Allereerst willen we via deze nieuwsbrief de Biltse PvdA-leden uitnodigen voor een discussiebijeenkomst over ouderenbeleid, op 29 november a.s. Deze zou in oktober plaats vinden, maar helaas waren er te weinig aanmeldingen. We proberen het opnieuw! Ook leest u een kort verslag van de gemeenteraadsvergadering die vooral handelde over de vestiging van Ranzijn. Ten slotte kunt u lezen over een reeks van initiatieven.
Met vriendelijke groet,
- Krischan Hagedoorn, fractievoorzitter
- Erik van Esterik, raadslid
- Fons Overbeek, commissielid
- Gija Schoor, commissielid
Ouderenbeleid hard nodig in De Bilt?! – PvdA De Bilt organiseert discussieavond
Ouderen vormen een belangrijke en groeiende groep mensen in de gemeente De Bilt. Ze hebben specifieke wensen als het gaat om wonen, zorg, welzijn en mobiliteit.
PvdA-raadslid Erik van Esterik: “Samenhangend Ouderenbeleid kennen we in De Bilt niet. Wij denken dat het verstandig is hier mee aan de slag te gaan! De groep ouderen neemt toe. Naast vraagstukken die een antwoord nodig hebben, vormt de groep ouderen een schat aan kennis en ervaring waar we als samenleving dankbaar gebruik van kunnen maken! Ook daar moeten we eens goed over nadenken.”
Netwerk Utrecht Zorg Ouderen
Enige tijd geleden heeft het Netwerk Utrecht Zorg voor Ouderen (Nuzo) een folder uitgebracht waarin ze gemeenten adviseert een reeks van concrete acties te ondernemen om beleid voor ouderen vorm te geven.
Van Esterik: “In onze ogen zeker de moeite waard om serieus te nemen! Het document biedt een aantal heel concrete voorstellen om ouderenbeleid op te pakken. Hier willen we ons verder in verdiepen met belangstellenden.”
Praat mee!
Reden genoeg voor de PvdA De Bilt hierover van gedachten te willen wisselen tijdens een discussieavond. De avond staat open voor alle geïnteresseerden en vindt plaats op woensdag 29 november in Cultureel Centrum HF Witte, Henri Dunantplein 4. Vanaf 19.30 kunt u binnen komen lopen, om 20.00 uur start de bijeenkomst.
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij [email protected].
Ranzijn
In de raadsvergadering van 26 oktober werd een besluit genomen over de verklaring van geen bedenkingen voor de vestiging van Ranzijn aan de Universiteitsweg. Dit dossier houdt de raad al bezig sinds december 2014.
Wethouder Mieras dacht oorspronkelijk dat de onderneming die tuincentrum combineert met de verkoop van dierbenodigdheden en een dierenkliniek naadloos in te passen was in het bestaande bestemmingsplan. Een groot deel van de raad, omwonenden en ondernemers dacht hier heel anders over. De raad sprak zich in 2015 uit voor het afgeven van de verklaring, maar werd teruggefloten door de rechtbank midden Nederland in november 2016. De wethouder moest zijn keuzes beter omschrijven volgens de rechtbank. Ook stond de rechter de fysieke uitbreiding van Ranzijn niet toe.
Ranzijn en gemeente gingen hiertegen in beroep, maar later kozen eieren voor hun geld en besloten af te zien van de fysiek uitbreiding en dus het hoger beroep, een handigheidje om opnieuw de verklaring van geen bedenkingen aan te kunnen vragen.
Krischan Hagedoorn, fractievoorzitter PvdA, hekelde in het debat de onhandigheid van de wethouder en het feit dat de wethouder zijn gestruikel met handigheidjes goed probeerde te maken. Volgens de PvdA legaliseert de raad nu een illegale situatie en schendt hiermee de betrouwbaarheid van bestuur en het gelijk speelveld voor ondernemers.
D66, VVD, SP en een deel van Beter de Bilt en GroenLinks (deze fracties stemden verdeeld, na een periode van 3 jaar mordicus tegen geweest te zijn) konden echter niet overtuigd worden door de overige partijen. Het besluit werd met 16 stemmen voor en 10 stemmen tegen aangenomen.
Krischan Hagedoorn diende in het slotdebat D66 en de wethouder van repliek. D66 verweet de raad namelijk het feit dat zij wel erg ver ging om een ondernemer aan banden te leggen. Hagedoorn sloot het debat af met de vraag aan D66: “Hoe ver willen wij gaan om één ondernemer ter wille te zijn ten koste van andere ondernemers en onze betrouwbaarheid als gemeentebestuur? Hierop kwam geen antwoord. Ook moesten D66 en de wethouder toegeven dat als Ranzijn morgen een aanvraag doet voor uitbreiding, de gemeente deze toe zal moeten staan, een ernstige misrekening.
Startnotitie Woonbeleid … eindelijk visie op wonen in De Bilt?
In de raad werd een vrijwel unaniem gedragen motie aangenomen waarin de wethouder kaders mee kreeg om nu eindelijk een startnotitie woonbeleid op te gaan stellen. Naar aanleiding van een eerder dit jaar aangenomen motie van SGP en PvdA om snel met een startnotitie te komen met hierin voor de raad diverse scenario’s en keuzemogelijkheden, kwam wethouder Rost van Tonningen met een zogenaamde discussienotitie in de commissie.
