Nieuws van de Fractie nr. 39 – laatste raadsvergadering 2016
Armoedebeleid in De Bilt
De PvdA fractie organiseerde op 14 december een thema-avond armoede voor het veld dat zich hiermee bezig houdt en inwoners. In totaal bezochten 35 mensen deze bijeenkomst waaronder vertegenwoordigers van 14 organisatie.
Uitvloeisel van deze avond was dat de PvdA twee voorstellen indiende tijdens de raadsvergadering. Een amendement werd ingediend waarbij een extra uitgangspunt wordt toegevoegd aan de notitie armoedebeleid, namelijk dat de Gemeente actief meewerkt aan netwerkvorming van de 30 organisaties die zich bezig houden met armoede waarbij de armoede-coalitie in Utrecht als voorbeeld wordt gezien. In dit platform werken maar liefst 45 organisaties samen, de coalitie bestaat sinds 2009 en heeft goede resultaten geboekt voor de doelgroep.
Ook diende de PvdA een voorstel in om het extra rijksgeld dat Minister Asscher beschikbaar stelt voor bestrijding van armoede onder kinderen echt alleen in te gaan zetten voor de doelgroep. In onze gemeente gaat dat om € 159.000,-. Dit geld zou via de bestaande organisaties (zoals stichting Leergeld, jeugdsportfonds en jeugdcultuurfonds) bij de doelgroep terecht moeten komen.
Beide voorstellen werden unaniem aangenomen. De fractie is hier zeer tevreden mee en verwacht dat onze inwoners die in armoede leven hier mee geholpen zijn.
Discussie over tijdelijke huisvesting statushouders
In mei 2016 gaf de raad het college de opdracht om op zoek te gaan naar mogelijkheden om tijdelijke huisvesting te realiseren voor statushouders en andere woningzoekenden. Vóór de motie voor tijdelijke huisvesting stemden; PvdA, D66, GL, SGP, VVD, SP, ChristenUnie en CDA, een zeer ruime meerderheid van de raad.
Tijdens de informatie-avond die de wethouder hierover organiseerde in november voor de raad, werd duidelijk dat het college de tijdelijke huisvesting als collegebesluit wilde nemen. Dit houdt in dat het college zelf wilde besluiten over locaties, soort woningen en samenwerkingspartners, zonder hier de raad bij te betrekken, een nogal regenteske wijze van besturen. De PvdA heeft de wethouder en de burgemeester tot 3 x toe opgeroepen om het collegevoorstel gewoon door de raad te laten behandelen inclusief commissiebehandeling waarbij inwoners in kunnen spreken.
Het college heeft op 1 december invulling gegeven aan de motie door 7 locaties in onze gemeente aan te wijzen waar tijdelijke huisvesting wordt gerealiseerd. Via een voorhangprocedure werd de raad betrokken. In zo’n voorhangprocedure kan de raad zijn wensen en bedenkingen uiten, het college past n.a.v. deze wensen en bedenkingen het besluit mogelijk aan.
De inwoners werden betrokken met een persoonlijke brief voor de direct omwonenden en 2 inloop-avonden op het gemeentehuis waar men eveneens wensen en bedenkingen in kon dienen.
De PvdA heeft tijdens de raadsbehandeling van de voorhangprocedure de wens uitgesproken dat er zo snel mogelijk invulling wordt gegeven aan het creëren van tijdelijke huisvesting voor statushouders, spoedzoekers en starters. Wat dat betreft staat de PvdA nog volledig achter de motie van 26 mei.
Ten aanzien van de uitvoering van de motie heeft de PvdA wel enkele bedenkingen:
- De periode van tijdelijkheid is veel te lang, een periode van 10 jaar is niet te overzien voor omwonenden. Een periode van 5 jaar zou veel beter passen.
- Er moet een versnelling van structurele woningbouw plaatsvinden teneinde de doelgroepen sneller een volwaardige sociale huurwoning te kunnen bieden.
- De snelheid en wijze van besluitvorming geeft de omwonenden en de raad te weinig tijd om goed onderbouwd te kunnen reageren. Een volledige commissiebehandeling waarbij inwoners ook kunnen inspreken is gewenst.
De locatiekeuze en communicatie met en participatie van omwonenden vindt de PvdA uitvoering die gedelegeerd is aan het college, hier wenst de PvdA zich niet in te mengen. Voor de PvdA is het belangrijk dat de locaties gespreid zijn over de gemeente en kleinschalig zijn zodat, participatie van de statushouders in de buurt makkelijker op gang komt. Ook in Bilthoven-Noord moet een locatie voor tijdelijke huisvesting komen!
De PvdA-fractie kreeg veel kritiek van met name D66 en GroenLinks op de geuite bedenkingen. Naarmate het debat vorderde en ook de wethouder aan het woord geweest was, werd duidelijk dat de coalitiepartijen overtuigd zijn van het feit dat dit de enige manier is waarop het kan en dat als je bedenkingen hebt tegen deze invulling je feitelijk stelling neemt tegen tijdelijke huisvesting…..
