Persbericht PvdA wijkbezoek 12 december  2022

Door Merijn Harms op 12 december 2022

Warme buurt op een koude avond

Op 12 december  bezocht een team van de PvdA afdeling De Bilt een aantal woningen aan de Akker (Looydijkzijde) en de Troelstraweg in De Bilt-oost. Deze straten liggen rondom het zich sterk uitbreidende bedrijf MSD aan de Ambachtstraat. Het team vraagt de inwoners hoe ze de buurt ervaren, wat de gemeente kan doen om ze te helpen. Dit keer vragen ze ook naar eventuele problemen met inflatie en de energieprijzen.

In de huurflats van drie verdiepingen doet bijna iedereen open en wil graag wat vertellen over de buurt.

Sommige bewoners wonen al heel lang aan de Akker en de Troelstraweg en zijn overwegend positief over de sfeer in de buurt. Mensen kennen elkaar en houden een oogje in het zeil. Afval is wel een probleem; veel huisraad en grofvuil wordt naast de containers gedumpt. Van andere overlast is nauwelijks sprake, de mensen kijken naar elkaar om en de meesten voelen zich veilig. Wel wordt er met name op de Troelstraweg te hard gereden en vragen de bewoners om drempels.

Het verkeerscirculatieplan, waardoor de Looydijk gedeeltelijk eenrichtingsverkeer is geworden, zorgt voor weinig problemen. Het verkeer is echter nog even druk als vroeger. Het bouwverkeer van MSD aan de Ambachtsstraat zorgt wel voor wat overlast. Bewoners ondervinden veel herrie en parkeren voor de eigen deur is overdag bijna niet mogelijk. De meeste mensen zijn positief over de manier waarop MSD ze op de hoogte houdt, en de snelheid waarmee MSD reageert op klachten.

De woningen zelf, die stammen uit de jaren vijftig, zijn volgens alle bewoners die wij spraken erg gehorig en groot onderhoud is 35 jaar geleden voor het laatst uitgevoerd. De gestegen energieprijzen zijn voor veel mensen een grote zorg en ze verwachten fors hogere rekeningen. Er zijn gelukkig energiecoaches en -fixers van Beng langs geweest. De coaches geven bewoners advies hoe ze minder energie kunnen verbruiken, en de fixers helpen mensen op een praktische manier, door tochtstrips te plakken, de ketel zuiniger af te stellen of radiatorfolie aan te brengen.

Het wijkteam van de PvdA heeft veel uitleg kunnen geven over het maatwerkproject van de gemeente, waarbij mensen die het nodig hebben geholpen kunnen worden met een zuinig apparaat of hulp om de rekeningen te betalen. Ook deelde het team folders uit van BENG https://bengdebilt.nl/

Merijn Harms

Merijn Harms

Mijn naam is Merijn Harms, sinds 1996 woonachtig in De Bilt. Gija en ik hebben drie volwassen dochters die in Utrecht wonen. Sinds de tweede-kamer verkiezingen van 2017 ben ik overtuigd lid van de partij.  Ik denk dat ik met mijn bestuurlijke ervaring in o.a. onderwijs (Werkplaats Kees Boeke en Gooise ScholenFederatie Bussum) kunst (kunstliefde

Meer over Merijn Harms