Nieuws van de fractie 58, juli 2024

7 juli 2024

Wij hebben op 3 juli een goed gesprek met elkaar gevoerd over de samenwerking met Groen Links bij de gemeenteraadverkiezingen van 2026. Tijdens de ALV van november brengen we verslag uit over dit gesprek. Voor die tijd krijgen jullie een digitale enquête in je mailbox, waarin je kunt aangeven wat je vindt van verdere samenwerking met Groen Links.

Voorlopig zijn wij nog druk bezig om het coalitieakkoord van 2022 uit te voeren. De coalitiepartijen hebben de voortgang tijdens een hei-middag geëvalueerd: van de 38 afspraken zijn er 8 die gevaar lopen, meest door externe factoren. De overige 30 zijn al uitgevoerd of worden naar verwachting voor de volgende verkiezingen uitgevoerd. Dus we zijn goed op stoom.

Uit de Raadsvergaderingen van 27 juni, 2 juli en 4 juli

De gemeenteraad had een bijzonder drukke agenda de afgelopen maand, waarin niet alleen de reguliere raadsvergadering plaatsvond, maar ook de vergadering over de kadernota en een extra vergadering over het Verwelius dossier.

Lokale Educatieve Agenda en Huisvestingsplan Onderwijsgebouwen

In de Lokale Educatieve Agenda (LEA) hebben basisscholen, middelbare scholen, kinderdagverblijven en de gemeente afspraken gemaakt over wat zij belangrijk vinden in het onderwijs in onze gemeente, en hoe zij dat willen bereiken. Het huisvestingsplan geeft een overzicht van de staat van onderhoud van alle onderwijsgebouwen en een planning voor groot onderhoud cq nieuwbouw. De raad was tevreden met de overzichtelijke informatie en stelde beide plannen vast.

Bestemmingsplan Bilthoven Noord, 1e herziening

Bij de laatste vaststelling van het bestemmingsplan voor Bilthoven Noord waren de mogelijkheden van een aantal woningeigenaren sterk beperkt. Deze woningeigenaren claimden daarom planschade. Dit dossier liep al een aantal jaren en daarom was de raad blij dat wethouder Annemarie ’t Hart nu een oplossing had gevonden waar alle bewoners tevreden mee waren. Het plan werd aangenomen, alleen Forza stemde tegen.

Jaarrekening 2023 en kadernota 2025

De jaarrekening werd met een positief saldo afgesloten. Ook positief was dat planning en control cyclus van de gemeente beter op orde is, dat de stukken ruim op tijd werden geleverd en dat de accountant vóór de vergadering met een positief advies kon komen.

De kadernota voor 2025 zet de kaders uit voor de begroting van 2025. Voorlopig staan financieel de seinen op groen voor dit jaar, en kunnen we blijven investeren. Voor de langere termijn is er wel een probleem. In 2026 worden alle gemeentes door het Rijk gekort. Het zgn. “ravijnjaar” zorgt in De Bilt voor een tekort van 3,5 tot 4,5 miljoen. Op advies van de Vereniging Nederlandse Gemeenten stelt het college voor om niet alvast in 2025 te gaan bezuinigen, maar het tekort heel duidelijk in de cijfers te laten zien. Zo kan er nog scherp met het Rijk worden onderhandeld, en hopelijk lukt het toch nog om de korting van tafel te krijgen.

Wel wordt er vast nagedacht hoe we dan in 2026 zouden kunnen bezuinigen. De raad had daarvoor keuze uit acht scenario’s, zoals de “kaasschaaf methode”, het verhogen van belastingen, meer differentiatie naar inkomen, of armere wijken meer geld geven dan rijkere. De verschillende fracties gaven daar elk een weging aan, die aan het college zijn meegegeven. De PvdA en Groenlinks leverden een gezamenlijk lijstje in waar scenario “de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten” bovenaan stond. De jaarrekening 2023 en de kadernota 2025 werden beide aangenomen.

Motie vreemd oude Biltse Meertje

Zoals bijna ieder jaar diende de SP een motie vreemd in om het oude Biltse Meertje een natuurbestemming te geven. Het gaat om gemeentegrond met een maatschappelijke bestemming. Ondanks dat de GL wethouder negatief adviseerde, omdat dit kapitaalvernietiging voor de gemeente betekent, haalde de motie het dit keer wel. Aanwezige bewoners van Bilthoven Noord waren erg blij.  De PvdA stemde overigens tegen.

Verwelius

Na maandenlang praten moest er eindelijk een besluit vallen over het oude Hessingterrein. De Raad van State had het vorige besluit van de gemeenteraad in 2022 (afwijzing van het plan) vernietigd omdat het te weinig onderbouwd was, en de raad bevolen een nieuw besluit te nemen.

De raad liet een nieuw onderzoek doen naar het plan, met name naar de ecologische schade die het zou veroorzaken. Dit resulteerde in het rapport Tauw. Dit adviseert een aantal aanpassingen, zoals bijvoorbeeld hoge groene hekken tussen bouwplan en natuur en een bufferzone van 50 meter aan de zuidkant.

Het college nam wel de afscheidingen over in het raadsvoorstel, maar niet de bufferzone. Daarom dienden GroenLinks, PvdA en SP een amendement in om een bufferzone van 40 meter in het plan te incorporeren. Die 40 meter was omdat het bouwplan dan niet ingrijpend gewijzigd hoeft te worden.

Omdat er door de bouwer gedreigd wordt met schadeclaims, en zowel de natuurclubs als de bouwer dreigen opnieuw naar de Raad van State te stappen, stond er grote druk op de discussie. Ook was er een dwangsom om voor 16 juli een besluit te nemen. Een afwijzing van het plan zou enorme financiële risico’s met zich meenemen. Binnen de coalitie waren de meningen verdeeld. We hadden dus een spannende avond.

Het amendement van GL, PvdA en SP werd met een kleine meerderheid van 14-12 aangenomen. Forza en CU stemden mee. Eén gemeenteraadslid was niet aanwezig. Een motie van de PvdA om het college de mogelijkheid gegeven om beperkte aanpassingen in het plan aan te brengen haalde het ook met 19-7.

Uiteindelijk werd het plan aangenomen met 18-8. Forza, VVD, SGP en drie leden van de coalitie stemden tegen. CDA, de CU en de overige leden van D66 en Lokaal stemden uiteindelijk in. Hulde voor onze coalitiegenoten die uiteindelijk over hun schaduw heen sprongen om het plan tot een goed einde te brengen.

Tot slot willen wij iedereen een mooie zomer toewensen, of die nu op balkon, achtertuin of in een ver oord wordt gevierd.