Nieuws van de Fractie nr 52 en campagnenieuws

12 oktober 2023

Beste leden,

Laten we eerst even stilstaan bij de gruwelijke gebeurtenissen in Israël. Dit conflict duurt al meer dan zeventig jaar en nog altijd is er geen uitzicht op vrede. In overleg met de andere gemeenten in de provincie Utrecht hangt de vlag halfstok in De Bilt.  Voor de slachtoffers van geweld en haat in dit conflict.

Er is nog meer gebeurd sinds het laatste fractiebericht. Het vierde kabinet Rutte is gevallen, en wij gaan samen met Groen Links campagne voeren voor de gezamenlijke lijst.

Zoals jullie hebben kunnen zien op https://debilt.pvda.nl/nieuws/ is de gezamenlijke campagne met GroenLinks begonnen

Wat heeft de campagnecoördinator samen met GroenLinks nog meer bedacht:

  • Canvassen met Groen Links op de zaterdagmiddagen 21 oktober, 4 en 11 november. Doe je mee? [email protected]
    Makelaarsborden met mooie posters in de tuinen van leden plaatsen (ze staan er dan tussen zaterdag 4 november en zaterdag 25 november. Wil je er ook een? [email protected]
  • Een geweldige collegetour met Bas Eickhout in Soest! Vrijdagavond 3 november. Kom ook! half acht, De Rank, Soesterbergsestraat 19 Soest. Voor meer info https://debilt.pvda.nl/nieuws/. Wie is die Bas Eickhout? https://www.europarl.europa.eu/meps/nl/96725/BAS_EICKHOUT/home
  • We gaan een schitterende wijkkrant maken speciaal voor de verkiezingen, met daarin onder andere een dubbelinterview met onze Wethouders Krischan en Annemarie. Help je mee deze 10000 wijkkranten in de brievenbussen van ‘ jouw ‘ wijk te stoppen tussen 5 en 15 november? [email protected]

Kortom, genoeg te doen, genoeg om mee te doen, maak PvdA-GroenLinks de grootste, niet alleen in de Bilt maar ook in Nederland!

Uit de Raadsvergaderingen van 27 september en 3 oktober

Wij dachten dat we een rustige maand kregen met vrij eenvoudige stukken. Maar er waren veel moties vreemd en er moest een extra vergadering worden ingelast vanwege het Verwelius dossier. Beide vergaderingen waren niet in 1 avond klaar, waardoor er ook nog uitloop avonden waren op 5 en 10 oktober. Oorzaken dat het zo lang duurt liggen in de vele moties op het laatste moment, en bijbehorende schorsingen.  Ook zijn er erg veel ordedebatten. Veel raadsleden ervaren het als een uitputtingsslag. Gelukkig houdt de coalitie goed stand onder al deze vertragingstactieken. Hieronder een greep uit de onderwerpen die aan de orde kwamen.

Kinderburgemeester

Al een aantal jaren heeft de Bilt ieder jaar een nieuwe kinderburgemeester. Kinderen kunnen met een filmpje of mail solliciteren op de functie, en worden gedurende hun jaar begeleid vanuit de gemeente. Renske Iseger neemt deze vergadering afscheid; zij heeft een prachtig jaar gehad met als thema muziek in de klas. De nieuwe kinderburgemeester heet Floris Janssen en zijn thema het komende jaar is kinderarmoede.

Motie vreemd: bomen beschermen

Naar aanleiding van een recent gekapte eik in Bilthoven kwam de VVD met een aanscherping op het kapbeleid. Alle bomen die meer dan 80 cm omtrek hebben op 1.30 meter hoogte, zijn in principe beschermd. Wil je ze kappen dan moet de gemeente een vergunning geven. De uitzondering is dat een boom die binnen 2 meter van de erfgrens staat, altijd gekapt mag worden als beide buren het hierover eens zijn. De gemeente geeft dan automatisch een vergunning.  Op voorstel van de VVD wordt dit 50 centimeter. Het voorstel werd aangenomen, al was het wel vreemd dat dit van de VVD kwam. Een paar jaar geleden vonden ze het huidige kapbeleid te streng, en nu dienen ze zelf een motie in om het strenger te maken.

