Nieuws van de Fractie nr. 25 – januari 2016
Hoe gaat De Bilt om met Topinkomens?
Alweer een jaar geleden diende de PvdA-fractie een motie in waarin gevraagd werd om te onderzoeken of beloningsexcessen bij door ons gesubsidieerde instellingen bestaan en welke middelen er zijn om te hoge inkomens van topbestuurders te bestrijden. Immers, als we geld geven aan bijvoorbeeld een zorginstelling dan willen we dat dit besteed wordt aan zorg en niet aan te hoge inkomens van de top.
Het college had een uitgebreide notitie opgesteld waarvan de conclusie was dat er geen sprake is van overtreding van de wet Normering Topinkomens (topbestuurders mogen niet meer dan het ministerssalaris verdienen) en dat er geen aanleiding is om lokaal, aanvullend op de landelijke wetgeving, maatregelen te treffen.
De PvdA wil echter in de subsidieverordening opnemen dat indien een instelling zich niet houdt aan de wet Normering Topinkomens dat dit consequenties kan hebben voor de subsidie- of contractrelatie. Dat is een extra stok achter de deur, naast de controle door het Rijk. Aangezien het Kabinet nu werkt aan een modelverordening om dit te regelen, wachten we dat nog even af.
Gebiedsvisie De Zuid
Naar aanleiding van de uitbreidingsplannen van Van der Valk – De Biltsche Hoek heeft de gemeente een gebiedsvisie De Bilt Zuid opgesteld. Daarmee voldoet de gemeente tevens aan de verplichting van de provincie om een kernrandzonevisie te maken. Een kernrandzonde/gebiedsvisie heeft geen status, uiteindelijk moet in 2018 gewoon het bestemmingsplan gemaakt worden. Wel geeft de gebiedsvisie een blik op de mogelijke ontwikkelingen in het gebied, en geeft het een toetsingskader aan de hand waarvan toekomstige ontwikkelingen beoordeeld kunnen worden.
Er is een uitgebreide consultatieronde geweest met belanghebbenden: van der Valk, bewoners, bewonersverenigingen, natuurverenigingen etc. Alle deelnemers gaven te kennen dat ze goed gehoord waren en tevreden waren over het proces waarbij de gebiedsvisie tot stand is gekomen.
De PvdA heeft nagevraagd hoe het met de kosten en het verhaal van de kosten van de planontwikkeling zat. De provincie heeft de kosten van het maken van de gebiedsvisie betaald, Van der Valk zal zoals gebruikelijk betalen voor de ambtelijke kosten die de gemeente maakt om in de toekomst een wijziging op het bestemmingsplan door te voeren.
De gebiedsvisie voorziet in het ondersteunen van het groene karakter van De Bilt Zuid. Bij bouwwerkzaamheden buiten de rode contouren moet de initiatiefnemer dit compenseren met groen. Het plan spreekt van “ extensieve recreatiemogelijkheden” . Zo zijn er ideeën voor fietstunnels, fauna passages en nieuwe wandel- en fietsroutes. De doorstroming van het verkeer moet bevorderd worden. Op vraag van de fractie liet de portefeuillehouder weten dat er van vermindering van het verkeer geen sprake is. De fractie vindt dit jammer, de grootste bedreiging van het groene karakter bestaat namelijk uit verkeersdrukte en –lawaai.
Over de uitbreiding van Van der Valk zal in de toekomst nog uitgebreid gesproken worden. Op dit moment ligt er nog geen uitgewerkt plan, wel zijn er vijf opties.
Positief Jeugdbeleid te positief?
Het college heeft de nota Jeugdbeleid opgesteld en deze werd in de commissie besproken alvorens deze naar de gemeenteraad gaat. De nota is in samenspraak met professionals, ouders en jongeren opgesteld (hoewel de opkomst van deze bijeenkomsten beperkt was) en is een goede beschrijving van alle activiteiten binnen het domein van jeugdbeleid.
