Nieuws van de Fractie nr. 38 – principieel debat!
Principieel debat Vertrouwenscommissie
De vertrouwenscommissie (VC) bereidt de voordracht van een tweetal geschikte burgemeesterskandidaten voor. Vervolgens neemt de gemeenteraad hierover een definitief besluit. De fractievoorzitters van de 10 politieke fracties nemen zitting in deze VC, zoals gebruikelijk. Nieuw feit is dat raadslid Slamilich uit de fractie van Beter de Bilt is getreden en als eigenstandige fractie verder is gegaan.
De vraag ontstond of dit raadslid als elfde lid kan en mag toetreden tot de VC.
De PvdA heeft als standpunt ingenomen dat dit niet de bedoeling is. Immers, de inwoners hebben 10 fracties het mandaat gegeven de gemeente te besturen, en alleen raadsleden die rechtstreeks zijn gekozen met voorkeursstemmen, hebben een rechtstreeks mandaat. Dat geldt niet voor de heer Slamilch. Of andersom gesteld: het zou vreemd zijn dat een individueel raadslid zijn mandaat van de kiezer door ruzie in de eigen partij direct invloed heeft op de voorbereiding van de keuze van een burgemeester.
Het principiële standpunt werd gesteund door de grote meerderheid van de gemeenteraad.
Strategische Agenda De Bilt 2030
De gemeenteraad heeft zelf het initiatief genomen om een Strategische Agenda op te stellen. Hierin zijn alle belangrijke vraagstukken opgenomen die relevant zijn voor de toekomst van onze gemeente. Het gaat om de grote thema’s als wonen, mobiliteit, economie, sociaal domein en bestuurskracht. Aan elk thema is een reeks prioritaire vraagstukken verbonden.
Een kleine werkgroep uit de raad, met PvdA-raadslid Erik van Esterik als lid, heeft dit document opgesteld dat met grote instemming werd aangenomen.
Wij hopen dat de gemeenteraad met deze Strategische Agenda in de hand, los van de waan van de dag, serieuze debatten kan voeren over de grote thema’s voor onze gemeente.
Geïnteresseerden kunnen de agenda opvragen bij [email protected]
Eigen bijdragen WMO
De gemeente De Bilt heeft de afgelopen twee jaar circa 4 miljoen euro overgehouden op de WMO. En dat stoort de lokale PvdA enorm. Vooral omdat het college niks wilde veranderen aan de hoogte van de eigen bijdragen.
Uit onderzoek in een andere gemeente blijkt nu dat er toch een groep mensen is die zorg mijdt vanwege de hoogte van de eigen bijdragen. Daar konden we de Groenlinks-wethouder in De Bilt nooit van overtuigen, maar nu blijkt dat onomstotelijk. Ook zijn de eigen bijdragen zo hoog dat mensen hun financiële positie hebben zien verslechteren.
De PvdA stelde voor om het zogenaamde marginale tarief te verlagen naar 10%.
Het Kabinet heeft al besloten dat het inkomen waaronder mensen geen eigen bijdrage betalen, wordt verhoogd. Dat is een belangrijke stap voor de lagere inkomens! Wij willen echter ook dat de eigen bijdrage die mensen boven dat drempelinkomen betalen, minder hard stijgt. Dat kunnen we regelen door het zogenaamde marginale tarief te verlagen. Daardoor gaan met name middeninkomens minder snel een groot bedrag aan eigen bijdragen betalen.
Ons voorstel werd gesteund door SP, ChristenUnie, SGP, Bilts Belang en de fractie Slamilch. D66, CDA, Groenlinks, Beter de Bilt en VVD stemden tegen waarmee het voorstel geen meerderheid kreeg.