Nieuw van de fractie nummer 36, juli 2021

Door Krischan Hagedoorn op 14 juli 2021

Op 8 juli vond de laatste vergadering van de gemeenteraad voor het zomerreces plaats. Het college presenteerde de kadernota. Hierin worden de kaders van de begroting 2022 door de raad aangegeven. Een bijzondere vergadering omdat het college niet meer gesteund wordt door een vaste meerderheid in de raad na het vertrek van de VVD uit de coalitie. Over dit punt werd in dezelfde raadsvergadering gedebatteerd.

Kadernota

Dit jaar presenteerde het college een sluitende kadernota met een structureel overschot van 5 ton op jaarbasis. De Bilt is weer financieel gezond. Dat verdient in ieder geval een compliment over de bedrijfsvoering van het college. Wel zijn wij het als PvdA De Bilt vaak oneens geweest met de keuzes waarop bezuinigd werd.

Het valt PvdA De Bilt op dat het college een reeks voorstellen doet die de ambtelijke organisatie versterken (veel medewerkers er bij). Tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat een belangrijke component van het positieve saldo bestaat uit een taakstelling van 800.000,- per jaar op het sociaal domein. Het college doet in de kadernota voorkomen alsof er ook extra geld naar het sociaal domein gaat, maar dat zijn slechts twee beleidsmedewerkers. PvdA De Bilt vindt het politiek gezien moeilijk uit te leggen dat de bezuiniging op het sociaal domein gehandhaafd blijft. Dit is direct voelbaar voor inwoners, is het niet gek dat je wel twee ambtenaren extra wilt voor dat domein en daar wel geld voor over hebt, maar dat er niks gebeurt in de uitvoering van het sociaal beleid en dat er wel andere nieuwe uitgaven plaats vinden?

De wethouders sociaal domein antwoordden, dat het, op basis van de kennis van nu, ook in 2022 mogelijk blijft om met het budget wat er nu is nog steeds de huidige kwaliteit van zorg te kunnen blijven leveren. Ook is er een behoorlijke reserve aangelegd van 1,3 miljoen euro die ook zal worden gebruiktbij tekorten.

Op basis van die uitspraken van onze wethouders vertrouwen wij erop dat het goed gaat komen, een amendement om meer geld te reserveren voor het sociaal domein laten we daarom nu achterwege.

Bij de vaststelling van de begroting zal PvdA De Bilt opnieuw bekijken of de noodzaak er is om alsnog meer geld te reserveren op basis van de situatie op dat moment. Dit is mogelijk door het positieve saldo van de kadernota te gebruiken. Er is nu immers sprake van een jaarlijkse structureel overschot van 5 ton per jaar.

Verder vroeg PvdA De Bilt aandacht voor de gevolgen van de Corona-crisis, met name voor de te verwachten boeggolf aan ontslagen en ZZP’ers zonder werk in de tweede helft van 2021 en 2022. Ook deze ontwikkeling zullen wij bij de begroting opnieuw bekijken.

Verder vroeg PvdA De Bilt aandacht voor de slepende kwestie planschade in Bilthoven Noord. 183 inwoners hebben hier een planschade-claim ingediend omdat er een aantal fouten in het in 2014 vastgestelde bestemmingsplan zitten. De gemeente heeft al in 2014 beloofd deze fouten te repareren bij monde van Burgemeester Gerritsen en wethouder Hans Mieras, maar heeft dit niet gedaan. Daarnaast heeft de nieuwe wethouder, wethouder Landwehr, vanaf 2018 elke keer weer geweigerd om in overleg te gaan met inwoners hierover. In zijn totaliteit gaat het om 300 tot 500 huizen die in een verkeerde categorie zijn geplaatst en hierdoor de mogelijkheden van de huizenbezitters om te verbouwen of nieuwbouw neer te zetten bijna onmogelijk maken.

