Nota participatiebeleid Gemeente De Bilt
In het raadsvoorstel Participatiebeleid stelt de gemeente nieuwe kaders en spelregels vast voor de manier waarop we burgers willen uitnodigen te participeren in te nemen beslissingen of juist de uitvoering van beleid.
Opmerkelijk in het stuk is dat de mislukte participatietrajecten niet zijn geëvalueerd (zwembad, Jan Steenlaan, de ontwikkelingen in het dorpscentrum Bilthoven, de huisvesting statushouders, bestrijding ratten etc.). In onze ogen een gemiste kans.
PvdA De Bilt vindt dat het stuk vooral (en teveel) draait om het inrichten van de leefomgeving. De nota stelt: “In de gemeente De Bilt werken we gebiedsgericht. Voor participatie betekent dat, dat we aansluiting zoeken bij de omgeving. Wat in de ene kern een goed aanpak is, hoeft in de andere kern niet succesvol te zijn.” Dat betekent wel dat participatie in bijvoorbeeld het sociale domein (zorgbuurten e.d.) weinig aandacht krijgt. Dat is echter wel belangrijk. De PvdA heeft hier in het debat aandacht voor gevraagd. We moeten juist mensen in men name het domein van de WMO activeren (zorgzame buurten e.d.). Eigenlijk zou daar dan een afzonderlijk participatiebeleid voor moeten komen.
Goede punten in het beleid zijn: maatwerk, spelregels en altijd evaluatie. Dat is redelijk nieuw ten opzichte van het verleden. Samen met Fractie Brouwer, SP en ChristenUnie werd een motie ingediend om scherp geformuleerde doelen te stellen. Participatie krijgt in onze gemeente een rapportcijfer van 5,4. Wij vinden dat te mager. Onze partijen riepen op om in 2019 minimaal een 6,5 en in 2020 een 7 te scoren.
De wethouder zegde toe om bij de begroting met uitdagende doelstellingen voor 2019 en volgende jaren te komen. Dit maakte de motie overbodig, waarna deze werd ingetrokken.
Daarnaast vroeg PvdA De Bilt aandacht voor de positie van wijkraden en bewonersverenigingen. In de participatienota werd aangegeven dat deze niet gezien werden als vertegenwoordigers van een wijk. Een amendement hierover werd niet aangenomen. In het debat gaf de wethouder echter aan bewonersverenigingen zeer belangrijk te vinden en deze zoveel mogelijk te zullen betrekken bij trajecten in de eigen wijk.
Vrij liggend fietspad in de Jan Steenlaan gaat niet door
In de krant heeft u misschien gelezen dat het college in de mei- en zomervakantie aan de slag gaat met de Jan Steenlaan. Het Verkeerscirculatieplan (VCP) wordt opgeheven, de Jan Steenlaan wordt weer opengesteld voor 2-richtingsverkeer en de bus gaat ook weer door de Jan Steenlaan, evenals zwaar vrachtverkeer. Om de fietsveiligheid te vergroten brengt het college in de zomervakantie brede geschilderde fietsstroken aan en plaatst een extra verhoging. De gevaarlijke en onoverzichtelijke fietsers-oversteken (kwam er één bij tijdens VCP) op de Jan Steenlaan blijven echter bestaan.
In de ogen van PvdA De Bilt wordt de verkeerssituatie voor fietsers hierdoor gevaarlijker dan in de huidige situatie en dan de situatie voor het VCP. Een vrij liggend dubbel fietspad is in de ogen van PvdA De Bilt, de fietsersbond, de sportclubs, wijkraad De Leijen, bewonersvereniging Bilthoven Noord en diverse straten de beste oplossing voor een verkeersveilige Jan Steenlaan.
In de krantenberichten en andere communicatie van het college geeft het college aan dat realisatie van een vrij liggend fietspad mogelijk is zodra de riolering vervangen wordt. Ambtelijke navraag van PvdA De Bilt wees uit dat de gemeente riolering vervangt op basis van de kwaliteit van dat stelsel. De komende 9 jaar staat de Jan Steenlaan niet op de rol. De planning reikt ook niet verder dan 9 jaar, maar volgens de betreffende ambtenaar is de kwaliteit van de riolering daar zeer goed.
Dit betekent dat de aanleg van een vrij liggend fietspad weer heel ver voor ons uit wordt geschoven terwijl de gemeente nu juist beschikt over een provinciaal extra budget van 1,4 miljoen euro dat dit jaar moet worden aangesproken, anders vervalt het geld.
Reden dus om samen met SP, ChristenUnie en Fractie Brouwer een motie in te dienen die opriep om zo snel mogelijk een vrij liggend fietspad aan te leggen.
In het debat bleek dat dit niet op veel steun van andere partijen kon rekenen. Op aandringen van GroenLinks werd de tekst van de motie aangepast zodat meestemmen ook voor die partij mogelijk werd; de oproep bleef om z.s.m. tot realisatie over te gaan, maar in ieder geval binnen nu en 5 jaar.
Bij stemming werd helaas duidelijk dat GroenLinks bezweken was onder coalitiedruk en niet voor stemde. Ook D66, een andere fietsminnende partij stemde niet voor de motie.
De argumentatie van de andere partijen is dat men eerst de optie van de wethouder wil uitproberen en een heleboel praktische bezwaren zoals mogelijke bomenkap en een aantal verkeerstechnische argumenten die niet te toetsen waren. De wethouder gaf in antwoord op een vraag van de PvdA aan dat het nog wel 15 jaar kon duren voordat er zo’n fietspad komt.
PvdA De Bilt hoopt, ondanks onze bedenkingen, dat het inrichtingsplan van de wethouder dat in mei start, slaagt. Mocht dit echter de problemen geven die wij verwachten, dan zullen wij opnieuw een poging doen om de gemeenteraad voor een vrij liggend fietspad te laten stemmen. Dit plan werd immers na een lang participatietraject met 8 partners bijna unaniem aangeboden aan het college. De groep bestond uit alle sportclubs, de 2 scholen, het kinderdagverblijf, de wijkraad De Leijen, bewonersvereniging Bilthoven Noord en bewoners van de Jan Steenlaan en 3 aanpalende straten. In deze groep zaten ook verkeers-experts, zoals de fietsersbond, die volmondig voor het vrij liggend fietspad kiezen. Slechts de bewoners van de Jan Steenlaan (i.v.m. onteigening en mogelijke bomen-kap) en de bewoners van de Jan van Eijklaan (behoud eenrichtingsverkeer) stemden tegen.