Nieuws van de fractie 46, november 2022

Door Gija Schoor op 19 november 2022

Beste leden,

We zijn al een eind op weg in de herfst en de fractie is op volle sterkte. Oktober/november is een drukke maand omdat er twee raadscycli in zitten: de gewone oktober raad en de extra raad voor de begroting 2023. Ook is deze maand door het canvasteam de wijk bezocht waar de gasontploffing plaatsvond. Het bleek een zeer multiculturele wijk waar de meeste mensen tevreden wonen. Ze vonden wel dat ze veel te weinig hoorden over de herbouw van de flat. Zie hier het bericht in de Biltse Courant . Het canvasteam kan nog wel wat versterking gebruiken, dus geef je op voor deze nuttige en leuke activiteit (plm 6 keer per jaar een avond).

Uit de Raadsvergadering van 20 oktober en de begrotingsvergadering van 3 november 

Rekenkamerrapport Participatie

De rekenkamer deed onderzoek naar het burgerparticipatiebeleid van de gemeente, en kwam met een aantal aanbevelingen. De raad kon zich goed vinden in de aanbevelingen en vroeg het college om toe te zeggen dat die allemaal zouden worden uitgevoerd. Het college was hier wat terughoudend in; in 2023 wordt het burgerparticipatie herijkt en dan zullen de aanbevelingen waar mogelijk hun plaats vinden in het nieuwe beleid.

Najaarsnota 2022

De Najaarsnota gaf een positieve afwijking ten opzichte van de begroting van 2022 en is zonder verder commentaar vastgesteld.

Nota bodembeheer werkgebied ODRU

De ODRU is het omgevingsbeheer Utrecht, een samenwerkingsverband van 14 gemeenten. Het beleid regelt het toepassen en tijdelijk opslaan van grond en baggerspecie. De nota is als hamerstuk door de raad goedgekeurd.

Bestemmingsplan Strausslaan 2

Op de Strausslaan wordt een villa gebouwd. Niet alle omwonenden waren er blij mee, vandaar dat Forza het participatieproces opnieuw wilde doen. Dit vond de raad geen goed idee, en het plan is als hamerstuk in de raad aangenomen.

Ruimtelijke randvoorwaarden Oude Brandenburgerweg 67

Op de plek waar het zwembad vroeger stond wordt nu een woonwijkje gebouwd. De participatierondes hierover zijn zes jaar geleden gestart, en toen al is aan de omwonenden toegezegd dat het grondgebonden woningen zouden worden. Nu is er dus een wijkje bedacht met 24 grondgebonden (=eengezins-)woningen, met bijbehorende parkeerplaatsen. De PvdA was ongelukkig over het feit dat er indertijd is voorgesorteerd op grondgebonden woningen; hier had prima een kleinschalig appartementencomplex gekund, en dat zijn de woningen waar we nu behoefte aan hebben. Maar als PvdA vinden we betrouwbaar bestuur ook heel belangrijk, en daarom hebben we dit plan wel goedgekeurd. Er is nog flinke discussie geweest over het aantal parkeerplaatsen, en ook onder omwonenden was men het niet eens of het er meer of juist minder moesten worden. Uiteindelijk is een amendement van Forza aangenomen waardoor er voorlopig 4 parkeerplaatsen minder worden gebouwd. Mochten die toch nodig blijken dan komen ze er alsnog. In de toekomst zal de huidige parkeernorm voor nieuw te bouwen huizen opnieuw onder de loep gehouden worden.

Begroting 2023

Wij waren erg blij dat zoveel van de afspraken die gemaakt zijn in het coalitieakkoord nu hun financiële weerslag in de begroting hebben gevonden. Er komt weer ouderwets opbouwwerk in de wijken, er wordt vaart gezet achter de energietransitie met een onderzoek naar zon en wind, en er is budget vrijgemaakt om burgers te ondersteunen in deze tijden van inflatie en energie-armoede. De coalitiepartijen waren zo tevreden dat alleen Groen Links een motie heeft ingediend over papierloos vergaderen. Deze is aangenomen. De oppositie diende wel een aantal moties in, waarvan er drie zijn aangenomen. Het ging om een motie van het CDA voor een onderzoek om de griffie te versterken, een motie van de SGP om vervolg te geven aan Samen werken aan wonen, en een motie van de CU om de rekenkamer meer budget te geven. Het CDA kreeg een toezegging om te kijken of het mantelzorgsteunpunt versterkt kan worden. De VVD fractie is na een negatief advies van het college over hun moties van de vergadering weggelopen. Zij vonden dat de plannen uit het coalitie akkoord eerst in de raad besproken hadden moeten worden. Dit is uiteraard wel gebeurd in het debat over het coalitieakkoord, en bovendien hebben alle oppositiefracties de gelegenheid gehad (en genomen) om wensen aan het coalitieakkoord toe te voegen. Ook het begrotingsdebat is natuurlijk bedoeld om het nieuwe beleid te bespreken. Wij vermoeden daarom dat het de VVD vooral om publiciteit te doen was. De begroting is uiteindelijk aangenomen met 20 voor en 7 tegen. SGP, VVD en Forza stemden tegen, de SP heeft voor het eerst sinds 20 jaar voor gestemd.

Kijk op youtube naar het filmpje over de begroting met alle partijen en het filmpje van de Pvda fractie.

Gija Schoor

Gija Schoor

Gija heeft ruime ervaring als raadslid en als commissielid in de PvdA-fractie. Gija is HR professional in de gezondheidszorg. Zij is een typische bruggenbouwer en ‘het groene geweten’ van de fractie. Pragmatisch en oplossingsgericht. Gija woont in De Bilt en zet zich in voor een eerlijke klimaataanpak, betaalbaar wonen, een fijne wijk en veilig verkeer.

Meer over Gija Schoor