Bas Eickhout in gesprek met ruim 100 leden van PvdA-GroenLinks in Soest

9 november 2023

Afgelopen vrijdagavond ging Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks, in gesprek met ruim 100 leden van PvdA-GroenLinks en andere geïnteresseerden.

Elisabeth van den Hoogen voerde het gesprek met Bas in het congrescentrum de Rank in Soest waarna er ruimte was voor vragen. En daar werd goed gebruik van gemaakt!
De maatschappij is in volle transitie en dat was terug te zien in de thema’s die besproken werden. Er zijn transities op allerlei gebieden: energie, klimaat, economie, landbouw en natuur. Het is een ingewikkelde puzzel die overheden, de private sector en burgers samen moeten leggen. Thema’s die voorbij kwamen waren de klimaatcrisis, samenwerking binnen Europa, nieuwe economie, kernenergie, wetgeving op AI (Artificial Intelligence), gelijke rechten in Europa, de opkomende rechtse beweging en waarom het zo belangrijk is voor Nederland en Europa om voor linkse politiek te kiezen. De puzzel is extra complex omdat alles met elkaar verbonden is.

Hiervoor hebben we krachtig en verbindend leiderschap nodig gaf Bas aan. We willen veel in een klein land. Bas stelde dat we keuzes moeten maken. Een van de belangrijkste zaken is een nieuwe, groene economie, die kansen biedt. Een economie die niet focust op groei, dat is onhaalbaar model voor de aarde. Een economie die rekening houdt met mens en natuur. Want klimaatrechtvaardigheid is sociale rechtvaardigheid. Gaan we door met vooral subsidies verstrekken of moet de vervuiler juist betalen? Helpen we mensen en bedrijven te verduurzamen? Allemaal vragen die langskwamen. Bas gaf aan dat een nieuwe economie ook een sociale samenleving oplevert, waarin iedereen een plek kan vinden. Een wereld waarin de welvaart evenwichtig is verdeeld. Een wereld waarin ook de biodiversiteit behouden blijft.
GroenLinks-PvdA wil zo bouwen aan een groene, gezonde en sociale toekomst voor Nederland. Bas benadrukt dat dit alles te realiseren is door intensieve, Europese samenwerking.