Het politieke seizoen is alweer goed op stoom. In dit nieuws van de fractie de raadsvergaderingen van september en van oktober. Beide vergaderingen duurden twee avonden. Daarnaast veel ander nieuws, dus het is een lange aflevering dit keer. Het nieuws over de begrotingsraad en de november cyclus krijgen jullie volgende maand.
Nieuw commissielid Sjoerd Hardeman
We zijn heel erg blij dat we Sjoerd Hardeman bereid hebben gevonden om commissielid te worden in onze fractie. Voorlopig gaat hij vooral in commissie Burger en Bestuur aan de slag. Jullie kennen Sjoerd al omdat hij in het bestuur van de afdeling zit. Voorlopig blijft hij deze twee functies combineren. Welkom Sjoerd!
Burgemeesterswisseling
Burgemeester Sjoerd Potters is benoemd tot burgemeester in de gemeente Helmond en daarom was er in oktober een mooie afscheidsreceptie. De commissaris van de Koning heeft inmiddels gezorgd voor een burgemeester ad interim: Marcel Fränzele. De nieuwe burgemeester maakte in de uitloopvergadering van 5 november zijn debuut als voorzitter van de raad. (en mocht meteen tot 1 uur doorvergaderen).
De vertrouwenscommissie van de Raad, die bestaat uit alle fractievoorzitters, gaat nu aan de slag om een nieuwe burgemeester te vinden. Dit is een uitgebreide procedure. Naar verwachting kunnen we in juni een nieuwe burgemeester installeren.
Om ook de bevolking te betrekken bij de benoeming heeft de gemeente een enquête uitgezet. De resultaten worden opgenomen in de profielschets. Dus bij deze de oproep: vul hem in en geef jouw tips mee voor de nieuwe burgemeester. https://nl.surveymonkey.com/r/KVWKLDG
Uit de Raadsvergadering van 28 september-1 oktober
Ook deze maand kon de gemeenteraad niet toe met 1 avond. De belangrijkste onderwerpen:
Voorbereiding besluitvorming windenergie
De Bilt heeft ervoor gekozen zelf locaties voor windmolens te leveren. Lukt dit niet, dan kiest de provincie voor ons. Locatie in gebied 67 bij de A28 is uit de bus gekomen als meest kansrijke locatie voor het bouwen van een of twee grote windturbines met een tiphoogte van 250, resp 210 meter. Dit ligt ten noorden van de snelweg in de buurt van de fietsbrug over de A28. Er zijn echter ook mitsen en maren: De grond is eigendom van Utrechts Landschap en UL staat uit principe geen grond af. Het KNMI heeft laten weten dat de windmolens mogelijk een effect hebben op de metingen die zij doen op hun nabijgelegen meetveld. Het UMC Utrecht vreest voor de aanvliegroute van hun helikopter, en last but not least zijn de directe omwonenden er niet blij mee. In het collegeakkoord is echter afgesproken dat we grondig onderzoek doen naar deze locatie en daar is ook geld voor gereserveerd. Als uit het onderzoek zou blijken dat het niet kan, dan zal ons dit een stevige positie geven ten opzichte van de provincie. Dus daarom wil het college ondanks de tegenwind toch een nader onderzoek. Het onderzoek is goedgekeurd met een kleine meerderheid.
Participatie Jagtlust
Het college heeft onlangs besloten om het gebouw Jagtlust en het terrein dat voor Jagtlust ligt tot gemeentelijk monument te verklaren. Het terrein achter Jagtlust wordt vooralsnog niet tot monument verklaard. Dit is een bevoegdheid van het college en hoefde dus niet te worden goedgekeurd door de Raad. Aangezien Jagtlust tot nu toe helemaal niet beschermd was en de VVD het acht jaar geleden nog wilde verkopen, is dit een hele verbetering. Nu wil het college een participatieproces starten waarbij alle inwoners kunnen meedenken over het toekomstige gebruik van Jagtlust. De oppositie en Lokaal de Bilt wilden in dit onderzoek graag de kaders wat scherper hebben, zodat al van tevoren vast zou liggen dat het een politieke functie zou krijgen, of dat het achterterrein ook monument moest worden. Groen Links, PvdA, SP en D66 waren het echter met het college eens dat we breed ideeën willen ophalen uit de gemeente, en dat we in deze fase niet meteen alles willen dichttimmeren. Een amendement waarin gevraagd werd om rekening te houden met het monumentale karakter van het achterterrein haalde het wel. Het college gaat nu aan de slag om de participatieronde uit te voeren.