De commissie was ontstemd omdat zij een startnotitie verwacht had (hiermee had de normale beleidscyclus gestart kunnen worden). Na discussie in de commissie was een motie de enige mogelijkheid om de wethouder kaders mee te geven.
Deze motie kwam er uiteindelijk en ook de PvdA steunde de kaders die de wethouder opgelegd krijgt. De punten die de wethouder in verschillende scenario’s uit moet gaan werken zijn:
- Doorstroom bevorderende maatregelen
- Hoe om te gaan met het percentage 30% sociale woningbouw
- Transformatie van bestaande kantoorpanden naar woningen
- De keuze voor actieve of passieve gemeentelijke grondpolitiek
- Al dan niet bouwen buiten de rode contour
- Samenwerking met ontwikkelaars en woningcorporaties
Krischan Hagedoorn hierover: ‘het is jammer dat dit dossier wederom vertraging oploopt. Echte keuzes worden nu over de verkiezingen heen getild. De nood is echter hoog. Dit college heeft in zijn regeringstermijn nog geen enkele sociale woning opgeleverd. Het is duidelijk dat hier nu geen prioriteit aan wordt gegeven. De PvdA zal zich hier sterk voor maken in de verkiezingsstrijd.”
PvdA De Bilt wil verzet tegen bezuiniging op wijkverpleging
In het regeerakkoord van de nieuwe regering Rutte III is een bezuiniging van 100 miljoen ingeboekt op de wijkverpleging. De wijkverpleging is een onmisbare schakel van zorg dichtbij en in de buurt.
PvdA-raadslid Erik van Esterik: “De gevolgen van deze bezuiniging zullen in De Bilt direct te merken zijn. Ouderen wonen vaak langer zelfstandig en doen daardoor een groter beroep op de wijkverpleging. Juist om het mogelijk te maken dat je als oudere op een prettige manier zo lang mogelijk in je eigen woonomgeving kunt blijven.”
De PvdA De Bilt heeft hierover vragen gesteld aan het college en hen gevraagd protest aan te tekenen bij het nieuwe Kabinet.
Van Esterik: “Zo willen wij weten of het college een idee wat het effect van deze bezuiniging zal zijn. Wat zijn de gevolgen zijn onze inwoners die nu en in de toekomst een beroep zullen doen op de wijkverpleegkundige zorg? En we willen weten of het college bereid is bij het Rijk namens onze gemeenteraad te protesteren tegen die ondoordachte bezuinigingen?”
PvdA De Bilt wil Lief- en leedstraten
Hoe ontstaan straten en buurten waar mensen naar elkaar omkijken? Hoe maken we meer werk van onderlinge zorg, burenhulp en bestrijding van eenzaamheid? Kunnen we dat als gemeente aanmoedigen en ondersteunen? Op deze vragen heeft de PvdA De Bilt een opvallend antwoord.
PvdA-raadslid Erik van Esterik: “Wij willen dat de gemeente aan de slag gaat met zogenaamde Lief- en leedstraten. Dat zijn straten waar mensen naar elkaar omzien, elkaar helpen en zich vrij voelen elkaar om hulp te vragen. De gemeente ondersteunt die straten.”
De PvdA De Bilt heeft het idee gebaseerd op een aanpak die al bijna 5 jaar bestaat in Rotterdam.
Van Esterik: “In Rotterdam zijn ze er in geslaagd om honderden straten actief te krijgen. Mensen helpen elkaar met boodschappen en kleine klussen, kijken naar elkaar om en ontfermen zich over straatgenoten die eenzaam of minder weerbaar zijn. De gemeente speelt daar een actieve en ondersteunde rol bij. Wij denken dat het idee van Lief- en leedstraten prima past bij De Bilt.”
De PvdA De Bilt dient nog dit jaar een voorstel in om stichting MENS De Bilt daarmee aan de slag te laten gaan.
PvdA De Bilt wil dat WMO-adviesraad serieus genomen wordt
De WMO-adviesraad heeft het college een uitgebreide brief gestuurd met vragen en veel suggesties om de lokale WMO te verbeteren. Het college wil deze brief echter slechts voor kennisgeving aannemen.
PvdA-raadslid Erik van Esterik: “Dit verbaast ons enorm. De afgelopen drie jaar hebben we vaak kritiek gehad op Groenlinkswethouder Brommersma die weinig stappen zette om de WMO te verbeteren. Nu worden haar verbetervoorstellen op een presenteerblaadje aangereikt en doet ze er niks mee.”
De PvdA De Bilt wil dat de adviezen van de WMO-adviesraad serieus worden genomen. De lokale partij heeft het college gevraagd een goed antwoord op de brief voor te bereiden en deze eerst voor te leggen aan de gemeenteraad.
Van Esterik: “De adviesraad stelt bijvoorbeeld heel kritische vragen over het geld dat door het college opgepot is. Zij willen weten of dat geld ook besteed gaat worden aan de verbetering van de lokale zorg, zoals de PvdA ook al heel lang eist. Ik vind dat de wethouder aangeeft wat ze nu echt met dat zorggeld wil doen. Het lijkt er namelijk op dat ze het achter de hand wil houden voor tegenvallers. Maar dat geld is overgebleven omdat er te weinig zorg geleverd is.”
De brief wordt besproken tijdens de eerstvolgende commissievergadering van november.