Actualisatie Sportnota De Bilt
In de commissie Burger & Bestuur werd de actualisatie van de sportnota behandeld. Het betreft de actualisatie van een beleidsnota uit 2011. Maart 2012 werd de uitvoeringsnota Sport en Beweegbeleid 2012-2014 geaccordeerd door de raad. Een zeer uitgebreid en concreet actieplan. Een evaluatie heeft helaas nooit plaatsgevonden en tussen 2014 en 2019 is geen nieuw beleid gemaakt.
PvdA De Bilt vroeg de portefeuillehouder om in 2019 met een uitvoeringsnota te komen waarbij de Biltse Sportfederatie en sport- en maatschappelijke organisaties meedenken over de uitvoering. Ook vroegen wij om een evaluatie van de uitvoering. Beide zaken werden toegezegd door de wethouder.
Spilfunctie van de buurt/sportcoaches
Onze gemeente telt 6,2 fte buurt- en sportcoaches. Zij organiseren allerhande activiteiten op het gebied van sport en beweeg-activiteiten voor doelgroepen, zoals jeugd, ouderen, groepen die niet veel met sport in aanraking komen etc. In de actualisatie wordt echter een groot aantal nieuwe taken vanuit het sociaal domein neergelegd bij deze functionarissen.
PvdA De Bilt vraagt zich af of het begroot aantal buurt/sportcoaches toereikend is om het totale pakket neergelegd in de actualisatie met goed resultaat in te vullen. De wethouder kon ons toezeggen dit in kaart te gaan brengen en, indien noodzakelijk, bij de Kadernota te komen met een voorstel om deze formatie uit te breiden i.v.m. het toegenomen takenpakket.
Sociale veiligheid
PvdA De Bilt en GroenLinks vroegen de wethouder of en op welke manier de verenigingen ondersteund worden op het gebied van sociale veiligheid en preventie van misbruik. De wethouder gaf aan een sportvertrouwenspersoon aangesteld te hebben bij Stichting Mens. Ook heeft zij toegezegd om te inventariseren op welke manier onze sportverenigingen sociale veiligheid en preventie van misbruik georganiseerd hebben. Naar aanleiding van deze inventarisatie zal de gemeente verenigingen ondersteunen op dit gebied.
Verder zei de wethouder toe zich samen met de sportverenigingen in te zetten om kinderen en jongeren die in armoede leven aan sport en beweeg-activiteiten deel te laten nemen en te bekijken op welke wijze de gemeente echte arbeidsplaatsen en arbeidsmatige dagbesteding bij sportverenigingen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kan onderbrengen.
Als laatste zei de wethouder, in antwoord op een vraag van de PvdA, toe om verenigingen niet alleen maar op te dragen om hun gebouwen te verduurzamen, maar ze hierbij ook te ondersteunen met kennis en de mogelijkheid om gebruik te maken van het revolving fund verduurzaming accommodaties van de gemeente.
Aangezien alle wensen van PvdA De Bilt door de wethouder tijdens de commissiebehandeling werden ingewilligd, was dit voor ons een niet-discussiestuk (wat we vroeger een hamerstuk noemden). PvdA De Bilt kijkt met veel vertrouwen uit naar de uitvoeringsnota sportbeleid die de gemeente samen met de sportverenigingen vorm gaat geven.
Reactie De Bilt op Risico-analyse VRU
De VRU (Veiligheids Regio Utrecht) schrijft één keer per 4 jaar een risicoanalyse voor de aangesloten gemeenten. Het college stelde een concept beantwoording op waarin ze haar zienswijze gaf aan de VRU t.a.v. de voor onze gemeente risicovolle situaties.
Op verzoek van de PvdA wordt de reactie van het college aangevuld met onderstaande passage.
“Aangezien de gemeente De Bilt relatief veel woon-zorg-complexen waar ouderen wonen en relatief veel verzorgings- en verpleeghuizen heeft, vragen wij de VRU extra aandacht voor de bereikbaarheidsplannen van deze complexen en het oefenen van deze plannen. Datzelfde geldt voor de portiekwoningen in onze gemeente die veelal slechts één uitgang/vluchtweg hebben.”
Regenboogvlag
Op woensdag 9 januari wapperde de regenboogvlag fier op ons gemeentehuis.
De fractie van PvdA De Bilt was vooraf geraadpleegd door onze burgemeester en uiteraard hebben we hem onze steun toegezegd. Het is mooi dat zo snel na het verschijnen van de Nashville-verklaring de vlag boven ons gemeentehuis wapperde, een duidelijk signaal dat iedereen er zijn mag, dat we elkaar respecteren en dat we voor elkaar opkomen in onze gemeente.
Mooi in dit verband is ook dat het college nu haast maakt met de verbetering van de positie van LHBTI’s in onze gemeente. In november werd de PvdA motie over dit onderwerp aangenomen. Op 5 februari organiseert de gemeente samen met COC Midden Nederland een avond om invulling te geven aan een werkplan positieverbetering
Vanaf januari verse groente en fruit voor de gezinnen van de voedselbank
Zeer verheugd is de fractie over de volgende mededeling van het college:
“Tot slot hebben wij naar aanleiding van de ‘verse groenten motie’ van uw raadsvergadering op 22 juni 2018, het subsidiebedrag aan de Voedselbank per 2019 verhoogd met € 10.000.”
Deze motie werd in juni ingediend door PvdA De Bilt en m.u.v. D66 en Forza door alle andere raadsfracties gesteund. Eind januari verwacht de Voedselbank de eerste zending verse groente en fruit die door deze subsidie standaard kunnen worden opgenomen in de wekelijkse voedselpakketten voor ongeveer 75 gezinnen in onze gemeente.
Nieuw subsidiebeleid
De gemeente is al weer drie jaar bezig met het actualiseren van het subsidiebeleid – nu ligt dat voorstel er eindelijk. Van echte vernieuwing is maar beperkt sprake. Er zijn wel wat zaken verbeterd. Zo worden subsidies in bepaalde gevallen voor twee jaar toegekend en wordt de verantwoording van de instellingen serieus genomen (tot nu toe verdwenen jaarrekeningen e.d. “in een lade”).
Ook gaat de gemeente op basis van vastgestelde beleidsdoelen concretere afspraken maken met gesubsidieerde instellingen. Goede zaken dus!
Helaas staat er in de nota hier en daar een passage over het afbouwen van subsidies zonder dat concreet wordt wat het college bedoelt. Dat subsidies ook kunnen toenemen, bijvoorbeeld omdat Vluchtelingenwerk het drukker heeft, wordt juist weer niet benoemd. Dat geeft te denken: ziet het college subsidies als belangrijk instrument of slechts als kostenpost?
Dat debat gaan we nog voeren in de gemeenteraad.