Echter, het college kiest voor een ‘positief jeugdbeleid’. Dat klinkt goed, maar uiteindelijk is het belangrijk om ons vooral te richten op kwetsbare jongeren. Immers, taalachterstand, schooluitval- en verzuim, crimineel gedrag en drugsgebruik concentreren zich vaak bij bepaalde groepen jongeren. Aangezien dat in onze gemeente om een beperkt aantal jongeren gaat, lijkt het ons beter de groep ‘kwetsbare jongeren’ als speerpunt te kiezen.
Daarmee wordt de ‘vindbaarheid’ van deze groep belangrijk. Hoe bereik je deze jongeren en hun ouders?! Wat ons betreft wordt dat ook een speerpunt. Immers, veel van deze jongeren en ouders vermijden zorg of weten niet goed hoe zij hulp kunnen vinden.
Voor beide speerpunten zullen wij een meerderheid in de gemeenteraad proberen te krijgen.
Koopzondagen in De Bilt
Als het gaat om koopzondagen gaat, is onze gemeente behoudend. Slechts op 4 zondagen per jaar mogen winkels hun deuren open, en daarvoor moet ontheffing aangevraagd worden bij het college. Deze situatie staat in schril contrast bij de maatschappelijke ontwikkeling naar een 7×24 uur maatschappij. Om ons heen is dat het meest zichtbaar in Utrecht. Sinds enige tijd mogen alle winkels in de Domstad op alle zondagen tussen 12.00 en 18.00 uur open zijn. De Bilt blijft dus achter. Is dat erg?
Over deze vraag hebben we tijdens de Algemene Ledenvergadering gediscussieerd. Genodigden waren Peter Dapper (winkelier en voormalig lid van de Biltse Ondernemersfederatie), Gert Smit (supermarktondernemer) en Miriam van Hartevelt (vertegenwoordiger bewonersorganisatie.
De zondag is de enige dag in de week dat het rustig is in en rond de winkelcentra van onze gemeente. En er zijn mensen die daar vanwege godsdienstige redenen prijs op stellen. Is het nodig dat mensen op elke dag van de week boodschappen kunnen doen? Zondag-openstelling is dienstverlening aan onze inwoners: je maakt er naar behoefte gebruik van. Het vergroot de keuzevrijheid. En waarom mag zondag-openstelling geen vrije keuze zijn van de ondernemer zelf? De supermarkten willen graag op zondag open, kleine winkeliers vrijwel zeker niet, en zeker niet elke zondag. Laat ze dat zelf bepalen.
Maar gaat zondag-openstelling niet ten kosten van kleine zelfstandigen? Zij hebben vaak geen personeel en kunnen niet op elke zondag hun deuren openen. Verliezen zij geen omzet en veroorzaken we met zondag-openstelling niet de verschraling van het winkelaanbod doordat de kleine winkeliers het niet meer redden?
Of is het precies andersom, zal het winkelaanbod in onze gemeente wegkwijnen omdat onze inwoners hun geld op zondag niet in onze gemeente zullen uitgeven?
Willen we accepteren dat na een heftige strijd van vakbonden voor een vrije zaterdag en zondag dat werknemers, veelal in de lagere functies, op zondag moeten werken? En wat te denken van omwonenden van winkels. Verdwijnt ook net die ene dag rust die er nog is.
Of vechten we wat dit betreft tegen een maatschappelijke ontwikkeling als Donquichot tegen de windmolens? Moeten we niet kiezen voor de maatschappelijke trend? Op zondag mogen alle winkels open.
De PvdA De Bilt heeft nog geen definitief standpunt ingenomen, anders dan dat we vinden dat alle belangen tegen elkaar afgewogen moeten worden – consumenten, werknemers, omwonenden, supermarktondernemers en (kleine en/of toekomstige) winkeliers – en dat deze afweging dient plaats te vinden op basis van goed draagvlakonderzoek. Daar is tot nu toe geen sprake van.
Toch zal in 2016 opnieuw de vraag op tafel komen of De Bilt de zondag-openstelling zal verruimen. De discussie die we met elkaar gevoerd hebben, zullen we betrekken bij onze definitieve standpuntbepaling.