In het debat hebben wij duidelijk gemaakt dat als wij bedenkingen hebben tegen de uitvoering van de motie dit niet betekent dat we tegen tijdelijke huisvesting zijn. Maar ook, dat als wij vóór tijdelijke huisvesting zijn, dit niet hoeft te betekenen dat wij het met alle uitvoeringsaspecten eens zijn.
Iedereen weet bijvoorbeeld dat de PvdA tegen de college-invulling van de nieuwbouw van een zwembad is (het bad is in onze ogen veel te klein), maar dit betekent niet dat de PvdA tegen een zwembad is!
Ook werd duidelijk dat de wethouder en de coalitiepartijen erg hameren op de zinsnede ‘realistische mogelijkheden om tijdelijke huisvesting mogelijk te maken’ in de motie tijdelijke huisvesting. Tijdens het debat werd duidelijk dat dit vooral betekent dat het niets mag kosten. De PvdA hekelt deze houding omdat het college zelf veroorzaker is van het feit dat er in de periode 2014-2018 maar 6 sociale huurwoningen worden gerealiseerd. Zowel Beter de Bilt als de SGP kwamen met alternatieven die minder gaan kosten, deze plannen werden echter van de hand gewezen door de portefeuillehouder.
Aan het einde van het debat werd duidelijk dat het college op 17 januari met een nieuw voorstel komt en dat dit voorstel in een aparte commissievergadering wordt behandeld. De PvdA is benieuwd op welke wijze de wethouder invulling gaat geven aan de geuite wensen en bedenkingen van inwoners en politieke partijen.
De PvdA zal warm voorstander blijven van tijdelijke huisvesting teneinde statushouders, spoedzoekers en starters te ondersteunen en hoopt dat er met de door ons geuite wensen iets gebeurt.
Interpellatiedebat over WMO
Het college heeft tijdens een besloten bijeenkomst de gemeenteraad geïnformeerd over de WMO. Kern van de mededeling was dat Groenlinks-wethouder Brommersma zich door rechterlijke uitspraken gedwongen ziet de eenvoudige huishoudelijke hulp weer aan inwoners aan te bieden als maatwerkvoorziening.
Ondanks een storm van kritiek schafte zij deze vorm van lokale zorg eind 2014 volledig af. Honderden mensen verloren daardoor hun zorg. De PvdA De Bilt heeft zich hier vanaf het begin fel tegen verzet. Terecht en met succes blijkt nu – helaas twee jaar later.
Interpellatiedebat: excuses en vooruit kijken
Wij vinden dat de wethouder haar excuses moet maken aan alle inwoners die hun zorg in 2015 en 2016 verloren. We hebben haar er meerdere malen, samen met SP, Beter de Bilt en Christen Unie, op gewezen dat het afschaffen van de eenvoudige huishoudelijke hulp niet paste in de nieuwe WMO. Dat ontkende ze steeds. Nu blijkt dus dat honderden mensen door een ondoordacht besluit zonder zorg hebben gezeten! Wij willen ook dat er een stevige evaluatie van het WMO-beleid 2017 en verder komt. Dan kunnen we eindelijk constructief vooruit kijken.
Tijdens de gemeenteraadsvergadering hield de PvdA daarom, samen met SP en Christen Unie, een zogenaamd interpellatiedebat (ter verantwoording roepen van het college). De wethouder weigerde excuses aan te bieden noch te erkennen dat ze inschattingsfouten heeft gemaakt. Zij gaf aan wel de evaluatie van het WMO-beleid met de raad te willen bespreken en eventueel deze te willen aanscherpen.
Een motie waarin wij aangaven het vertrouwen in deze wethouder op te zeggen, hebben we uiteindelijk, na overleg met de mede-interpellanten, niet ingediend. Wordt vervolgd!
Geïnteresseerden kunnen het interpellatieverzoek – met uitgebreide onderbouwing van wat er allemaal mis is gegaan met de WMO in De Bilt – opvragen via [email protected]
Overige zaken
De gemeenteraadsvergaderingen worden er niet beter op sinds de breuk binnen Beter de Bilt – raadslid Slamilch stapte uit deze fractie op het moment dat de politiek leider van BdB wethouder werd in het college dat zij steeds bestreden hadden. Deze keer een vervelende discussie tussen deze twee lokale fracties over wie de eigenaar is van het voorstel om een lokaal referendum mogelijk te maken.
Een opvallend voorstel uit de raad betrof het in ere herstellen van de kerstpakketten voor ambtenaren … normaliter niet een onderwerp waar de gemeenteraad zich over uitspreekt. Deze keer wel: het college geeft herhaaldelijk aan dat de ambtenaren zwaar belast zijn en binnen de grenzen van het mogelijke erg hard werken, maar tegelijkertijd heeft ditzelfde college wel het kerstpakket afgeschaft in het kader van bezuinigingen.
De PvdA heeft gemeend, na contact met de OR, het voorstel te steunen voor het in ere herstellen van het “ambtenarenkerstpakket”. De burgemeester zegde toe dit voorstel constructief te bezien met ingang van 2017.