Door Carry van de Kappelle op 13 november 2014

PvdA botst met burgemeester over kinderboerderijen

Tijdens de begrotingsbehandeling 2015 op de raadsvergadering van 6 november, botste de fractievoorzitter van de PvdA met burgemeester Arjen Gerritsen over de subsidie voor de kinderboerderijen.

Aanleiding was een motie van de PvdA om de kinderboerderijen in onze gemeente te behouden. Het college had in haar begroting een korting van 50% van de subsidie voor 2015 en 100% in de jaren daarna opgenomen. De PvdA was het hiermee niet mee eens omdat het subsidiebedrag nu juist gebruikt wordt voor bedrijfstechnische zaken zoals het kopen van voer, afvoeren van mest en dierenartsbezoek. De kinderboerderij in Maartensdijk wordt uitgebaat door vrijwilligers en die in Bilthoven door stichting Reinaerde, een zorg-organisatie voor verstandelijk beperkte inwoners. “Het mag niet zo zijn dat een zorg-organisatie zorggeld gaat uitgeven aan schapebiks en mest-afvoer”, aldus Hagedoorn!

Het college had aangegeven op zoek te willen gaan naar alternatieve financiëringsbronnen. De PvdA vindt dit prima, maar wil wel dat de kinderboerderijen een garantie op de subsidie hebben, zolang deze financiering niet is gevonden. De PvdA had steun voor de motie verzameld bij de voltallige oppositie en het CDA, één van de vier coalitiepartijen. Hiermee kon de motie rekenen op steun van een meerderheid in de raad.

De coalitiepartijen waren hiervan blijkbaar niet op de hoogte en naar aanleiding hiervan werd de vergadering na de tweede termijn geschorst voor coalitie-overleg. Wethouder Jolanda van Hulst kwam na de schorsing met een handreiking, de subsidie zou in 2015 gewoon doorlopen. fractievoorzitter Krischan Hagedoorn wilde de motie echter gewoon in stemming brengen vanwege de steun van de meerderheid van de raadsleden (Het CDA had zijn steun nog niet ingetrokken). Op dat moment greep de burgemeester in en stelde het volgende:

“Als u dan zegt, dank u wel voor de toezegging, maar we brengen de motie toch gewoon in stemming, dan betekent dat dat die toezegging van het college niet meer bestaat en dat dus de situatie ook in stand blijft”

Krischan Hagedoorn vroeg de burgemeester vervolgens of hij hem onder druk zette omdat de toezegging van de wethouder zou verdwijnen zodra de PvdA de motie in stemming zou brengen.

De burgemeester wierp dit verre van zich maar bleef bij zijn standpunt dat het, het één of het ander was, Krischan Hagedoorn gaf aan dat de burgemeester zijn woorden herhaalde en dat hij dit een vreemde gang van zaken vond, het college gaf een handreiking onder voorwaarde. Ook vond Hagedoorn het vreemd dat de burgemeester in zijn verklaring als voorzitter van het college het woord voerde en niet als de voorzitter van de raad.

Werner de Groot, fractievoorzitter van het CDA stelde vervolgens dezelfde vraag over de garantie die zou vervallen als de motie werd ingediend, omdat de toezegging erg belangrijk was voor het CDA, dit was het CDA namelijk beloofd in de schorsing. Wethouder van Hulst gaf vervolgens aan dat de garantie voor 2015 stond. Het CDA trok toen zijn steun voor de motie in op basis van deze garantie.

Hagedoorn vroeg vervolgens hoofdelijke stemming aan over de motie in de hoop dat er zich in de coalitiepartijen dissidenten bevonden die de motie persoonlijk wilden steunen. Helaas was dit niet het geval.

De oogst van het kinderboerderij-debat is groot; Het is jammer dat het college wederom de financiën boven het voorzieningenniveau stelt, ook is het jammer dat de coalitiepartners van het CDA geen ruimte geven om mee te stemmen met iets wat voor het CDA erg belangrijk is, maar de kinderboerderijen zijn nu in plaats van tot 1 juli 2015 tot 1 januari 2016 zeker van subsidie. In oktober 2015 zal de PvdA opnieuw deze motie indienen als de gevonden alternatieve financieringsstromen niet voldoende zijn om de subsidie te vervangen en de subsidie voor 2016 in gevaar komt.

 

 

Carry van de Kappelle

Carry van de Kappelle

Carry komt uit een rood nest. Zij werkt in de psychiatrie en is zeer actief in de Biltse sport en heeft een groot netwerk in De Bilt. Carry wil graag iets betekenen voor gemeente De Bilt en dan in het bijzonder voor mensen die het minder goed getroffen hebben in het leven. Carry woont in

Meer over Carry van de Kappelle