Samenloop voor Hoop De Bilt
Op 28 en 29 juni 2019 vond in De Bilt de SamenLoop voor Hoop plaats, een mooi evenement om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Dit evenement vond plaats op het terrein voor gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven en werd volledig door vrijwilligers georganiseerd. De Biltse politiek had ook een team samengesteld en liep mee.
Raadsleden van alle politieke partijen, wethouders en (bestuurs)leden van politieke partijen deden mee om te laten zien dat zij dit initiatief van harte ondersteunen: door mee te lopen, door geld in te zamelen en bovenal door solidariteit te tonen met allen die of ziek zijn of dat zijn geweest.
Aan de 24-uursloop deden drie PvdA’ers mee; bestuurslid Sonja Mäkel en onze twee raadsleden. Het politieke team haalde meer dan € 2.000,- op, een kwart hiervan werd opgebracht door giften aan onze 3 PvdA’ers. Gulle gevers, bedankt! In totaal werd € 90.000,- ingezameld voor KWF kankerbestrijding bij deze actie.
Duurzaamheidsagenda teruggestuurd naar de tekentafel
Tijdens de raadsvergadering van 27 juni besloot een grote meerderheid van de raad de door het college gepubliceerde duurzaamheidsagenda niet te willen behandelen in deze raadsvergadering.
In de duurzaamheidsagenda staat het plan van de gemeente om in 2030 49% CO2 minder uit te stoten dan in 1990 en 95% minder CO2 in 2050. Hiermee probeert onze gemeente aan te sluiten op de landelijke doelstellingen van het klimaatakkoord. Saillant detail, jarenlang is energieneutraal in 2030 de doelstelling van dit college geweest. Dit is dus geen haalbare kaart gebleken …
Bij de voorbereiding van dit punt in de commissievergadering halverwege juni, werden maar liefst 9 discussiepunten voor de raad opgesteld door de commissieleden:
- Is de agenda wel SMART genoeg, zou per maatregel niet moeten worden vastgesteld wat het beoogd effect is?
- Is er wel voldoende aandacht voor het bewaken van de bio-diversiteit in het stuk?
- Is er voldoende gekeken naar alternatieve financieringsmethoden voor duurzaamheidsmaatregelen voor burgers en instellingen? Moeten we hierin niet ambitieuzer zijn, we praten nu over een zeer klein gemeentelijk budget (2 ton per jaar).
- Moet er geen procesmanager aangesteld worden om alles in goede banen te leiden (aanbeveling BENG, breedgedragen in de commissie)
- Weten we wat de besparing/het doel is wat we in 2030 als tussenstap willen bereiken, hoever komen we met dit pakket van maatregelen en is een goede tussenstand meetbaar in 2030, wat willen we dan bereikt hebben?
- Is ons uitgangspunt/nulpunt (CO2 uitstoot 1990) goed bepaald voor onze gemeente?
- Wie gaat wat betalen en is dat realistisch, wat verwachten we van elkaar?
- Hoe geven we de communicatie vorm, welke boodschap vertellen we? ook de communicatie omtrent duurzaamheid moet SMART geformuleerd worden.
- Hoe zorgen we voor een goed participatie-traject en hoe verwerven we draagvlak onder burgers en instellingen?
Een stuk dat met zoveel bespreekpunten uit commissiebehandeling komt, wordt nooit zonder slag of stoot in de raad aangenomen. Vaak krijgt de raad tussen commissie en raad dan een brief van het college met hierin nog een aantal antwoorden, toezeggingen en uitwerkingen van antwoorden. Dit bleef na deze commissiebehandeling echter uit.
Alleen GroenLinks, CDA en D66 wilden de duurzaamheidsagenda wel behandelen, alle andere partijen wilden, om uiteenlopende redenen, nu nog niet oordelen in de raad. Grootste gedeelde bezwaar was dat veel partijen de agenda gewoonweg niet SMART genoeg vonden.
PvdA De Bilt wil naast duidelijke doelstellingen een veel ambitieuzer plan, waarbij niet alleen de resultaten in 2030 en 2050 belangrijk zijn, maar we ook moeten inzetten op de grootste absolute milieuwinst. Grote projecten die snel kunnen starten, hebben dus onze voorkeur, zoals het volleggen van alle daken van de 5.000 woningen van SSW met zonnepanelen of bijvoorbeeld het investeren van geld in windparken elders, waar wel een hoge wind-opbrengst te realiseren is. Daarnaast willen we aandacht voor alternatieve financieringsmogelijkheden voor verduurzaming van particuliere woningen, een procesmanager duurzaamheid die gaat sturen op afspraken en aandacht voor het landschap; verrommeling van het landschap met her en der zonneweides en windmolens moet worden voorkomen, PvdA De Bilt ziet meer in plaatsing naast onze hoofd-wegenstructuur.
In het najaar van 2019 verwachten wij een aangepaste duurzaamheidsagenda in de raad.
regionale huisvestingsverordening
Deze verordening is in participatie met 15 andere gemeenten vormgegeven door de U16.
