11. Veilig verkeer en vervoer
Verkiezingsprogramma

11. Veilig verkeer en vervoer

Het is belangrijk voor de inwoners en ondernemers van onze gemeente dat onze kernen goed bereikbaar zijn. Tegelijkertijd zorgt het toegenomen autoverkeer voor overlast door fijnstof, lawaai, onveiligheid en files.

Hoe zorgen we dat het verkeer in onze kernen groener, leefbaarder en veiliger wordt? De PvdA is van mening dat het aantal autobewegingen in onze dorpen niet verder mag groeien. We investeren daarom niet in extra auto’s maar in OV, goede fiets- en voetpaden en voorzieningen voor deelauto’s en elektrisch rijden. Elektrische auto’s kunnen zorgen dat het fijnstof en het lawaai enigszins afneemt.

Wij vragen van bewoners om hun gedrag te veranderen. Bijvoorbeeld om kinderen zoveel mogelijk lopend of met de fiets naar school te brengen. Om vaker thuis te werken. Om kleine boodschappen niet met de auto te doen. Het beleid van de gemeente moet erop gericht zijn om dat veilig te kunnen doen. Daardoor kunnen mensen die afhankelijk zijn van de auto, bijvoorbeeld voor werk of door een lichamelijke beperking, onze kernen goed blijven bereiken.

11.1 Onze keuzes

  • De A27 en A28 zorgen voor veel fijnstof en verkeerslawaai in onze kernen. De PvdA zet in op de aanleg van geluidsschermen waar dat mogelijk is, liefst in combinatie met zonnepanelen. Verbreding en uitbreiding van de snelwegen is niet wenselijk.
  • We overleggen met Rijk, provincie en gemeenten in onze regio over hoogwaardig openbaar vervoer. Bij voorkeur gratis. We zorgen dat alle woonwijken en bedrijventerreinen goed zijn aangesloten op het OV.
  • We weren sluipverkeer in onze kernen.
  • We voeren stapsgewijs 30 km zones in binnen de bebouwde kom.
  • We voeren betaald parkeren en parkeervergunningen in wanneer dat nodig is (bijvoorbeeld als grote nieuwe wijken worden gebouwd, zoals de Schapenweide, en de omliggende buurten de parkeerdruk hiervan ervaren) en wanneer bewoners daarom vragen. 
  • Op de Schapenwei komt een eerste autoluwe woonwijk.
  • We onderzoeken de mogelijkheid om binnen de bebouwde kom duurzaam vervoer op basis van elektriciteit of waterstof verplicht te stellen voor winkelbevoorrading, bezorgdiensten en koeriers.
  • We bevorderen de plaatsing van openbare snellaadpalen en het gebruik van deelauto’s.
  • We investeren in veilige fietspaden, auto te gast straten en fietsenstallingen (met laadfaciliteiten).
  • We zorgen dat voetpaden geen obstakels hebben, en goed begaanbaar zijn voor kinderwagens, rollators en mensen die slecht ter been zijn en mensen met een visuele beperking. Wij letten daarbij ook op de bereikbaarheid van stations, openbare gebouwen, en bushalten voor rolstoelgebruikers.
  • We zorgen dat alle kinderen en ouders met de fiets naar school, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en naar sport kunnen gaan. Basisscholen, BSO’s, KDV’s en sportaccommodaties krijgen een autovrije fietstoegang.
  • Bij inrichting van de wegen, fietspaden en voetpaden wordt (vóóraf) overleg gepleegd met vertegenwoordigers van mensen met een beperking.
  • Bedrijven/grote instellingen in de gemeente worden aangemoedigd mobiliteit scenario’s voor hun medewerkers te ontwikkelen (bijvoorbeeld door anders te roosteren en/of meer thuis te werken).

Deel dit