Nieuws van de Fractie: “geld sparen” boven “zorg verlenen”
Nieuws van de Fractie – november 2014
Meerderheid gemeenteraad verkiest “geld sparen” boven “zorg verlenen”
In 2014 de gemeente De Bilt 400.000,- euro over op de WMO. Daarvan is 168.000,- euro geld dat eigenlijk bestemd was voor huishoudelijke hulp. Wij hebben voorgesteld om dat geld in te zetten om in ieder geval in 2015 nog huishoudelijke hulp 1 aan te bieden aan de meest kwetsbaren (deze vorm van zorg is door het college namelijk afgeschaft).
Dit voorstel werd verworpen en we kregen alleen steun van SP, Bilts Belang en Beter de Bilt. Met name de coalitiepartijen willen liever het geld achter de hand houden voor tegenvallers. Teleurstellend!
Bij het behandelen van de Transitienota WMO hebben wij gepleit voor het open houden van de beslissing of een eigen bijdrage wordt geheven voor algemene voorzieningen. Wij vinden namelijk dat deze voorzieningen (zoals algemeen maatschappelijk werk) zo laagdrempelig mogelijk moet zijn en dat een eigen bijdrage hiertegen afgewogen moet worden.
Dit voorstel werd door de gehele raad gesteund. Dat is een belangrijk ‘piketpaaltje’ om te voorkomen dat voorzieningen onbereikbaar worden voor mensen met een laag inkomen!
Met de WMO-verordening 2015 konden we instemmen omdat de voor ons belangrijke instrumenten van het ‘persoonlijk plan’ en het ‘mantelzorgplan’ opgenomen zijn. Dat is winst! Hiermee krijgen de zorgvrager en een eventuele mantelzorger een extra stevige positie.
Ook de verordening voor de Jeugdzorg was wat ons betreft akkoord. Hierin is goed vastgelegd welke rechten jeugdigen en het gezin hebben. Het door ons gevraagde ‘gezinsgroepsplan’ wordt ook ingevoerd en onder de aandacht gebracht van de zorgvragers. Ook met deze stap voorwaarts zijn we tevreden!
Ten slotte is door ons uitgebreid stil gestaan bij de huidige landelijke regelingen (Wtcg en Cer) die door het Kabinet afgeschaft en overgeheveld worden naar gemeenten. Het college kiest er echter voor deze lokale vergoeding alleen te geven aan mensen tot 110% van het wettelijk minimum loon.
Wij hebben een voorstel ingediend om de regeling te verbreden tot mensen met 130% minimum loon, omdat het budget hiervoor voldoende is. Dit hadden we ook uitgebreid onderbouwd met berekeningen.
Dit voorstel kreeg brede steun van alle oppositiepartijen, maar ook hier kozen de coalitiepartijen er voor om de regeling zo sober mogelijk te houden, en D66 en VVD wilden ook deze financiële ruimte het liefst achter de hand houden.