Persbericht PvdA wijkbezoek 24 oktober 2022

Door Merijn Harms op 24 oktober 2022

De stilte na de knal.

Op 24 oktober bezocht een team van de PvdA afdeling De Bilt een aantal woningen aan de Weegschaal in Bilthoven. Dit is rondom de flat die in april van dit jaar door een enorme gasexplosie werd getroffen. Het team vraagt de inwoners hoe ze de buurt ervaren, wat de gemeente kan doen om ze te helpen. Dit keer werd er ook gevraagd naar eventuele problemen met de energieprijzen.

In de flats aan de Weegschaal wonen mensen van veel verschillende nationaliteiten. De meeste deuren worden opengedaan en na soms een enkele vraag komt het verhaal op gang; veel bewoners ondervinden ook zelf nog altijd de gevolgen van de klap; van scheuren in de muren tot lekkende balkons maar ook trauma’s en bijvoorbeeld slechte nachtrust.

De SSW laat volgens de bewoners weinig van zich horen. Er is wel een extern bedrijf langs de huizen geweest om de eventuele schade te inventariseren, maar verder blijft het stil.

Sommige bewoners wonen al heel lang aan de Weegschaal, Noorderkroon en Steenbokplein en zijn overwegend positief over de sfeer in de buurt. Mensen kennen elkaar en houden een oogje in het zeil. Afval is wel een probleem; veel huisraad en grofvuil wordt naast de containers gedumpt. Van andere overlast is nauwelijks sprake, de mensen kijken naar elkaar om en met voelt zich doorgaans veilig.

De PvdA de Bilt heeft met Woonstichting SSW contact opgenomen om te horen op welke termijn meer bekend is over de toekomst van de gedeeltelijk gesloopte flat aan de Weegschaal.

Dit blijkt nog enige maanden te duren. Er wordt zowel constructief als financieel onderzoek gedaan. Daarna kan een besluit genomen worden herstel of sloop/nieuwbouw. Derapportage van het onderzoek naar scheuren in woningen rondom de beschadigde flat verwacht SSW over enkele weken. Dit is helaas vertraagd door uitval bij het gespecialiseerde adviesbureau. Verder noemde SSW dat bewoners die nog persoonlijke problemen ervaren na de heftige klap, contact op kunnen nemen met Slachtofferhulp Nederland (0900-0101). Zij gaan graag in gesprek.

Via
de liveblog op de website van SSW kan iedereen de ontwikkelingen sinds de explosie in de flat aan de Weegschaal volgen: ssw.nl/liveblogweegschaal

Merijn Harms

Merijn Harms

Mijn naam is Merijn Harms, sinds 1996 woonachtig in De Bilt. Gija en ik hebben drie volwassen dochters die in Utrecht wonen. Sinds de tweede-kamer verkiezingen van 2017 ben ik overtuigd lid van de partij.  Ik denk dat ik met mijn bestuurlijke ervaring in o.a. onderwijs (Werkplaats Kees Boeke en Gooise ScholenFederatie Bussum) kunst (kunstliefde

Meer over Merijn Harms