Nieuwbouw Regenboogschool: een drama-dossier met goede afloop
Reeds in 2010 is besloten tot volledige nieuwbouw van de Algemeen Christelijke Basisschool in De Bilt. Door procedures tegen het bestemmingsplan is pas in 2017 weer een aantal concrete stappen gezet. Na een tweetal mislukte aanbestedingen blijkt dat het oorspronkelijk geraamde bedrag van circa 2,5 miljoen euro meer dan verdubbeld is.
Oorzaak lijkt de drukte in de bouw en de gelegenheid van bouwbedrijven om de prijs fors op te drijven – naast oa. andere eisen die ondertussen aan nieuwbouw worden gesteld. Tegelijkertijd wachten de ouders, leerkrachten en het schoolbestuur met smacht op een nieuw schoolgebouw.
De gemeenteraad is opnieuw vertrouwelijk bijgepraat door het college. Het extra gevraagde krediet kon verlaagd worden na nieuwe berekeningen mede omdat de wethouder Onderwijs tot overeenstemming met het schoolbestuur kwam – deze laatste wilde de investering van de sporthal op zich nemen.
Met deze uitkomst heeft de gemeenteraad op 29 november ingestemd met de nieuwbouw. Goed nieuws voor de leerkrachten, ouders en leerlingen!
PvdA De Bilt wil bouw Hessingterrein beperken
De lokale PvdA diende tijdens de raadsvergadering van 29 november een amendement in om te grote bouw-ontwikkeling op het Hessing-terrein te voorkomen. Op het terrein wil een bouwbedrijf nieuwe, dure woningen neerzetten.
Deze woonwijk gaat over de zogenaamde rode contour heen. Normaal gesproken heeft PvdA De Bilt hier geen problemen mee, bijvoorbeeld als het gaat om weiland met lage natuurwaarden. In dit geval gebeurt dat echter in een zeer kwetsbaar gebied waar in 2019 eveneens een belangrijke faunapassage onder de Utrechtseweg wordt aangelegd.
Krischan Hagedoorn, fractievoorzitter PvdA De Bilt: “We zijn met name bang voor de bouw van huizen aan de zuidkant van het terrein. De achtertuinen van de achterste huizen liggen pal aan het bos waar de dieren schuilen voor of nadat ze de faunapassage zijn gepasseerd. Wij zijn bang dat de faunapassage dan niet gaat functioneren als deze in 2019 is aangelegd.”
De PvdA De Bilt stelt daarom voor de bebouwing aan de zuidkant in te perken en dit vast te leggen in een convenant tussen het bouwbedrijf, Utrechts Landschap en de Gemeente De Bilt. Hiervoor wordt de zogenaamde ‘touwtjes-methode’ gebruikt. De rode contour (het touwtje) mag wel verlegd worden, maar de oppervlakte erbinnen mag niet groter worden.
Raadslid Hagedoorn hierover:“Als je dit niet vooraf goed vastlegt in een document dat door alle partijen wordt ondertekend, gaat dit in de bestemmingsplanprocedure vaak alsnog mis. We moeten echt voorkomen dat dit sluitstuk in het Natuurnetwerk Nederland (vroeger de ecologische hoofdstructuur) niet gaat werken door een te grote bouw-ontwikkeling”.
Uiteindelijk is het plan aangenomen met 15 stemmen voor en 12 tegen. Tegen stemden PvdA De Bilt, GroenLinks, SP, ChristenUnie, Beter De Bilt en Forza De Bilt. De Coalitie stemde wederom op een dossier verdeeld.
Twee moties van D66 werden aangenomen, in de ene motie werd het college opgeroepen om met respect voor de natuur te bouwen op dit terrein en in de andere motie om middenhuur mogelijk te maken. Omdat het college een motie naast zich neer kan leggen of, na enige inspanning, mede kan delen dat het helaas niet gelukt is, kozen zowel PvdA De Bilt, SP en ChristenUnie voor een amendement dat het raadsbesluit daadwerkelijk verandert. De amendementen van SP en PvdA werden nipt verworpen (13 voor, 14 tegen). De ChristenUnie zette het belangrijkste argument in haar amendement om in een motie, die wel werd aangenomen.
