Leegstand en koop in een straat
Op 6 februari bezocht een team van de PvdA afdeling De Bilteen 40 tal woningen in het Tuinstraatkwartier in De Bilt. De bewoners van de (veelal duplex) huurwoningen in de buurt staan al enige tijd in de wachtstand voor sloop of renovatie. In 2016 schrijft woningbouwvereniging SSW zelf in een nieuwsbrief voor de buurt: Het Tuinstraatkwartier is aan vernieuwing toe. Er zijn positieve en negatieve punten aan de wijk en de woningen.
Daar bent u het toch mee eens. Er zijn vocht- en tochtproblemen. De woningen zijn gehorig. Er is scheurvorming in gevels door het ontbreken van lateien boven de kozijnen.
De goten zijn slecht en het energielabel is zeer matig. Tijdens de laatste ingreep in 1985 zijn bij een groot deel van de woningen de zachtboardplafonds vervangen en kunststofkozijnen aangebracht. Deze zijn van slechte kwaliteit. Veel woningen voldoen niet aan de minimale oppervlaktenormen die SSW stelt.
Het PvdA team vraagt de inwoners hoe ze de buurt ervaren, wat de gemeente kan doen om ze te helpen. Dit keer werd er ook gevraagd naar eventuele problemen met de energieprijzen.
De meeste deuren worden opengedaan en na soms een enkele vraag komt het verhaal op gang:
Sommige bewoners wonen al heel lang in de Lathyrusstraat, Seringstraat, Jasmijnstraat en velen zijn overwegend positief over de sfeer in de buurt. Anderen wonen er nog maar net ook nog tijdelijk: een groot aantal huizen valt onder leegstandsbescherming (‘anti kraak’). Deze bewoners zijn blij met de goedkope woonruimte en accepteren de tijdelijkheid van de bewoning.
Mensen kennen elkaar en houden een oogje in het zeil.
Over het algemeen heeft de buurt veel last van het verkeerscirculatieplan; het eenrichtingsverkeer op een deel van de Looydijk en de Dorpstraat is een doorn in het oog. Er moet veel omgereden worden en er is veel sluipverkeer.
De speeltuin in het groene hart van de wijk wordt zeer gewaardeerd, maar het onderhoud baart zorgen.
Er is een actieve buurtvereniging en met het oog op de renovatie ook een bewonerscommissie (bereikbaar via https://tuinstraatkwartier.jimdofree.com/ en via [email protected] )
Er blijkt grote onzekerheid over wanneer er nu wat gaat gebeuren. De ene bewoner van antikraak woningen meent dat zij er in april van dit jaar uit moet en de buren krijgen bericht dat het nog wel 2 jaar duurt. De bewoners van de koopwoningen in de Jasmijnstraat weten naar eigen zeggen van niets. Zij krijgen geen informatie. Een enkele bewoner weet dat er onderzoek gedaan wordt naar fauna in de wijk. Mannen met hesjes en zaklantaarns schijnen op zoek te zijn naar vleermuizen.
De PvdA de Bilt heeft met Woonstichting SSW contact opgenomen om te horen op welke termijn meer bekend is over de toekomst van het Tuinstraatkwartier.
Volgt
Toekomstplan Tuinstraatkwartier – reactie SSW.
Het Tuinstraatkwartier is een fraaie en gezellige wijk waar veel mensen met plezier wonen. Tegelijkertijd voldoen veel woningen in de wijk niet meer aan de eisen van deze tijd en is er onderhoud nodig. Daarom is SSW jaren geleden al begonnen met plannen voor het Tuinstraatkwartier, die telkens niet op steun van betrokken partijen konden rekenen.
Het maken van een nieuw toekomstplan voor het Tuinstraatkwartier gebeurt nu zeer zorgvuldig. Als sociaal verhuurder luisteren wij eerst naar wat belanghebbenden, zoals bewoners, gemeente en omwonenden belangrijk vinden. Op basis daarvan nemen we een besluit over de toekomst van de 179 woningen. Uit onderzoek bleek dat de bewoners van de duplexwoningen sloop het beste scenario vonden en dat bewoners van de eengezinswoningen in meerderheid voor renovatie waren. Mede op basis van deze informatie heeft SSW besloten het toekomstplan te knippen in een plan voor sloop- nieuwbouw van de meeste duplexwoningen en renovatie van bijna alle eengezinswoningen. Voor de laatste woonblokken wordt het definitieve scenario binnenkort vastgesteld.
Voordat plannen definitief worden, moet er onder andere onderzoek worden gedaan naar de flora en fauna. Datonderzoek wordt nu uitgevoerd.
Bewoners, gemeenten en omwonenden worden door SSW periodiek geïnformeerd over en betrokken bij de planvorming. Dat doen we meestal in die volgorde en door middel van nieuwsbrieven en informatiebijeenkomsten. Daarnaast is de bewonerscommissie gesprekspartner over het toekomstplan.
Uit de laatste nieuwsbrief (feb 23)
https://www.ssw.nl/Tuinstraatkwartier
Om überhaupt te mogen starten met de renovatie en sloop/nieuwbouw moeten wij natuurlijk aan diverse wet- en regelgeving voldoen. Eén daarvan is de Natuurwet. Deze schrijft voor dat we tijdig maatregelen treffen voor beschermde diersoorten in de wijk. Uit onderzoek van de ecoloog blijkt dat er verschillende verblijfsplaatsen van vleermuizen, mussen en gierzwaluwen zijn gevonden. Dat houdt in, dat we voor het broedseizoen maatregelen moeten treffen om een ander onderkomen voor deze dieren te vinden. Daarom plaatsen wij in hun aanvliegroutes diverse nestkasten en vleermuispalen. Uitgaande van de voorgenomen start van de renovatie van de eengezinswoningen in het vierde kwartaal 2023, moeten we op heel korte termijn de nestkasten en vleermuispalen gaan plaatsen.