Nieuws van de fractie 47, december 2022

Door Gija Schoor op 7 januari 2023

In deze periode is er een Raadsvergadering geweest op 24 november, een Besloten Raadsvergadering  op 15 december en een Raadsvergadering op 22 december. Drukte tijden dus voor de fractie. Hieronder staan de belangrijkste onderwerpen die aan de orde zijn geweest. “Onze” wethouder Krischan Hagedoorn moest vol aan de bak met twee belangrijke onderwerpen: de warmte transitievisie en het zonneveld Voordaan. Wij feliciteren hem met de goede afloop.

De gemeenteraad is nu twee weken met reces. De fractie wenst jullie allen een voorspoedig en gezond 2023.

Nieuwjaarsborrel: We luiden het nieuwe jaar in op zondag 22 januari met een nieuwjaarsbijeenkomst voor alle leden. Jullie zijn van harte welkom in Café van Miltenburg van 15.30-18.00, met pubquiz! Is vervoer een probleem, stuur dan even een mail naar [email protected]. Het bestuur stuurt binnenkort een officiële uitnodiging. Tot ziens!

Raadsvergadering 24 november

In deze vergadering geen vuurwerk, er waren voornamelijk “hamerstukken”, die in de commissies al waren afgehandeld. De PvdA steunde een motie vreemd over dierenwelzijn, die werd aangenomen. Ook steunde de PvdA een motie van de SP over MSD. Deze motie spreekt uit dat MSD op lange termijn zal moeten vertrekken uit de Ambachtstraat, en roept het college op om daarover met MSD in onderhandeling te treden. Ook deze motie werd aangenomen.

Besloten Raadsvergadering 15 december

De huidige termijn van de burgemeester loopt af op 1 april 2023, en hij heeft aangegeven graag in aanmerking te komen voor een tweede termijn van zes jaar. De eventuele herbenoeming is voorbereid door de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad, die bestaat uit alle fractievoorzitters. Tijdens de Besloten Raadsvergadering besloot de raad om een positief advies te geven voor de herbenoeming van burgemeester Potters. Dit positieve advies is gericht aan de Commissaris van de Koning. De Commissaris van de Koning stuurt dit met een eigen beoordeling door aan de Minister van Binnenlandse Zaken, die uiterlijk maart 2023 de herbenoeming vaststelt.

Raadsvergadering 22 december

Controleprotocol Jaarrekening 2022

De gemeentelijke organisatie heeft moeite om in de Planning & Control cyclus aan de eisen van de accountants te voldoen. Oorzaken zijn onder meer onderbezetting, veel tijdelijke projecten en ziekteverzuim. Dit is bij de raad bekend en er wordt door de financiële afdeling van de gemeente, samen met de auditcommissie van de raad, hard aan gewerkt. De VVD diende een aantal moties in die hierop wijzen en extra rapportages vroegen. Het merendeel van de raad (inclusief de PvdA) vond dat de moties overbodig waren en een onnodige belasting leggen op het toch al overbelaste ambtenarenapparaat. Het controle protocol werd aangenomen, de moties niet.

Zonneweide Voordaan, voorlopige Verklaring van Geen Bedenkingen

Er wordt een zonneweide van 17 ha gebouwd op een stuk weide langs de snelweg, in samenwerking met BENG. De commissie Openbare Ruimte heeft hier uitgebreid over gediscussieerd en onze fractie is blij met de toezegging van de wethouder dat het voorstel terugkomt in de gemeenteraad. In het coalitieakkoord hebben we afgesproken dat er minstens 2 zonnevelden komen in deze collegeperiode. Er komt compensatie voor de omwonenden in de vorm van 50% lokaal eigendom. Het plan voor Voordaan ziet er solide uit. De uiteindelijke toestemming komt als duidelijk is dat de lokale eigendom geregeld is. De Verklaring van Geen Bedenkingen is aangenomen. Alleen Forza stemde tegen.

Motie vreemd: Keti Koti

GL bracht samen met de PvdA, D 66 en SP een motie uit om ook in de Bilt op 1 juli 2023 de 150-ste verjaardag van de afschaffing van de slavernij te herdenken. Dit in samenwerking met het onderwijs, de historische vereniging en nabestaanden van tot slaaf gemaakten. Het college kon de motie van harte ondersteunen en stelt budget beschikbaar. De motie is aangenomen, helaas niet unaniem.

Motie vreemd: hondenbelasting

De hondenbelasting is een oud instrument dat eigenlijk bedoeld is om houders van trek- en werkhonden te belasten. De opbrengst wordt voor een klein deel gebruikt voor hondenveldjes en poepzakjes, het overgrote deel gaat in de grote pot. Daardoor worden hondenbezitters onevenredig belast. In de helft van de gemeenten is de hondenbelasting al afgeschaft. Reden voor de VVD om een motie vreemd in te dienen om de hondenbelasting per 1 januari 2024 af te schaffen. De PvdA heeft dit medeondertekend. De motie haalde het nu niet, maar zal bij de kaderstelling in juni opnieuw worden ingediend. Mogelijk is dat een beter moment.

Transitievisie warmte

In verband met de opwarming van de aarde moeten wij maatregelen nemen om de Co2 uitstoot van woningen, bedrijven en instellingen drastisch te verlagen. Dit wordt de warmtetransitie genoemd. In de transitievisie wordt beschreven hoe we dit gaan doen in de Bilt. De Raad was positief over het stuk, en over de keuze om dit op het meest ambitieuze niveau (niveau D) te gaan doen. De VVD diende nog een motie in om het hele proces nog verder te versnellen en een niveau E toe te passen. Wethouder Krischan Hagedoorn moest deze motie echter afraden omdat die veel meer ambtelijke capaciteit zou kosten dan we begroot hebben, en we deze mensen door de krapte op de arbeidsmarkt ook helemaal niet kunnen krijgen. Het stuk is met grote meerderheid aangenomen.

 

TIP: Wil je precies weten wie er voor en tegen een bepaalde motie of stuk heeft gestemd? Dat kan door bij de raadsvergadering op een bepaald agendapunt te klikken. Als er een digitale stemming is geweest, vind je daar de uitslag en de stemverdeling.

Gija Schoor

Gija Schoor

Gija heeft ruime ervaring als raadslid en als commissielid in de PvdA-fractie. Gija is HR professional in de gezondheidszorg. Zij is een typische bruggenbouwer en ‘het groene geweten’ van de fractie. Pragmatisch en oplossingsgericht. Gija woont in De Bilt en zet zich in voor een eerlijke klimaataanpak, betaalbaar wonen, een fijne wijk en veilig verkeer.

Meer over Gija Schoor