Nieuws van de fractie nummer 34, juni 2021

Door Krischan Hagedoorn op 19 juni 2021

In juni werd er veel vergaderd door commissies en de raad. In dit eerste juni bericht van de fractie, treft u een verslag aan van zaken die in de eerste juni vergadering behandeld werden, namelijk de uitkomsten van het participatietraject wonen en verslag van de vergadering waarin het aftreden van wethouder Landwehr werd besproken.

Plan; “Samen werken aan wonen”

Na de commotie in 2019 over de woningbouwlocaties is een participatiegroep aan de slag gegaan om de gemeente te helpen bij het bepalen van locaties voor woningbouw. Het resultaat was een mooi advies met per kern locaties waar volgens bewoners zou kunnen worden gebouwd. De raad vond het een goed advies en stemde unaniem voor het voorstel om dit als bouwsteen te gebruiken voor de omgevingsvisie en woonvisie.

Daarbij willen wij nog wel de kanttekening plaatsen dat de adviezen niet één op één kunnen worden overgenomen, en waarschijnlijk ook niet voldoende zijn om aan alle woningbouwbehoefte te voldoen. Er zullen in de toekomst dus toch nog de nodige knopen moeten worden doorgehakt door de politiek. Dat neemt niet weg dat ook wij onder de indruk waren van al het werk dat verzet is door onze betrokken inwoners.

Aftreden Wethouder Landwehr

Ongetwijfeld heeft u de afgelopen dagen één en ander gelezen over het aftreden van wethouder Landwehr van de VVD. Hierover werden veel verschillende verklaringen gegeven door de wethouder zelf, het bestuur en de fractie van de VVD.

Dit was aanleiding voor een debat dat 4 uur duurde. In dit debat wist de VVD-fractie geen van de andere fracties te overtuigen van hun lezing van het verhaal rondom het aftreden van wethouder Landwehr.

De overige fracties waren niet op de hoogte van een afspraak dat de wethouder eerder zou stoppen. De raad had niet voor deze wethouder gekozen als vooraf duidelijk was geweest dat de man maar 3 jaar zou blijven. Ook had de raad moeite met de hoge extra kosten die deze move van de VVD de gemeenschap zal gaan kosten (tussen de € 180.000 en € 250.000).

De VVD-fractie gaf in het debat onvoldoende opheldering over de hele zaak en deed tegenstrijdige of niet juiste uitspraken.

Zoals toen de VVD-fractie glashard stelde dat zij alleen contact hadden gezocht met PvdA en Forza over het gaan van landwehr en de komst van een nieuwe wethouder. Vervolgens meldden alle raadsfracties dat ze gebeld, gesms’t of geappt waren door de VVD-fractievoorzitter. Enkele raadsleden hadden ook voicemails en sms’jes of appjes bewaard. In deze berichten was te lezen dat de afspraken inderdaad van tevoren gemaakt waren tussen wethouder en fractie. Hiermee werd volstrekt helder dat de VVD een nieuwe eigen werkelijkheid probeerde te scheppen, in de volksmond noemen we dit gedrag ook wel jokken of liegen.

Het werd al snel duidelijk dat de rest van de raad niet in kon stemmen met de benoeming van een nieuwe VVD-wethouder.

Gaandeweg het debat werd duidelijk dat de voorkeur van de raad uitging naar een constructie waarin de overgebleven 3 wethouders, met steun van de raad, blijven besturen. Een zogenaamde minderheidscoalitie. Om dit te bekrachtigen diende het LSV (Lokaal Sociaal Verbond; ChristenUnie, PvdA, SP en fractie Brouwer) een motie in die opriep om de vertrokken wethouder niet te vervangen. Deze werd met 19 stemmen voor en 8 stemmen tegen aangenomen.

Hierbij is het belangrijk om te vermelden dat 5 leden, de VVD-fractie, nooit voor zou kunnen stemmen. De andere 3 tegenstemmen kwamen van de lokalen, Bilts Belang en Beter De Bilt, die alles allemaal iets te snel vonden gaan. Gelukkig steunen zij de intentie van de motie, een minderheidscoalitieen beter samenwerken in de raad, wel.

PvdA De Bilt betreurt de commotie die de VVD heeft veroorzaakt. Dit leidt allemaal af van de dingen waar we als raad voor zijn aangesteld, namelijk goede besluitvorming voor onze inwoners. Deze hele zaak heeft het vertrouwen van inwoners in de Biltse politiek ongetwijfeld beschadigd.

De nieuwe situatie, een minderheidscoalitie, biedt kansen om op een nieuwe manier samen te gaan werken. Begrippen als oppositie en coalitie laten we nu even los en we moeten er alshele raad voor zorgen dat de gemeente goed bestuurd wordt tot en met de a.s. gemeenteraadsverkiezingen. Ondertussen kan ook gewerkt worden aan een betere bestuurscultuur en eenraadsakkoord dat na de verkiezingen hopelijk gesloten kan worden. In het raadsakkoord wordt de koers voor de komende 4 jaar door de hele raad bepaald.

Krischan Hagedoorn

Krischan Hagedoorn

Wie is Krischan Hagedoorn? Ik ben in Zwolle geboren. Na het afronden van het VWO ging ik Enschede Management, Economie en Recht studeren. Tijdens mijn studie was ik actief in het verenigingsleven. Ik was tenor in het Drienerloos Vocaal Ensemble en ook nog steeds actief voor mijn Scoutinggroep in Zwolle. Hier heb ik mijn liefde

Meer over Krischan Hagedoorn