Er zit lokale beleidsvrijheid in de regeling en deze is door het college in het raadsvoorstel verwoord o.b.v. de vastgestelde uitgangspunten woningbouw uit de raad van december 2018. Een amendement van PvdA, ChristenUnie, SP en fractie Brouwer, werd in deze vergadering unaniem aanvaard. Dit amendement stelde dat bij het aanwijzen van locaties voor woningbouw de leefbaarheid en de bereikbaarheid van de nieuwe wijk niet verslechteren mocht. De partijen beoogden met dit amendement dat voorkomen wordt dat het laatste wijkgroen in (vooral) sociale huurwijken volgebouwd wordt.
De regionale wijzigingsvoorstellen zijn:
- Doorstroomregeling van groot naar beter verruimen en regionaal instellen
- Passende huisvesting middenhuur naar inkomen
- Gemeenten krijgen meer ruimte af te wijken van het zoekprofiel voor urgenten
- Woningzoekenden behouden 75% van de inschrijving bij acceptatie woonruimte
- Aanpassing van de woonruimtevoorraad
- Woningruil en voortzetting huur opnemen in de verordening
- Een aantal overige wijzigingen, onder andere betrekking hebbende op woongroepen
De lokale wijzigingsvoorstellen zijn:
- Toevoegen van de categorie middenhuur aan hoofdstuk 2 van de huisvestingsverordening en hierbij onderscheid maken tussen éénpersoons- en meerpersoonshuishoudens
- Aanwijzen van de gehele woonruimtevoorraad als vergunningplichtig op grond van de bepalingen in Hoofdstuk 3 ‘wijziging samenstelling woningvoorraad’ en het loslaten van de tot nu toe gehanteerde schaarstegrens
- Toevoegen van de leefbaarheidstoets bij omzetting of vorming van woonruimte
- Toevoegen van het compensatievereiste bij onttrekking, samenvoeging, omzetting of vorming van woonruimte
PvdA De Bilt was blij verrast met de husivestingsverordening. We denken dat hier een aantal maatregelen in worden afgekondigd waardoor doorstroming bevorderd wordt. Ook zijn we zeer tevreden over het inkomensafhankelijk maken van toelating tot het middenhuur-segment. Kortom een mooi pakket aan maatregelen om meer woningen beschikbaar te krijgen voor de mensen die het echt nodig hebben.
Omdat vrijwel alle fracties hier zo over dachten, was het stuk een hamerstuk bij behandeling. PvdA De Bilt diende Forza De Bilt stevig van repliek over een door Forza ingediend amendement om statushouders geen voorrang meer te verlenen bij de toewijzing van een woning. Met de grootst mogelijke meerderheid (25 tegen-2 voor) werd dit amendement verworpen. Onze gemeente draagt onze statushouders nog steeds een warm hart toe.
Hoe houden we onze wijken en winkelgebieden levendig?
PvdA De Bilt organiseert op 10 juli een discussieavond over winkelleegstand en het verdwijnen van voorzieningen in onze wijken, Komt allen!
De PvdA De Bilt maakt zich ernstig zorgen over het verdwijnen van allerlei voorzieningen in onze wijken. Zo verdween, na de Lidl in Brandenburg, vorige maand de Aldi in Weltevreden. Brievenbussen en pinautomaten verdwijnen uit de wijken, de bus stopt op steeds minder plaatsen en zwaarbevochten OV-oplaadpunten worden door commerciële bedrijven met één pennenstreek geschrapt. Er staan veel winkels leeg in De Bilt en Bilthoven – meer dan gezond is.
Gemeenteraadslid Krischan Hagedoorn: “Er zijn goede voorbeelden in andere gemeenten waar ondernemers of actieve bewoners de wijk levendig houden en voorzieningen in stand houden. We willen inspiratie opdoen!”
Discussieavond voor iedereen
De gemeenteraadsfractie van de PvdA De Bilt organiseert op woensdag 10 juli een discussieavond over wijkenvoorzieningen en een goed winkelaanbod. Op deze avond, die vanaf 20.00 uur plaats vindt de Vijverzaal van WVT aan de Talinglaan, willen wij met u en een aantal deskundigen in gesprek. Niet alleen over de problematiek, maar juist ook over oplossingen en succesvolle ideeën.
Sprekers
Annet van Otterloo, initiatiefnemer van de wijkcoöperatie Afrikaanderwijk Rotterdam
Margo de Jong, initiatiefnemer van DOTS (De Oude TheresiaSchool) in Bilthoven
Jorine de Soet van bureau Kordaat In Ruimte, expert in winkelcentrum-management
De zaal is vanaf 19.30 uur open en om 20.00 uur opent Krischan Hagedoorn de discussie.
Indien mogelijk graag van tevoren aanmelden bij: [email protected], leden die graag worden gehaald en teruggebracht voor en na deze bijeenkomst kunnen zich eveneens hiervoor aanmelden bij Krischan Hagedoorn.