Nieuws van de fractie 55 – februari/maart 2024

17 maart 2024

Uit de Raadsvergadering van 29 februari/uitloop 5 maart

Schapenwei

Het belangrijkste onderwerp van deze maand is de Schapenwei. Dat is het maisveld dat ligt tussen de Soestdijkseweg zuid, het RIVM terrein en de Groenekanseweg in De Bilt. Het terrein is eigendom van Rijksvastgoed en een ideale uitbreidingslocatie omdat het binnen de bebouwde kom ligt. De PvdA is een van de partijen die hier hier al heel lang een groene ecowijk willen.

Voor het terrein werd in 2021 een ontwikkelperspectief met 50% wonen (200 woningen) en 50% life science bedrijven vastgesteld. De PvdA, SP en GL waren hier niet tevreden mee en in ons coalitieakkoord is onderhandeld dat dit zou worden veranderd in 75% wonen en 25% life science bedrijven.

Deze maand presenteerde het college dus een plan voor een ecowijk met 450 woningen  en 25000 m2 bedrijfsruimte. Bij de woningen gaat het om 30% sociale huur, 20% middenhuur en 10% koop onder de € 390.000,-(bedrag 2024). Omwonenden zijn redelijk positief over het nieuwe plan en denken goed mee. Wat hun betreft is het hoe groener hoe beter.

Op 29 februari stemde de raad met 24-2 stemmen voor het nieuwe ontwikkelperspectief. Een amendement van Lokaal de Bilt, om het participatieniveau voor wat betreft het groen in de wijk op te schroeven naar niveau “meewerken”, werd aangenomen. Dat betekent dat omwonenden samen met de gemeente een plan voor het groen gaan maken. Ook een amendement van het CDA voor een bebouwingsvrije zone rond het plan werd aangenomen. Een amendement van Groen Links om het duurzaamheidsniveau “brons, streven naar zilver” om te zetten in “zilver, streven naar goud” haalde het niet, omdat GL-wethouder ’t Hart aangaf dat dit ervoor zou zorgen dat het plan onverkoopbaar wordt.

Wij zijn als fractie erg blij met dit resultaat. Dit is een startschot voor de duurzame ontwikkeling van de Schapenwei. Het goedgekeurde ontwikkelperspectief kan je vinden op de site van de gemeente.

De vervolgstap is dat Rijksvastgoed een aanbesteding doet. Het is de bedoeling om alles in een keer te verkopen. Projectontwikkelaars die voldoen aan de eisen zich kunnen melden. Vervolgens “wint” de hoogste bieder het plan. Daarna gaat de ontwikkelaar aan de slag om een omgevingsplan voor het gebied te maken, dat dan weer door de gemeenteraad moet worden goedgekeurd. Het gaat dus nog wel even duren voor de ecowijk er staat.

APV (algemene plaatselijke verordening)

In de APV staat wat er mag en wat er niet mag in de gemeente de Bilt, en waarvoor je een vergunning nodig hebt. De APV wordt jaarlijks aangepast aan nieuwe inzichten en nieuwe wetgeving.

Nieuw dit jaar is een verbod op het dragen van messen in de openbare ruimte, (behalve als je net uit de keukenwinkel komt).  Ook nieuw is een paragraaf over het maken van filmopnamen in de openbare ruimte. Kennelijk komt dit steeds vaker voor, waardoor straten vol geparkeerd staan met busjes en omwonenden last hebben van verlichting en geluid. Voortaan moet hiervoor een vergunning worden aangevraagd.

Verder was er discussie over een afsteekverbod voor particulier vuurwerk. De PvdA heeft hiertegen gestemd omdat het niet te handhaven is en we vinden dat er een landelijk verbod op verkoop en afsteken van particulier vuurwerk zou moeten komen. Het afsteekverbod voor de gemeente de Bilt, dat alleen een symboolwaarde zou hebben, is door een meerderheid van de raad afgewezen. Een motie “gaandeweg minder vuurwerk”, met betere vuurwerkvrije zones, en ruimte voor een vuurwerkvrij dorpsfeest werd mede door ons ondertekend en haalde het wel.

Een ander discussiepunt was de sluitingstijd van de dorpshuizen. De Vierstee had een verzoek gedaan om tot 1 uur open te mogen blijven in plaats van 24.00 uur. Dit was altijd al de praktijk in Maartensdijk. Er is een motie aangenomen om dit toe te staan, met de opmerking dat andere dorpshuizen die om een andere sluitingstijd vragen op een welwillend oor kunnen rekenen.

Discussie-app voor leden

We hebben een besloten leden appgroep gemaakt waarin jullie allemaal mee kunnen discussiëren over actuele thema’s of vragen kunnen stellen aan de fractie. Deelname is vrijwillig en zonder verplichtingen, maar niet anoniem. Wil je meedoen: klik op PvdA leden appgroep om je aan te melden.

 

Gija Schoor

Martijn Lauxtermann

Martin Spelt

Margje Tempelaars