Jaarrekening 2020
De jaarrekening zag er positief uit. Na jarenlang bezuinigen is De Bilt weer in de zwarte cijfers beland. Wij hebben de laatste jaren meermalen onze zorgen uitgesproken over de manier waarop er bezuinigd is, en over de in onze ogen te voorzichtige begrotingen. Maar nu kan er dus ook volgens de conservatieve partijen voor het eerst in jaren weer wat extra uitgegeven worden. Daarover spreken we verder bij de begroting. De nieuwe accountant had veel fouten en slordigheden geconstateerd, die aangepast zijn. Voor ons reden om te vragen om nog eens goed te kijken naar de ambtelijke organisatie. De gemeente de Bilt heeft een hoog ziekteverzuim, een hoge werkdruk en er is flink bezuinigd. Wat ons betreft gaan we kijken waar en hoe de ambtelijke organisatie verstevigd kan worden.
Regionale Energie Strategie
In juni ging de Biltse gemeenteraad akkoord met het aanbod dat wij als gemeente doen om bij te dragen aan de klimaatdoelen die Nederland moet bereiken. In deze vergadering werd het gebundelde regionale bod besproken.
Dit bod was, wat de PvdA betreft, volledig in lijn met wat De Bilt heeft aangeboden. Daarnaast is er veel moeite gedaan om de moties van de gemeenteraad De Bilt te verwerken in het stuk, zo wordt zoveel mogelijk afgezien van bio massa centrales (motie SP) en worden windmolens geplaatst langs grote infrastructuur (A27/A28), op industrieterreinen of op agrarisch gebied waarbij gezorgd wordt voor minimaal 50% lokaal eigenaarschap van die windparken. 50% lokaal eigenaarschap geldt ook voor zonneparken in onze gemeente (beide zaken in juni geregeld door een motie van PvdA De Bilt).
Het regionale gebundelde bod gaf veel aanleiding voor de meer fossiele partijen in de raad om te proberen om zaken uit te sluiten en/of te vertragen. Zo probeerde de VVD met en amendement en een motie, de raad te verleiden om uit te spreken dat er geen ruimte is voor windenergie in onze gemeente en ook niet voor zonnevelden. Forza probeerde het zelfde en ook het CDA kwam met een motie, die opriep om naar alternatieven te zoeken zodra bleek dat windenergie niet gerealiseerd kan worden langs de A28, in de overwegingen werd echter expliciet gemaakt dat onze gemeente hiermee definitief af ziet van het inzetten van windenergie.
PvdA De Bilt stemde, gelukkig samen met een ruime meerderheid van de raad, ondanks alle verzoeken voor vertraging en ontkenning, voor de RES. Overduidelijk is dat we geen andere keus hebben. Allereerst vanuit onze idealen, wij willen de wereld beter doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen. Ten tweede vanwege de gemaakte keuzes en spelregels. Dit vergt een korte toelichting:
We hebben er in Nederland democratisch voor gekozen om bij te dragen aan het verminderen van uitstoot en het duurzaam opwekken van energie. Ook als De Bilt moeten we hier aan bijdragen. Dat betekent concreet dat we in onze regio een aantal windmolens neer moeten zetten en een aantal hectare zonnevelden moeten realiseren. Andere zaken tellen niet mee voor de rijksoverheid want zijn nog niet betrouwbaar genoeg om de doelen tot 2030 te behalen. Alle andere mogelijkheden worden al ingevuld door het Rijk zelf zoals bijvoorbeeld wind op zee. Wat de regio en dus De Bilt ook op moet wekken moet dus op eigen bodem zijn en moet uit zon en wind bestaan en daar hebben wij als gemeente gewoon aan bij te dragen. Belangrijk voor ons is dat we draagvlak creëren bij onze inwoners door het eigendom (minstens 50%) van zonnevelden en turbines in onze gemeente onder te brengen bij inwoners, omwonenden, lokale energie corporaties of de gemeente zelf zodat we de lusten van de opwek terug kunnen geven aan de inwoners. Ook kiezen we liever voor de turbines van 150 meter hoog dan de allergrootste van 240 meter.
Woningbouw op de Leyense tuin
Alle lof voor wethouder Dolf Smolenaers, die het gelukt is om een particuliere ondernemer zo ver te krijgen dat hij een bouwplan maakt met 30% sociale huur en 20 % middelhuur. Het gaat om woningbouw op de plek van het oude politiebureau aan de Leijensweg en de moestuinen daar. De moestuinen worden verplaatst, alle tuiniers krijgen een nieuwe plek. Het bouwplan heeft in eengezinswoningen en appartementen, en een groene binnentuin. Een ander mooi punt is dat het totale bebouwde oppervlak iets lager is dan in de huidige situatie.
Het plan had drie opties die alle drie rekenkundig ‘uit’ konden: appartementsgebouwen met 2, 3 of 4 lagen met kap. Om de buurt tegemoet te komen is gekozen voor de middelste variant, dus drie lagen met een kap. Zo kan de 50% betaalbare huur gerealiseerd worden.
Zonneveld IX zon bij Maartensdijk krijgt geen toestemming van de raad
De raad geeft geen vergunning af aan IX zon om bij Maartensdijk een zonneveld te realiseren. IX zon voldeed niet aan een aantal ruimtelijke regels. Voor PvdA De Bilt is het belangrijkste argument om de vergunning te weigeren het feit dat het lokaal eigenaarschap niet geregeld was. Een zonneveld mag nooit een commercieel verdienmodel zijn waar alleen bedrijven zelf beter van worden.