Verordening burgerinitiatief 2023

De Bilt kent al een aantal jaren een regeling voor het burgerinitiatief. Met deze regeling kunnen burgers een onderwerp op de agenda van de raad zetten, als zij 99 medestanders hebben. Er is echter nog maar 1 keer gebruik van gemaakt. De regeling werd aangepast om te zorgen dat er geen misbruik kan worden gemaakt. Er kunnen bijvoorbeeld geen onderwerpen worden aangedragen waarbij de initiatiefnemers persoonlijk belang hebben, en ook geen onderwerpen die minder dan een jaar geleden al door de raad zijn besproken. Met een extra motie besloot de raad dat het getal van 99 medestanders wordt verlaagd naar 49.

Rekenkamerrapport schulddienstverlening

De rekenkamer deed onderzoek naar de manier waarop de schulddienstverlening zijn werk doet. De Bilt laat dit uitvoeren door een gemeenschappelijke regeling. Het beeld wijkt niet af van de meeste andere instanties voor schuldhulpverlening. Verbeterpunten zijn volgens de rekenkamer schuldpreventie, begeleiding na afloop van het traject, en verhoging van het bereik (nu maakt 12% van alle huishoudens met problematische schulden gebruik van de hulpverlening). Daarnaast is de periode tussen aanmelding en starten van de daadwerkelijke hulpverlening te lang: 180 dagen ipv de gewenste 120 dagen. De raad neemt alle aanbevelingen van de rekenkamer over.

Motie vreemd statushouders

De VVD bracht een motie in waarin werd opgeroepen meer aandacht te besteden aan de definitieve huisvesting van statushouders in onze gemeente. Volgens een artikel in AD liep onze gemeente hierop achter. De portefeuillehouder liet weten dat we weliswaar achterlopen, maar dat we dit jaar ook veel meer statushouders hadden. Ook is het AD artikel gebaseerd op oude cijfers. Het onderwerp heeft de volle aandacht van het college. De meeste partijen vonden dat de motie daarmee overbodig en alleen voor de bühne is. Onder enige druk trok de VVD de motie (morrend) in. Binnenkort zullen PvdA, GL en SP en D66 per motie vragen om geld vrij te maken om de plaatsing van flexwoningen te versnellen.

Motie vreemd dierenwelzijn

De titel van deze SGP-motie was nogal misleidend. Het ging om een uitbreiding in het buitengebied van een bedrijf dat vleeskuikens opkweekt. Om het dierenwelzijn op te krikken naar 1 ster willen ze een grote overdekte buitenren bouwen. De beoordeling van de aanvraag duurt echter erg lang en de motie vroeg om dit te versnellen. De portefeuillehouder kon goed uitleggen waarom het zo lang duurt en beloofde dat het stuk in november aan de raad wordt aangeboden. De motie werd daarop ingetrokken.

Verwelius

Weten jullie het nog? In januari 2022 besloot de gemeenteraad om het bestemmingsplan Verwelius (Hessingterrein) niet vast te stellen. De reden was dat het plan, waarmee fors buiten de rode contour gebouwd zou worden, te veel schade aan de natuur zou berokkenen. Het was een sensationele vergadering waarin een raadslid van het CDA ter plekke van mening veranderde waardoor het plan onverwacht met 14 tegen 13 verworpen werd.

Verwelius was hier erg boos over en is naar de Raad van State gegaan. Die heeft het besluit van de gemeente vernietigd omdat het onvoldoende onderbouwd was. Verwelius eist nu dat het plan nog een keer aan de raad wordt voorgelegd.

De raad overlegde met de gemeenteadvocaat op welke manier we moeten reageren. Het college moet zich houden aan de inspanningsverplichting van het vorige college, en is verplicht het plan opnieuw voor te leggen aan de raad.  Wat meespeelt is de dreiging van Verwelius om een forse schadeclaim bij de gemeente neer te leggen. Het is onduidelijk hoe hoog die kan zijn, en wat onze kansen zijn om dit af te wenden.

De coalitiepartijen dienden een motie in om eerst aanvullend onderzoek te laten doen naar de vermeende schade voor de natuur. Volgens de gegevens van Verwelius was die aanvaardbaar, volgens de lokale natuurorganisaties niet. Als dit onderzoek aantoont dat er wel degelijk grote schade aan de natuur is, kan het plan alsnog worden afgewezen en is er ook geen schadeclaim mogelijk- mits de Raad van State het hiermee eens is. Als uit het onderzoek blijkt dat de natuurschade aanvaardbaar is,  zullen wij moeten bedenken welke wegen er nog open staan om het bouwplan te verbeteren.  De motie voor het aanvullende onderzoek werd aangenomen met 15-9.

Gija Schoor

Martijn Lauxtermann

Martin Spelt

Margje Tempelaars