Door op 22 maart 2015

Nieuws van de Fractie nr. 11: van stress test tot duurzaamheid

Verdwijnen papieren gemeentegids

Het college heeft enige tijd geleden besloten, als besparing, de papieren gemeentegids af te schaffen en inwoners te verwijzen naar de website. Op zich een logische stap, maar niet voor mensen die geen internet hebben (nog altijd zo’n 5%). Ook de Ouderenraad vroeg hiervoor aandacht.

Op ons verzoek is hierover van gedachten gewisseld in de commissie. Het college gaat pogen een uitgever zover te krijgen een alternatief voor de gemeentegids uit te laten brengen, betaald door advertenties.

Vooralsnog zijn we daar tevreden mee.

Financiële stresstest

Op ons initiatief is van gedachten gewisseld over een zogenaamde stress test. Hiermee kan je als gemeente duidelijk krijgen waar je financieel staat, in vergelijking met andere gemeenten. Dat lijkt ons zinvol met het oog op de komende begrotingsbehandeling.

Ons voorstel kon op steun van de meeste partijen rekenen. De eerste stap is dat een bureau uitgenodigd wordt dat een dergelijke stress test kan uitvoeren.

Verbonden partijen

De gemeente neemt in steeds grote mate deel aan allerlei regionale samenwerkingsverbanden. Het is altijd zoeken naar een evenwicht tussen democratische controle enerzijds en ruimte voor de professional anderzijds. Er zijn sterke signalen dat de diverse gemeenteraden te weinig sturende mogelijkheden ten aanzien van die samenwerkingsverbanden hebben. Op initiatief van D66 en de SP lijkt het er op dat de raad zich bij een oproep vanuit de gemeente Leusden zal aansluiten. Dit betekent concreet dat het College de raad in staat gaat stellen om in een eerder stadium en meer intensief betrokken te zijn bij de samenwerkingsverbanden.

U10

Met het verdwijnen van het BRU, het samenwerkingsverband van gemeenten rondom de stad Utrecht, hebben de colleges besloten te blijven samenwerken, maar dan meer in netwerkverband. Deze samenwerking heet U10.

In de commissie Bestuur & Burger kwam de burgemeester van Utrecht uitleggen wat het doel is. Samen met Beter de Bilt, SP en D66 hebben wij kritische vragen gesteld over de toegevoegde waarde. Wij hebben vooral gehamerd op het sturen op prestaties (anders blijft het een praatclub van veel wethouders) en het werken aan doorbraakdossiers (onderwerpen die niet vanzelf goed gaan, zoals sociale woningbouw, bedrijvigheid en werkgelegenheid).

Vragen n.a.v. buurtbezoek Weltevreden

We stelden vragen over een tijdelijke opslag van bouwmaterialen op het veld voor HF Witte. Buurtbewoners hadden aangegeven de opslag zat te zijn, daarnaast stak het de bewoners dat hier op geen enkele manier over gecommuniceerd is door de gemeente. De wethouder gaf aan dit uit te zoeken, ook beloofde ze beterschap over communicatie met burgers over dit soort tijdelijke maatregelen.

Vragen over het fietspad Maartensdijk-Bilthoven

Ook stelden we vragen over het fietspad naast de Professor Bronckhorstlaan en de Gezichtslaan.  Dit wordt veel gebruikt door schoolgaande kinderen uit Maartensdijk, Hollandsche Rading en Groenekan. Het fietspad wordt niet als prettig ervaren door de scholieren. In de winter is het er glad en in de zomer heeft men last van overgroeiende doornstruiken en brandnetels. Als het geregend heeft komt opspattend schelpenzand in kettingkasten en op kleren. We vroegen de wethouder of ze bekend is met deze problematiek en of er verbeteringen gepland zijn voor het fietspad? De wethouder gaf aan dat ze bekend is met de problematiek en dat ze verwacht dit jaar met renovatie te kunnen beginnen, er komt een hardere duurzame wegbedekking op het fietspad.

Agendapunt reactie brief OV-oplaadpunt voor Brandenburg

De firma Hillen spant zich al jaren in voor het realiseren van een OV-oplaadpunt voor Brandenburg. De firma Hillen komt niet verder met Provincie en vervoerder en heeft vervolgens de raad en het college aangeschreven in november 2014. We behandelden in deze commissie de reactie van het college op de brief van Hillen. De PvdA is het niet eens met de strekking van de brief van het college aan de firma Hillen. Hillen wordt opnieuw doorverwezen naar de markt.

Toegankelijkheid van openbaar vervoer voor iedereen is een overheidstaak, een goed netwerk van OV-oplaadpunten hoort hierbij. In één van de dichtstbevolkte wijken van onze Gemeente waar relatief veel OV-gebruikers wonen, kan zo’n voorziening niet ontbreken. Wij hebben de portefeuillehouder verzocht om opnieuw te bekijken of er niet iets geregeld kan worden. We leggen inmiddels ook op basis van de vraag van gebruikers oplaadpalen voor elektrische auto’s aan, in het verlengde hiervan is een investering in een OV-oplaadpunt net zo goed een investering in duurzame mobiliteit.

Naar aanleiding van de discussie in de commissie heeft de PvdA samen met de VVD een motie voorbereid waarin zowel het college als de raad worden opgeroepen om zich in te spannen voor een OV-oplaadpunt.

Startnotie Vitaal Platteland

Behandeld werd de startnotitie Vitaal Platteland, deze is het startpunt voor het opstellen van een uitvoeringsprogramma samen met belanghebbenden, dat de raad wordt aangeboden aan het einde van 2015. Belangrijk onderdeel van deze startnotitie is het toevoegen van de pijler ‘economisering’ van het platteland.

In de commissie hebben wij de wethouder opgeroepen het tijdspad te vergroten i.v.m. de gewenste inspraak van belanghebbenden. Ook hebben we de wethouder gevraagd om ook de bewonersvereniging van Brandenburg te betrekken in het klankborden i.v.m. het gewenste groene park voor de wijk Brandenburg. Beide suggesties zijn door de wethouder overgenomen.

Vaststellen duurzaamheidsprogramma

In de commissie werd het in het collegeprogramma aangekondigde duurzaamheidsprogramma behandeld. De PvdA stelde veel vragen over het duurzaamheidsprogramma. Met name de open einde regelingen en het verlenen van korting aan huiseigenaren voor milieu-advies riepen vragen bij de PvdA op.

Het duurzaamheidsprogramma is feitelijk een lange lijst van (mini) initiatieven op het gebied van duurzaamheid waarvoor de wethouder geen enkele garantie geeft dat ze worden uitgevoerd; “de ontwikkelingen op dit gebied gaan ook zo snel”, aldus de wethouder. De PvdA staat positief kritisch t.o.v. het duurzaamheidsprogramma en zal haar standpunt gedurende de raadsbehandeling

aan de hand van de discussie bepalen.