Nieuws van de Fractie nr. 14: Bezuinigen en investeren in De Bilt
Bezuinigen en investeren
Het college stelt voor om te investeren in een nieuw zwembad en in renovatie van Het Nieuw Lyceum en De Vierstee. Daarvoor dient wel extra bezuinigd te worden.
De PvdA is het eens met de keuze voor investeringen en beseft ook dat er dan ook andere pijnlijkere keuzes nodig zijn.
In de eerste plaats hebben we gepleit voor het betrekken van het particuliere initiatief Brandenburg 2.0 bij de definitieve keuze voor een nieuw zwembad. Het lijkt er op dat dit alternatief financieel beter uitpakt en meer tegemoet komt aan de wensen van de Waterpolovereniging. Ons pleidooi werd positief beantwoord door het college.
In de tweede plaats hebben we ons fel verzet tegen het fantasieloos bezuinigen zoals het college dit wil: het korten van alle subsidies met 7%, en korten op beleid en de organisatie zonder dat duidelijk is wat hier de consequenties van zijn. Ook hebben wij nogmaals duidelijk gemaakt dat het college de gemeentefinanciën veel te pessimistisch inschat en dat er hierdoor onnodig wordt bezuinigd.
Onze motie en amendement om bij het bezuinigen allereerst de effecten en consequenties in beeld te brengen en deze nu nog niet definitief vast te stellen, werd gesteund door de voltallige oppositie van Beter de Bilt, SP, Bilts Belang, ChristenUnie en SGP. De coalitie schaarde zich echter, zonder al te veel argumenten, achter de lijn van het college.
De PvdA-fractie zal een alternatief indienen bij de volgende raadsvergadering.
Vinkenplein
Een van de onderdelen van het Centrumplan is de ontwikkeling van het Vinkenplein. Op deze ontwikkeling dreigt een fors verlies van de gemeente omdat ontwikkelaars minder voor de grond willen betalen dan dat het college ooit dacht toen het plan gestart werd.
De PvdA vindt dat dergelijke verliezen tot het minimum beperkt dienen te worden – vooral omdat er anders extra bezuinigingen dreigen om het vermogen weer aan te vullen. Wij hebben het college opgeroepen dit als uitgangspunt te nemen bij de onderhandelingen. Dit “steuntje in de rug” werd raadsbreed ondersteund.
Sociale werkvoorziening BIGA
Ook de toekomst van de BIGA, het geprivatiseerde werk- en participatiebedrijf in onze regio stond op de raadsagenda. De BIGA is nu eigendom van twee zorginstellingen die de aandelen terug willen geven aan de gemeentes, de gemeentes willen de aandelen na 1 jaar overdoen aan de RSD/RDWI of een particulier per 1-1-2017. De nieuwe weg die de nieuwe BIGA, eerst onder de vlag van de gemeentes en dan onder die van de RSD/RDWI of een externe partij in gaat slaan, kon op de steun van de PvdA rekenen.
Er is echter één onderwerp in het raadsvoorstel waar de PvdA grote moeite mee had. Namelijk dat de aandeelhouders geld verwachten voor het overdragen van hun aandelen. De beide zorgbedrijven dragen namelijk geen winstgevend, goedlopend bedrijf over, maar juist een groot risico. Ook hebben zij jarenlang meer geld ontvangen van de gemeentes dan het geld dat de gemeentes van het Rijk ontvingen voor participatie doeleinden. Daarnaast hebben zij zichzelf de afgelopen jaren al twee keer dividend uitgekeerd.
De PvdA vindt deze eerdere dividend-uitkering en het betalen van geld bij aandelenoverdracht aan Bartimeus en Abrona principieel onjuist, hoe goed zij hun taken ook hebben uitgevoerd. Participatiegeld is bestemd voor andere doeleinden dan het uitkeren van dividend aan aandeelhouders van een BV, het gaat hier immers om maatschappelijk kapitaal.
Daarom diende de PvdA een motie in met als strekking dat de wethouder het niet betalen voor aandelenoverdracht als uitgangspunt bij de onderhandelingen neemt. Na een spannend debat werd de motie met 20 van de 27 stemmen aangenomen. De wethouder wordt nu door de PvdA met een motie met tanden op pad gestuurd. Wij zijn benieuwd naar de resultaten van de onderhandelingen. Voor het eind van het jaar moet de raad een definitief besluit nemen over de aandelenoverdracht.