Door op 3 april 2017

Nieuws van de Fractie nr. 42 – armoedebeleid en WMO

Nota Armoedebeleid

De PvdA beperkte zich bij de behandeling van de nota tot de onderwerpen kwijtschelding gemeentelijke belastingen voor minima en schuldhulpverlening. De overige onderwerpen werden al uitvoerig behandeld bij de commissiebehandeling.

Afschaffing automatische kwijtschelding gemeentelijke belastingen voorkomen!

Op 29 september 2016 ontving de raad de mededeling van het college dat het niet langer mogelijk is om onze inwoners automatisch kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen te verlenen. Iedereen die hiervoor in aanmerking wil komen, moet dit zelf aanvragen.  Daarnaast vindt er vanaf 1-1-2017 een nieuwe vermogenstoets plaats die minder ruimhartig is (in 2016 mocht het vermogen € 5.000,- zijn in 2017 slechts € 2.000,-). Deze regeling is niet te beïnvloeden door onze gemeente.

Pas eind januari ontvingen onze inwoners hierover bericht van de RSD. De BGHU deelde vervolgens mee dat de normen voor de vermogenstoets veranderd zijn en dat er opnieuw kwijtschelding van de belastingen moest worden aangevraagd.

Het was voor de PvdA-fractie onverteerbaar dat geen van de instanties en de gemeente onze inwoners eerder op de hoogte hebben gesteld.  “In het vooronderzoek van de fractie en de commissiebehandeling is duidelijk geworden dat de inwoner met een laag inkomen aan zijn lot wordt overgelaten”, aldus Krischan Hagedoorn. “De RSD/RDWI wijst naar de BghU, de BghU naar het LIB en de gemeente  en de gemeente naar de BghU en de RSD”.

De gemeente schuift hiermee, in de ogen van de fractie, het probleem af naar andere instanties. De PvdA vindt dat het primair de gemeente aangaat, aangezien het om een kwetsbare groep van zijn inwoners gaat. We willen toch niet dat mensen die het nu met moeite rooien in de schuldhulpverlening terecht komen? Daar willen we ze nu juist uit houden!

De PvdA heeft daarom bij de raadsbehandeling een motie ingediend met de volgende strekking:

Onderzoek of van 2017 een overgangsjaar te maken is waarbij alle inwoners die in 2016 automatisch in aanmerking kwamen voor kwijtschelding gemeentelijke belastingen (en in inkomen ongeveer gelijk bleven) alsnog kwijtschelding krijgen of op een andere wijze compensatie van de gemeente ontvangen en de raad hier zo spoedig mogelijk over te informeren.

Tevens roept de PvdA in de motie op om structureel gemeentelijk beleid te formuleren op dit gebied vanaf 2018 en te zorgen voor een regeling die goed en duidelijk en vooral tijdig met onze inwoners gedeeld wordt, die voorbesproken wordt met de cliëntenraad Sociale zaken en door de raad geaccordeerd wordt bij de begrotingsvaststelling in november. De PvdA riep op om vooral voor een humane regeling te zorgen, waardoor inwoners met hun inkomen rond kunnen blijven komen en niet door veranderende regelgeving en naar elkaar verwijzende overheden in de armen van de schuldhulpverlening worden gedreven.

Het pleidooi van de fractie sloeg aan, 13 raadsleden stemden voor en 13 stemden tegen, de stemmen staakten want één raadslid was ziek. De fractie waartoe dit lid behoorde stemde voor de motie, we mogen er daarom vanuit gaan dat de motie de eerstvolgende raadsvergadering wordt aangenomen, dat is goed nieuws voor de inwoners met een laag inkomen die dit jaar hun kwijtschelding kwijt dreigden te raken door de veranderde regelgeving.

Motie om nieuwe concepten schuldhulpverlening in te zetten, aangenomen!

Er zijn door wat grotere gemeenten nieuwe en experimentele werkwijzen bij schuldhulpverlening toegepast zoals het goede gierenfonds (concept van partijgenoot Pieter Hilhorst, voormalig wethouder van Amsterdam). De resultaten in de stad Groningen met dit concept zijn bijzonder goed, bijna alle schuldhulptrajecten verliepen daar succesvol. De ingrediënten zijn maatwerk, een perspectieffonds en het betalen van schulden in natura.

De motie die samen met GroenLinks werd ingediend werd eveneens aangenomen.

verordening WMO

Tijdens de raadsvergadering boog de gemeenteraad zich over de nieuwe verordening voor de lokale WMO. De PvdA in de De Bilt strijdt al drie jaar voor verbeteringen van het lokale zorgbeleid. Ook deze keer.

PvdA-raadslid Erik van Esterik: “De nieuwe verordening is zeker een verbetering. Zo hoeven mensen die in de schuldhulpverlening zitten niet langer een eigen bijdrage te betalen. Wij zien echter nog ruimte voor verbetering. Zo vinden wij dat het verslag van het keukentafelgesprek dat goed gekeurd is door de cliënt meteen behandeld moet worden als een aanvraag tot zorg. Dat voorkomt bureaucratische vertraging. Waarom zouden ze nog een aparte aanvraag moeten indienen? Ook willen wij dat mensen 10 dagen de tijd hebben voor het indienen van een persoonlijk zorgplan, en niet 7 dagen. Dat is te kort, zeker omdat het college zelf 14 dagen neemt voor de behandeling.”

De PvdA De Bilt wilde meer verbeteringen. Zo wil ze dat het college niet zonder meer zorg mag weigeren aan mensen die verwijtbaar hebben gehandeld, door bijvoorbeeld in eerste instantie zorg te mijden.

Van Esterik: “In dat geval willen wij dat de bewijslast bij het college ligt. Zij moet concreet aantonen dat iemand verwijtbaar heeft gehandeld en geen recht meer heeft op zorg. Alleen op die manier is het belang van de cliënt geborgd. Nu is het te gemakkelijk verwoord in de verordening.”

Deze verbetervoorstellen werden alle aangenomen.

PvdA wil begrijpelijke WMO

De lokale PvdA wil ook dat de WMO-verordening en daarmee het lokale WMO-beleid op een voor iedereen begrijpelijke manier opgeschreven wordt in een folder en op de gemeentelijke website.

Van Esterik: “De WMO is echt ingewikkeld. Wij vinden het essentieel dat mensen eenvoudig kunnen terugvinden wat hun rechten en plichten zijn, hoe ze een aanvraag moeten indienen, wat er dan gebeurt, wanneer je wel of geen eigen bijdrage betaald. Nu is dat vaak erg ingewikkeld opgeschreven.”

De PvdA komt op dit laatste punt terug bij de behandeling van de evaluatie van de WMO.

Moties woningbouw

De motie van D66 en SGP om een versnelling aan te brengen in de bouwplannen voor sociale huurwoningen op het HF Witte terrein en de motie van de SGP om een startnotitie aanvullend woonbeleid (vooral gericht op permanente bouwmogelijkheden voor starters, statushouders en spoedzoekers) op te stellen werden beide aangenomen door de raad en gesteund door de PvdA-fractie. Het is goed om te zien dat de urgentie om te bouwen en vooral ook om sociale woningen te bouwen steeds breder gedragen wordt in de raad