Tijdelijke woningen Berlagelaan en Kwekerij
De locaties Berlagelaan en Kwekerij (achter Jagtlust) waren een aantal jaren geleden in het proces Samen werken aan Wonen door bewoners aangewezen als geschikte locaties om te wonen.
Om een en ander vaart te geven is besloten deze locaties te gebruiken voor 95 tijdelijke sociale woningen voor starters, statushouders en andere doelgroepen die moeilijk aan een woning komen. Als neveneffect zullen dan hopelijk inwoners zonder urgentie aan de beurt komen voor een reguliere sociale huurwoning.
De woningen zullen tien jaar in gebruik zijn en daarna kunnen ze op een andere locatie worden hergebruikt. In de tussentijd ontwikkelen we plannen voor een definitieve bestemming voor beide locaties. Het plan werd met een ruime meerderheid aangenomen.
Uit de gemeenteraad van 24 oktober/5 november
Ambachtsgilden Westbroek
In Westbroek worden 21 koopwoningen gebouwd, waaronder zes middenkoopwoningen. Omdat er geen sociale huurwoningen in dit plan zitten, wordt er geld afgedragen aan het vereveningsfonds voor sociale en middenhuur. De PvdA betreurde het dat het niet gelukt is hier sociale huurwoningen te bouwen. We hadden hiervoor in de vorige collegeperiode bij de ruimtelijke randvoorwaarden een amendement ingediend, dat het niet gehaald heeft. Nu de ruimtelijke randvoorwaarden vastliggen, kan de verdeling koop/huur niet meer gewijzigd worden. Wel kreeg de PvdA van de wethouder de toezegging dat er een antispeculatie beding komt voor de woningen in dit project. Het voorstel voor de Ambachtsgilden is goedgekeurd.
Omgevingsvisie
Door het in werking treden van de omgevingswet moet de gemeente anders omgaan met zijn ruimtelijke plannen. Er is voor de hele gemeente een omgevingsvisie gemaakt. Dit is een levend document, dat jaarlijks of vaker wordt bijgesteld wanneer nodig. De omgevingsvisie, en de bijbehorende omgevingsplannen zijn digitaal beschikbaar. De 0 versie van de omgevingsvisie moest door de Gemeenteraad worden goedgekeurd. Uiteraard waren er veel moties en amendementen. Moties (mede) van de PvdA over bouwstijlen, alternatieve woonvormen en het gebruik van de terminologie slagenlandschap vs coulissenlandschap werden goedgekeurd. De Omgevingsvisie als geheel werd ook met een ruime meerderheid goedgekeurd
Delegatiebesluit Verwelius
De raad heeft in juli besloten het plan van Verwelius goed te keuren, maar wel het plan zodanig aangepast dat er een bufferzone van 40 meter in zit. In het delegatiebesluit wordt geregeld dat het college de ruimte krijgt met Verwelius te onderhandelen om te zorgen dat dit amendement zo min mogelijk financiële nadelen voor Verwelius oplevert. Dat kan bijvoorbeeld door wat meer dure huizen te bouwen of door andere ingrepen.
Ook over dit besluit was weer hevige discussie omdat sommige partijen het college de ruimte wilden geven de bufferzone er weer uit te halen. Dat is onwenselijk omdat dat de onderhandelingspositie van het college ondergraaft. Uiteindelijk werd het delegatiebesluit met een ruime meerderheid aangenomen. Dit kwam ook omdat een aantal raadsleden vanwege het late tijdstip was vertrokken en omdat de VVD was weggelopen bij de stemming.
Overigens werd bekend dat zowel de omwonenden, de natuurorganisaties én Verwelius bij de Raad van State bezwaar hebben gemaakt tegen het besluit van de gemeenteraad. Voorlopig gaat er dus nog geen schop in de grond aan de Utrechtseweg.
Ledenavond 20 november
Jullie krijgen nog stukken en een uitnodiging, maar bij deze vast de aankondiging van de ledenavond op woensdag 20 november. Naast de begroting en andere reguliere stukken nemen we hier ook een besluit of we bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2026 samen met Groen Links een lijst (en dus ook een fractie) vormen, of dat we solo als PvdA de verkiezingen in gaan. Allemaal welkom!