Nieuws van de Fractie nr. 36 – VVD-wethouder treedt af
VVD-wethouder Van Hulst ervaart geen vertrouwen van haar eigen fractie en treedt af
Dinsdagochtend 27 september bereikte de fractie het volgende persbericht
“Vandaag heeft Jolanda van Hulst (VVD) besloten om haar functie als wethouder van de gemeente De Bilt met onmiddellijke ingang neer te leggen.
Jolanda van Hulst: “Ik ervaar onvoldoende vertrouwen bij de fractie van de VVD om mijn functie als wethouder te kunnen vervullen op een wijze zoals mij deze voor ogen staat.
Ik ben trots op wat ik samen met mijn collega’s heb bereikt. Ik betreur het dat ik een aantal projecten niet kan afronden. Ik heb de samenwerking met de gemeenteraad en de ambtelijke organisatie altijd zeer gewaardeerd.”
Jolanda van Hulst is gebiedswethouder van Groenekan, Hollandsche Rading en Westbroek. Haar portefeuille bestaat uit Economische zaken, Participatiewet, Verkeer en mobiliteit, Beheer openbare ruimte, project Zwembad, Wonen en volkshuisvesting.
Het college betreurt het vertrek van mevrouw Van Hulst en bedankt haar voor haar tomeloze inzet voor de gemeente. Het college beraadt zich op de ontstane situatie”.
In een kort debat aan het begin van de raadsvergadering werd de VVD bevraagd over deze kwestie. Fractievoorzitter Kees Lelivelt gaf aan dat met name verschil van inzicht over het zwembaddossier had geleid tot de breuk. Naar aanleiding van een gesprek hierover besloot de wethouder haar functie neer te leggen. De VVD-fractie ging verder niet inhoudelijk in op vragen van o.a. Bilts Belang en Beter de Bilt. Kees Lelivelt gaf wel aan dat als in een dossier de spanningen zo hoog oplopen dat er een mediator nodig is, dit aangeeft dat de voortgang niet geweldig is.
De fractievoorzitter van D66 werd bevraagd over hoe D66, als grootste raadsfractie invulling gaat geven aan een mogelijk herstel van de coalitie. D66 gaf aan dat op dit moment nog niet te weten en zich hierop te beraden in de komende dagen.
Hoe de politieke situatie zich zal ontwikkelen is op dit moment nog ongewis. De PvdA-fractie zal uiteraard de vinger aan de pols houden en hier in het volgende nieuws van de fractie verslag van doen. Het feit dat het zwembaddossier de gemoederen zo hoog op doet lopen dat hier wederom een wethouder op sneuvelt, geeft in onze ogen aan dat het college in haar aanpak niet op de goede weg was. Het is in onze ogen onvermijdelijk dat dit dossier in het najaar opnieuw naar de raad zal komen.
Ruimtelijke randvoorwaarden Eurusweg
Een klein bestemmingsplan aan de Eurusweg was aanleiding voor de SGP, PvdA en ChristenUnie om een amendement in te dienen ten aanzien van de hieraan toegewezen detailhandelsbestemming. Hoewel de economie aantrekt en winkelruimtes sneller gevuld worden, is er nog steeds sprake van een enorme overcapaciteit aan winkelruimte in onze gemeente. Het amendement beoogde om elders winkelruimte te verminderen indien er toch, na realisatie, een winkel op deze locatie zou verschijnen.
Nadat het college, bij monde van de wethouder, de toezegging deed dit punt in de detailhandelsnota nadrukkelijk mee te nemen, trokken de drie partijen hun amendement in. De PvdA stemde voor dit bestemmingsplan.
Plan van aanpak tijdelijke huisvesting statushouders
De PvdA is verheugd over het feit dat dit plan van aanpak met 21 tegen 6 stemmen (de beide lokale partijen stemden tegen) is aangenomen.
Na de eerdere debatten over crisisnoodopvang en huisvesting statushouders, is dit wederom een bewijs van een breed en zeer stabiel draagvlak voor het oppakken van deze aan onze gemeente toevertrouwde humanitaire verplichting om vluchtelingen uit de brandhaarden van de wereld een warm welkom te heten.
Het nieuwe afvalinzamelplan 2017
Om de afvalscheiding te verbeteren en in plaats van 207kg per inwoner per jaar naar 100kg restafval te gaan, stelde het college een reeks van maatregelen voor. De meest opvallende daarvan zijn dat de inzameling van restafval niet langer eens per 2 maar eens per 4 weken plaats vindt en dat bewoners in de laagbouw er een container voor PMD bij krijgen.
Het voorstel van het college kon op brede steun rekenen, ondanks veel voorstellen tot aanpassingen. Verrassend was dat de coalitiepartij VVD zeer kritisch was (er zou geen draagvlak zijn voor dit plan) en uiteindelijk wel instemde. Nog verrassender was dat coalitiepartijen D66, VVD en CDA zeer tegen de wens in van de Groenlinks-wethouder de inzameltermijn van restafval veranderden van eens per 4 weken naar eens per 3 weken.
De PvdA-fractie pleitte voor modernere openingstijden van de milieustraat. Deze is op dit moment door-de-weeks alleen open van 9 tot 16 uur. De wethouder zegde serieus te onderzoeken of avondopenstelling op een van deze dagen tot de mogelijkheden behoort.
Ook pleitte de PvdA voor het in stand houden van het gratis ophalen van grof afval aan huis. Dit werd door meerdere partijen gedeeld zodat een breed gesteunde motie in werd gediend met deze strekking.
Ons pleidooi om bewoners te betrekken bij de uitrol van het nieuwe inzamelbeleid werd vreemd genoeg alleen door de SP gesteund.
Is hoogte eigen bijdragen reden voor zorguitval?!
Zoals bekend heeft de gemeente De Bilt fors geld overgehouden op de WMO en de Jeugdzorg in 2015. En nu lijkt het er op dat ook in 2016 er weer fors geld over wordt gehouden. Duidelijk is ook dat het aantal zorgvragers afneemt, tegen de verwachting is.
De vraag die voor de PvdA-fractie opkomt is of de hoogte van de eigen bijdragen leidt tot zorgmijdend gedrag?! Deze vraag hebben wij tijdens de raadsvergadering opgeworpen en de wethouder zegde toe dit vraagstuk te betrekken bij de evaluatie van het sociaal domein. De raad spreekt hier nog dit jaar over.
Waarom houdt de gemeente De Bilt zich niet aan de Wet Maatschappelijke Ondersteuning?
De PvdA De Bilt stelde opnieuw vragen aan het college over de WMO. Reden is dat de FNV een onderzoek heeft uitgevoerd onder alle Nederlandse gemeenten. Hieruit blijkt niet alleen dat de gemeente De Bilt zich niet aan de WMO 2015 houdt maar bovendien de schijn ophoudt een goede voorziening voor huishoudelijke hulp aan te bieden. Deze voldoet echter niet aan de wet!
Het college verwees slechts naar de nieuw op te stellen WMO-verordening en erkende dat ze zich inderdaad niet aan de wet gehouden heeft. Een reactie geven richting de FNV wilde de wethouder niet. In haar ogen is dat geen relevante partij … tja.