Met het vertrek van de wethouder dient zich een nieuwe kans aan om de ontstane situatie recht te trekken. PvdA, SGP en VVD trekken in dit dossier al sinds 2020 samen op. PvdA De Bilt stemde in 2014 als enige tegen dit bestemmingsplan vanwege de fouten en maakt zich hard voor deze zaak vanuit de gedachte dat de gemeente betrouwbaar moet zijn voor zijn inwoners en zijn beloftes (reparatie) gewoon moet nakomen.

In het debat beloofde wethouder Bakker in overleg te gaan met stichting Planschade Bilthoven Noord en de bewonersvereniging Bilthoven Noord. Ook komt zij in september met een afgewogen visie op de zaak waarin ze de raad keuzes voor gaat leggen om het probleem op te lossen.

Duiding politieke situatie na opstappen VVD wethouder

In een lang debat over hoe de huidige minderheidscoalitie na het vertrek van de wethouder van de VVD verder moest,kwamen een aantal zaken klip en klaar naar voren:

  1. Een grote meerderheid van de raad vindt dat het huidige college de termijn af moet maken. Het vertrouwen in de wethouders en de burgemeester is er dus.
  2. Alleen de noodzakelijke dossiers moeten worden afgerond.
  3. Vrijgekomen tijd door het wegvallen van die dossiers moet benut worden om de bestuurscultuur te verbeteren.
  4. Over beladen dossiers moet op een andere manier besloten worden. De raad moet hier verder van tevoren over in overleg en het college zijn wensen en bezwarenmeegeven zodat een voorstel hierop aangepast kan worden en bredere steun krijgt.

Het lokaal Sociaal Verbond (ChristenUnie, PvdA De Bilt, SP en fractie Brouwer) bracht verder nog in dat zij bij de vaststelling van de begroting onder geen beding nog meer wil bezuinigen op het sociaal domein en dat de besluitvorming over de Schapenweide en het voormalige Hessingterrein stilgelegd moet worden tot na de verkiezingen, ook wil het verbond dat er na de verkiezingen gekeken wordt naar een raadsakkoord waarin we de dingen beschrijven waar we het als politieke fracties over eens zijn.

In een motie, ingebracht door de SGP, werd de raad gevraagd om nieuwe werk afspraken te maken. In die motie stond een bepaling dat de raad op eerder genomen besluiten niet terug mocht komen (Zoals bijvoorbeeld de Schapenweide of bepaalde bezuinigingen). Hier was PvdA De Bilt tegen, een reden om niet voor die motie te stemmen. In onze ogen moet elk democratisch genomen slecht besluit democratisch terug kunnen worden gedraaid. Daar maak je vooraf geen afspraken over, dan lijkt het wel een nieuw soort coalitie-akkoord.

Nadat deze zin uit de motie was gehaald, gaf het CDA aan dat het jammer was dat deze zin eruit gehaald was, maar dat het coalitie-akkoord nog steeds leidend was en dat er nog steeds niet terug gekomen kon worden op genomen besluiten omdat ergens anders in de motie nog een bepaling stond die dat ook stelde.

Dit was voor het Lokaal Sociaal Verbond reden om tegen deze motie te stemmen. In een stemverklaring gaf PvdA De Bilt aan: het college te steunen tot de volgende verkiezingen en zich hierbij constructief op te stellen, voorstellen op hun inhoud te beoordelen en te willen experimenteren met nieuwe manieren van samenwerken in de raad, maar dat een motie waarmee de raad zichzelf beknot hier niet aan bijdraagt. De motie werd aangenomen met 15 stemmen voor en 12 tegen.

Krischan Hagedoorn

Krischan Hagedoorn

Wie is Krischan Hagedoorn? Ik ben in Zwolle geboren. Na het afronden van het VWO ging ik Enschede Management, Economie en Recht studeren. Tijdens mijn studie was ik actief in het verenigingsleven. Ik was tenor in het Drienerloos Vocaal Ensemble en ook nog steeds actief voor mijn Scoutinggroep in Zwolle. Hier heb ik mijn liefde

Meer over Krischan Hagedoorn