Bilt behartigt. Ook hebben we aangegeven dat de dossiers wonen, werk, zorg en leefbaarheid in beweging moeten komen, waarbij de vernieuwing gezocht moet worden. Wij zijn nog steeds bereid nu of in de toekomst deel te nemen aan een coalitie en zullen de komende tijd het college kritisch en actief blijven volgen.
PvdA De Bilt stelt vragen over vervallen lokale zorg voor ouderen op wachtlijst
Ouderen die op een wachtlijst staan voor een verpleeghuis verliezen soms de lokale zorg die ze van de gemeente krijgen. Zolang ze thuis wonen, worden hun huishoudelijke hulp en dagbesteding door de gemeente betaald. Zodra ze naar een verpleeghuis moeten, vallen ze onder de Wet langdurige zorg (Wlz), waarvoor de Rijksoverheid opdraait. Dat geldt ook als er geen plaats is in een verpleeghuis en mensen op een wachtlijst terechtkomen.
PvdA-raadslid Erik van Esterik: Het gevolg is dat ouderen die op de wachtlijst staan, maar nog wel thuis wonen, minder zorg krijgen dan ze nodig hebben. De gemeente zet namelijk de financiering van dagbesteding en hulp in het huishouden stop zodra ze op de wachtlijst staan.”
De PvdA-De Bilt heeft hierover vragen gesteld aan het college.
Van Esterik: “In de eerste plaats willen we weten of deze problematiek, die door de Nationale Ombudsman recentelijk aan de kaak is gesteld, ook In De Bilt voorkomt. Nog belangrijker: we willen weten of als gemeente zelf kunnen voorkomen dat mensen hun zorg verliezen zolang ze nog thuis wonen en op een wachtlijst voor een verpleeghuis staan.”