Nieuw van de fractie nummer 40, december 2021

Door Krischan Hagedoorn op 23 december 2021

Op 21 december  vond de laatste gemeenteraadsvergadering van 2021 plaats, de uitloop hiervan op 23 december was niet nodig, omdat een groot punt, het bouwplan van Verwelius, van de agenda werd gehaald en naar januari werd verplaatst. Verder behandelden we de woonvisie, een belangrijk document v.w.b. het realiseren van de woonambities van de gemeente. De fractie was zeer te spreken over de inhoud van dit document.  Onderstaand meer hierover.

De fractie van PvdA De Bilt wenst u, ondanks de zware tijden die wij met zijn allen door moeten maken, toch fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2022!

Woonvisie en doelgroepenbeleid

In de woonvisie is de visie van de gemeente op wonen in De Bilt en het doelgroepenbeleid vastgelegd. Het is een belangrijk stuk omdat hierop ook de huisvestingsvrordening is gebaseerd en de uitvoeringsagenda’s voor de bouw van nieuwe woningen ook hierop geënt worden.

We zijn zeer tevreden over het stuk en de wijze waarop dit, in dialoog, is voorbereid, ook de participatie bij dit stuk heeft veel opgeleverd. Het stuk is zelfs een jaar uitgesteld om participatie goed plaats te laten vinden. Ook de inspraak heeft ons veel om over na te denken, opgeleverd.

PvdA De Bilt is zeer tevreden over het verhogen van het minimale percentage middenhuur per project van 10 naar 20%. Wij hebben hier in januari al om gevraagd en in het voorjaar hierover een motie ingediend waarbij de stemmen staakten. We hebben daarom besloten de motie in te trekken en zijn blij om dit nu in de woonvisie terug te lezen.

Ook is de fractie tevreden met het anti-speculatie-beding en de zelfbewoningsplicht voor koopwoningen in onze gemeente. In 2018 dienden we hier samen met GroenLinks een motie voor in, deze werd aangenomen en is nu terug te vinden in de woonvisie en de huisvestingsverordening.

Ook zijn we blij dat nu ook Maartensdijk kernbinding krijgt, ondanks dat dit een kern is met ongeveer 5.000 inwoners. Kernbinding is een instrument waardoor de gemeente de vrijheid krijgt om alle vrijkomende huurwoningen in kleine kernen (voorheen tot 2000 woningen) toe te wijzen aan inwoners van deze kernen. We zijn blij dat de wethouder dit regionaal voor elkaar heeft gekregen. Met betrekking tot de in amendementen gevraagde kernbinding voor De Bilt en Bilthoven heeft de wethouder heeft ons ervan overtuigd dat dit niet mogelijk is. Invoering hiervan is een bedreiging voor het instrument zelf, de regio zal niet akkoord gaan en we lopen het risico dat hierdoor de hele regeling beëindigd wordt. Ook is het weinig solidair naar mensen die In De Bilt willen komen wonen en kan zo’n houding gevolgen hebben voor Biltenaren die buiten De Bilt willen verhuizen. Omwille van deze Biltenaren en van de inwoners van Westbroek, Hollandsche Rading, Groenkan en Maartensdijk heeft PvdA De Bilt, net als de rest van de raad (minus 1 fractie) tegen amendementen over de niet realistische uitbreiding van kernbinding gestemd. 

PvdA De Bilt diende samen met Bilts Belang en Beter De Bilt een motie in om sociale koop c.q. koopgarantfonds woningen te onderzoeken als mogelijk instrument voor de woonvisie.

Dit zijn allemaal vormen van betaalbare nieuwbouw koopwoningen die ook daadwerkelijk betaalbaar blijven. De koper wordt eigenaar en sluit zelf een hypotheek af. De koper mag alleen terugverkopen aan de coöperatie, cq de stichting die de sociale koopwoningen  beheert, cq de gemeente. De eventuele winst wordt gedeeld tussen de koper en de coöperatie. De coöperatie kan de woning dan opnieuw als goedkope koopwoning aanbieden.

De PvdA wil heel graag dat deze woningen ook in de woonvisie worden opgenomen. Dit omdat goedkope en middeldure koop in onze gemeente niet lang goedkoop of middelduur blijven. Een mooie pilot zou het zijn om bij de projecten onder tien woningen, voor 50% sociale koop te bouwen i.p.v. de in de woonvisie genoemde 50% goedkope en middeldure koop.

De motie die het college vraagt om binnen 4 maanden met een notitie te komen over sociale koop als gemeentelijk instrument om goedkope koopwoningen te realiseren werd met 18 stemmen voor en 8 tegen aangenomen.

PvdA De Bilt gaf de wethouder een compliment over hoe hij de laatste jaren aan de slag is gegaan met woningbouw in onze gemeente. 25% van de woonbehoefte is al of wordt gerealiseerd en de wethouder werkt er hard aan om de overige 75% te realiseren. PvdA De Bilt is blij met de resultaten van de laatste projecten waarbij steeds meer dan 50% sociale- en middenhuur wordt gerealiseerd. 

Update Verweliusplan (Voormalig Hessingterrein)

In december stond de wijziging bestemmingsplan Verwelius op de agenda van de raad. Op verzoek van het college is echter de behandeling 1 maand uitgesteld. Reden is dat de overdracht van gronden ten noorden van de Utrechtseweg, die als natuurcompensatie moeten dienen, door de provincie niet goed is afgehecht. 

Onze fractie was in 2018, bij de behandeling van de ruimtelijke randvoorwaarden, al tegen dit plan, omdat het te schadelijk is voor de natuur op die plek. Indertijd zijn de ruimtelijke randvoorwaarden met 14 tegen 13 door de raad aangenomen. Nu, bij de behandeling van het bestemmingsplan, is de tweedeling in de Raad is nog hetzelfde. De tegenstanders van het plan, PvdA, Groen Links, Christen Unie, SP, Fractie Brouwer, Beter de Bilt en Forza de Bilt hebben samen 13 stemmen. Wij weten dat er bij de fractie van D66 twijfels zijn. Alles is er op gericht om minstens 1 lid van de andere partijen te overtuigen dat dit plan niet goed is. In de kranten is veel aandacht geweest, en ook natuur- en bewonersorganisaties laten van zich horen. Achter de schermen werken de partijen die tegen zijn nauw samen om argumenten te verzamelen waarmee dit plan tegen kan worden gehouden. In januari is er een besloten deel van de raadsvergadering waar ook de financiële onderbouwing van het plan besproken kan worden. 

Als het Verweliusplan wordt afgestemd, komt automatisch het plan Bloeyendael (de gated community voor rijke mensen) weer in beeld. Hiervoor is al toestemming. Daar zijn we ook niet blij mee, maar het is ecologisch gezien in ieder geval veel minder schadelijk dan het plan Verwelius. Het blijft dus nog even spannend rond het Verwelius-Hessingterrein.

Krischan Hagedoorn

Krischan Hagedoorn

Wie is Krischan Hagedoorn? Ik ben in Zwolle geboren. Na het afronden van het VWO ging ik Enschede Management, Economie en Recht studeren. Tijdens mijn studie was ik actief in het verenigingsleven. Ik was tenor in het Drienerloos Vocaal Ensemble en ook nog steeds actief voor mijn Scoutinggroep in Zwolle. Hier heb ik mijn liefde

Meer over Krischan Hagedoorn