Wijkbezoek La Plata De Bilt: Samen kan het, maar wanneer?

30 oktober 2023

Zaterdagmiddag 21 oktober bezoekt een grote groep leden van GroenLinks en de PvdA uit De Bilt de wijk La Plata. Dit gebeurt in het kader van de campagne voor de Tweede Kamer Verkiezingen van 22 november. Het thema van het wijkbezoek was “ wonen” . De wijk La Plata bestaat voor een groot deel uit portiekwoningen aan de  Eurusweg, Buys Ballotweg, Cumulusweg, Aeolusweg, Cirrusweg, Nimbusweg, Stratusplein, Zephyrusweg en de Notusweg. In het midden van de wijk is een grote open ruimte met o.a. een Johan Cruijffcourt en basisschool en integraal Kindcentrum De Regenboog.

Twee aan twee bellen de leden van het team aan bij ca 100 woningen en dat leidt tot ongeveer 50 mooie gesprekken. Gesprekken die gaan over het wonen in de wijk, de sociale contacten, de kwaliteit van de woningen, de energierekening, de contacten met de gemeente en de eigenaar van veel van de woningen, woonstichting SSW.

Ook spraken we met Rita Camphuijsen, een lokale kunstenares die de buurt opfleurt met een mooie muurschildering, iets wat de buurt daarnaast verbindt.

Veel bewoners wonen al lang in deze wijk, sommigen al 30 jaar. Anderen wonen er nog maar kort. Over het algemeen is men tevreden. Klachten zijn er over de bestrating en de overlast, met name ’s avonds van hangjongeren. De openbare ruimte laat nogal te wensen over. Er is veel te weinig groen, bijvoorbeeld. Men is wel op de hoogte van plannen van de gemeente om dit te veranderen. De bestrating zou jaren geleden al worden aangepakt, maar het gebeurt maar niet. Op de website https://www.debilt.nl/wonen-en-bouwen/projecten/buurtontwikkelingsvisie-la-plata-de-bilt lezen we dat de buurt binnenkort wordt aangepakt en er een mooie speeltuin komt.

De portiekwoningen zijn erg gehorig en matig tot slecht geïsoleerd. Het valt het team op dat met name de buitenkant van de woningen in slechte staat is:

Over de aanpak daarvan hebben de bewoners naar eigen zeggen geen informatie gekregen. Over het algemeen zijn de contacten met de woonstichting SSW redelijk.

De bewoners van de eengezinswoningen zijn tevreden over het wonen. Een school in het midden zorgt voor leven in de brouwerij, verder is het een rustige buurt met winkels en openbaar vervoer vlakbij.

Een mooie wijk met mooie mensen, die aandacht verdient.  Samen kan het.

PvdA en GroenLinks zijn tevreden over het bezoek en hebben aan gemeente en woonstichting gevraagd naar hun mening over de stand van zaken:

Woonstichting SSW meldt ons:

In de wijk La Plata staan huurwoningen van SSW aan de Aeolusweg, Buys Ballotweg en Cumulusweg.

Wij hadden plannen om in 2023 aan de slag te gaan met gevelbeplating en isolatie bij de huurwoning in bovengenoemde straten.

Helaas moest dit uitgesteld worden omdat de gemeente De Bilt nog geen Soorten Managementplan (SMP) heeft vastgesteld. Zodra bekend is wanneer de werkzaamheden wel uitgevoerd kunnen gaan worden, informeren we uiteraard als eerste de betreffende bewoners.

We hebben de gemeente gevraagd wanneer dit Soorten Managementplan, dat nodig zodat de SSW een ontheffing kan krijgen voor een ecologisch onderzoek naar onder meer het verblijven van vleermuizen in de woningen en in de buurt gereed is. Bij het schrijven van dit bericht is op deze vraag nog geen antwoord ontvangen.