Fractievoorzitter Krischan Hagedoorn van PvdA De Bilt hekelde de opstelling van D66. ”D66 gaat met haar steun niet alleen in tegen het coalitie akkoord, maar ook tegen haar eigen verkiezingsprogramma. D66 maakt het mogelijk om in zeer kwetsbaar natuurgebied te bouwen, dan is het ook haar plicht om ervoor te zorgen dat de eigen moties, die dat beperken, worden uitgevoerd,” aldus Krischan Hagedoorn.
PvdA De Bilt wil kritisch gesprek gladheidsbestrijding naderende winter
Afgelopen winter 2017/2018 was er veel te doen over de gladheidsbestrijding in De Bilt. Het was de eerste winter dat het college besloten had het sneeuw- en ijsvrij houden van de wegen over te laten aan een aannemer. De kosten rezen de pan uit en over de staat van de fietspaden was veel te doen.
De PvdA De Bilt wil hierover met het college van gedachten wisselen, op de rand van de naderende winter. De lokale PvdA heeft dit onderwerp op de agenda gezet van de raadscommissie.
Gemeenteraadslid PvdA De Bilt Van Esterik: “In de vorige winter viel het ons op dat de wegen goed sneeuw- en ijsvrij werden gehouden, maar dat dit niet het geval was voor de fietspaden. Opvallend was bijvoorbeeld dat fietspaden vanaf de grens met Utrecht beter begaanbaar waren dan de fietspaden aan onze zijde van de gemeentegrens. Wij zijn benieuwd of er geen andere keuzes gemaakt moeten worden ten aanzien van gladheidsbestrijding voor langzaam verkeer?!”
In 2017 was een kleine 110.000,- euro begroot voor gladheidsbestrijding. Uiteindelijk werd hieraan bijna 300.000,- euro aan uitgegeven. Het college gaf toen aan dat zij eind 2017 besloten had de gladheidsbestrijding uit te besteden.
PvdA-raadslid Van Esterik: “Wij zijn benieuwd of er voldoende grip is op de uitvoering van de gladheidsbestrijding?! Moeten we niet deze winter een extra vinger aan de pols houden en na afloop van de winter evalueren?! Dat willen we bespreken met de verantwoordelijk wethouder.”
PvdA De Bilt stelt in de discussie ook het sneeuw en ijsvrij houden van veel door ouderen gebruikte looproutes in wijken (naar de winkel, apotheek, dokter en OV) door de gemeente aan de orde.
PvdA De Bilt stelt vragen mogelijke bodemdaling in gemeente De Bilt
Uit onderzoek blijkt dat de Nederlandse bodem veel harder daalt dan gedacht. Verdroging speelt daarbij een hoofdrol. Door de bodemdaling kunnen woningen te maken krijgen met bijvoorbeeld verzakkingen en scheurvorming.
De PvdA De Bilt heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college.
Gemeenteraadslid PvdA De Bilt Van Esterik: “Wij zijn benieuwd of deze problematiek ook speelt in onze gemeente. De Bilt bevindt zich namelijk precies op de overgang tussen weidegebied met kleigrond en de Heuvelrug met zandgrond. Nog meer zijn wij benieuwd naar of de gemeente en de waterschappen in De Bilt hier al mee bezig zijn.”
De PvdA De Bilt baseert haar vragen op recent verschenen onderzoek van het Nederlands Centrum voor Geodesie.
Mondelinge vragen PvdA De Bilt en VVD over het zwembad in de raadsvergadering
PvdA en VVD trokken in november samen op om duidelijkheid te krijgen over de exploitatie van het nieuwe zwembad en de problemen rondom de bouw van het zwembad.
Half november ontvingen beide fracties verontrustende antwoorden op ambtelijke vragen hierover. Deze antwoorden gaven aanleiding tot vervolgvragen in de raad.
In de mondelingen beantwoording benadrukte het college dat zij binnen het door de raad gestelde financiële kader kan blijven en dat zich al twee exploitanten hebben gemeld die het voor dat geld willen doen. Mocht de door de PvdA en VVD De Bilt geconstateerde jaarlijkse overschrijding met € 182.000 van het exploitatietekort (€ 366.000, N.B. 50%) daadwerkelijk op gaat treden, dan meldt de portefeuillehouder zich bij de raad. Ook gaf het college aan dat de bouwer zich 40 jaar garant stelt voor de scheuren in het zwembad.
Omdat de beantwoording van de mondelinge vragen PvdA en VVD nog niet gerust stellen zullen ambtelijke vervolgvragen worden gesteld.