Nieuws van de fractie nr 29, februari 2021

Door Krischan Hagedoorn op 8 maart 2021

En nog altijd vergadert de gemeenteraad online, net als de rest van Nederland. Nieuw was dat er vanaf nu ook digitaal gestemd wordt. Dat scheelt tijd, en ook is voor inwoners nu heel gemakkelijk te zien hoe er gestemd is in de raad. Klik hiervoor op de agenda van de raadsvergadering en open een agendapunt. Je kunt dan precies zien welke partijen voor en teken de onderwerpen en de moties gestemd hebben. 

In februari stonden de volgende onderwerpen op de rol. 

  • Vaststellen bestemmingplan 2e herziening Kwinkelier. 

De herziening moet nieuwe plannen voor fase 4 en 5 mogelijk maken. Dit behelst het bouwen van een rijtje woningen achter de kerk waarbij de maximale bouwhoogte naar 9 meter moet, in plaats van de 7 meter uit het vigerende bestemmingsplan. De raad greep deze wijziging aan om een heel stel andere moties over het bestemmingsplan op te stellen. Die gingen onder meer over het mogelijk maken van zonnepanelen, een langzaam oplopende bouwhoogte, rekening houden met minder validen en het creëren van speelruimte. Omdat er maar 1 week zat tussen de commissie en de raadsvergadering was het voor ambtenaren niet mogelijk een en ander door te rekenen. Daarom is besloten het onderwerp, inclusief alle moties, naar volgende maand uit te stellen. 

  • Beschikbaar stellen krediet en vaststellen participatieniveau visie Spoorzone Bilthoven

Het college vroeg een krediet van 300.000 euro om een visie te laten opstellen voor de spoorzone. De spoorzone behelst meerdere bestemmingsplannen. T.z.t. moet de visie in de omgevingsvisie worden verwerkt. Het krediet werd goedgekeurd. 

  • Motie vreemd versnel betaalbare woningbouw. 

Deze motie van de PvdA fractie werd samen met D66, GL, CU, Fractie Brouwer en SP ingediend, en had de steun van de wethouder. Hij gaat over het versnellen van de woningbouw, onder meer door systemen voor betaalbare koop te onderzoeken en door het minimum voor sociale huur en middenhuur op 30 c.q. 20% te zetten. Doordat een van de raadsleden bij de stemming afwezig was staakten de stemmen over deze motie. Dit geeft ons de mogelijkheid om nog in overleg te gaan met de partijen die moeite hadden met de motie en de motie volgende maand opnieuw in stemming te brengen. 

  • Moties over zonnepark en windmolens

In de raadsvergadering werden twee moties vreemd op het gebied van gemeentelijk klimaatbeleid behandeld.

De eerste ging over het niet afgeven van een verklaring van geen bedenkingen voor het zonnepark bij Maartensdijk. PvdA De Bilt stemde voor deze motie omdat wij tegen de ontwikkeling van dit zonnepark zijn als niet eerst 50% lokaal eigenaarschap is vastgelegd. De insteek in het huidige voorstel is dat een ontwikkelaar snel geld verdient, door na de bouw van het park het park door te verkopen aan een exploitant die wij nog niet kennen… Daar zijn wij uiteraard tegen. De motie haalde het helaas niet. Het plan komt daarom in oktober opnieuw in de raad.

De tweede motie ging over het stoppen van onderzoek naar windenergie in De Bilt omdat, volgens een artikel in het FD, de klimaatdoelen voor 2030, met de huidige plannen allang gehaald worden. PvdA De Bilt stemde tegen deze motie. Het artikel is slechts deels geciteerd in de motie. Verderop in het artikel staat dat men juist wel verder moet gaan met zoeken naar mogelijkheden omdat niet alle projecten succesvol worden afgerond.

Het onderzoek naar windenergie heeft de gemoederen flink bezig gehouden in onze gemeente de afgelopen periode, dat heeft u vast wel in de kranten gelezen. Het standpunt van PvdA De Bilt is als volgt;

  • Zet fors in op alle maatregelen waar we geen spijt van krijgen zoals; zonnepanelen op elk dak (te beginnen met alle daken van de 5.000 woningen van SSW), zonnepanelen op geluidswallen en het isoleren van woningen (te beginnen met de slechtste categorieën).
  • Zet vervolgens in op zon op veld, met als harde voorwaarden; minimaal 50% duurzaam lokaal eigenaarschap, tijdelijkheid en toename van de biodiversiteit.
  • Monitor nieuwe ontwikkelingen voortdurend zoals het gebruik van waterstof en andere innovaties op bruikbaarheid en inzetbaarheid en maak hier gebruik van zodra dit loont (zowel in opwek/reductie als in kosten/baten)
  • Investeer/participeer in windenergie op zee. Pas windenergie in onze gemeente pas toe als bovenstaande mogelijkheden zijn uitgevoerd en plaats eventuele windmolens  langs de A27(niet die van 240m hoog, maar lagere exemplaren zoals verderop langs de A27) op plekken waar dit loont (wederom in opwek en kosten/baten).

Toepassing van kernenergie vinden wij een zaak die alleen op nationaal niveau besloten kan en moet worden. Vooralsnog zijn wij, ondanks de boodschap van Timmermans deze week, hier niet positief over. Lokale moties over kernenergie of uitbreiding van biomassa centrales zullen wij niet steunen.

Krischan Hagedoorn

Krischan Hagedoorn

Wie is Krischan Hagedoorn? Ik ben in Zwolle geboren. Na het afronden van het VWO ging ik Enschede Management, Economie en Recht studeren. Tijdens mijn studie was ik actief in het verenigingsleven. Ik was tenor in het Drienerloos Vocaal Ensemble en ook nog steeds actief voor mijn Scoutinggroep in Zwolle. Hier heb ik mijn liefde

Meer over Krischan Hagedoorn