PvdA De Bilt – Nieuws van de Fractie nr. 14 – juli 2019

Door Krischan Hagedoorn op 18 juli 2019

Schapenweide verkwanseld

De invulling laatste grote locatie binnen de bebouwde kom waar minimaal 400 woningen gebouwd konden worden stond ter discussie in de juli-vergadering van de raad.

Het college stelde de raad voor om 150 woningen en 50.000 vierkante meter bedrijfsruimte mogelijk te maken op de 12 hectare van de Schapenweide.

Voor de raad werd het voorstel behandeld in de commissie openbare ruimte. Het voorstel stuitte op zoveel bezwaren, dat de meerderheid van partijen in de commissie oordeelde dat het voorstel niet behandelrijp was. Dat betekende dat het voorstel niet behandeld zou worden in de raad van juli.

De bezwaren spitsten zich toe op;

  1. Het ontbreken van een goede verkeerskundige onderbouwing. Past het eigenlijk wel, al die bedrijvigheid in combinatie met die 150 woningen, al die extra verkeersbewegingen op onze al zwaar belaste wegen?
  2. Tijdens de commissievergadering werd duidelijk dat de burgemeester tijdens zijn reis naar India een intentie-overeenkomst had getekend met Poonawalla, de eigenaar van BBio en het RIVM terrein, een Indiase multi-miljonair en multinational. Deze verklaring was vooraf niet afgestemd met de raad….
  3. De enorme haast waarmee de raad moest beslissen. Het college had een jaar de tijd genomen om voor te bereiden, maar eiste van de raad dat deze besliste in anderhalve week.

De dag na de commissievergadering draaide de coalitie (VVD, CDA, GroenLinks en D66) dit besluit terug door een agenderingsverzoek voor het voorstel in te dienen. Omdat de coalitie de meerderheid heeft in de raad, viel dat niet tegen te houden… Het mag natuurlijk, maar is niet chique, echt een staaltje van machtspolitiek

PvdA De Bilt vindt het risico van zoveel bedrijfsruimte op de Schapenweide veel te groot. 50.000 vierkante meter wordt op geen enkele manier onderbouwd door de rapporten die de raad ontving. Hieruit komt steeds naar voren dat er zo’n 30 tot 40.000 m2 noodzakelijk is in de hele regio. In 2023 komt er weer 62.000 vierkante meter beschikbaar op het RIVM-terrein.  Dit betekent dan ook dat er zeer snel gebouwd moet worden op de Schapenweide om de 50.000 vierkante meter gedeeltelijk vol te krijgen met gegadigden. De Schapenweide lijkt vooral als tijdelijk overloopgebied gebruikt te worden om actuele vraag op te vangen voor 2023. In onze ogen een zeer risicovolle onderneming.

Zonder risico echter, is het bouwen van woningen. Hier is een zeer grote vraag naar, ontwikkeling is door deze vraag bijna risicoloos voor de gemeente, we voorzien zo ook in een grote behoefte van onze inwoners. Ook voor de bedrijvigheid op de life science as is dit belangrijk, waar komen straks bijvoorbeeld al die kenniswerkers op het USP en al die ondersteunende medewerkers te wonen? PvdA De Bilt pleitte daarom voor de realisatie van zoveel mogelijk woningen op de Schapenweide en wel in de verhouding 30% sociaal, 30% middenhuur en 40% overig.

Een belangrijke voorwaarde voor elke ontwikkeling was in onze ogen een goede ontsluiting van de locatie. PvdA De Bilt maakte zich hierover ernstige zorgen. Een verkeersrapport werd slechts één dag voor de raadsbehandeling ter beschikking gesteld door het college.

PvdA De Bilt had samen met de ChristenUnie, SP en fractie Brouwer twee amendementen voorbereid en ingediend. In het eerste amendement werd slechts 2 van de 12 hectare beschikbaar gesteld voor bedrijvigheid en de rest voor zo’n 350 woningen, in een ander amendement werden alle benodigde groenbuffers en wijkgroen onderdeel van de 50000 meter voor bedrijvigheid zodat de rest van de Schapenweide volledig beschikbaar kwam voor woningbouw. In beide amendementen werd de verkeersontsluiting als voorwaarde genoemd.

Helaas werden beide amendementen niet aangenomen. De burgemeester weigerde onze vragen over de intentieverklaring te beantwoorden en liet dit over aan VVD-wethouder Landwehr. Deze gaf aan dat het een college-bevoegdheid is om zulke intentieverklaringen op te stellen en te ondertekenen. PvdA De Bilt is het hiermee oneens. In de gemeentewet staat immers dat het college zwaarwegende beslissingen eerst af moet stemmen met de raad. Daarnaast steekt het ons dat de intentieverklaring door louter commerciële partijen is opgesteld, namelijk USP en Utrecht Invest (een lobbyclub voor buitenlandse bedrijven). De wethouder gaf ook nog aan dat het een niet bindende intentieverklaring is. PvdA De Bilt verwacht echter dat als de gemeente de intentie-overeenkomst niet respecteert, de gemeente in een eventuele rechtszaak ongelijk zal krijgen.

Het debat eindigde met een stemverklaring waarin PvdA De Bilt, SP, ChristenUnie en fractie Brouwer, bij monde van Connie Brouwer aangaf dat wij deze gang van zaken betreuren, dat wij als raad te weinig tijd kregen en ons informatie is onthouden en dat het ons niet zint dat de burgemeester eigengereid een intentie verklaring heeft getekend in India, zonder hiervoor iets (zoals bijvoorbeeld een bijdrage in de kosten voor de ontwikkeling van het terrein, of de verplichting om af te nemen) terug te vragen.

PvdA De Bilt stemde, evenals een derde van de raad tegen dit raadsvoorstel. Een amendement van SGP en Bilts Belang waarin participatie en een goede verkeers-afwikkeling toegevoegd werd, werd aangenomen, hierin stond echter nog steeds de 50.000 vierkante meter bedrijfsruimte, dit blijft in onze ogen veel te veel, een onverkoopbare hoeveelheid, daarnaast hebben we, in onze ogen, veel meer aan goede betaalbare huur en koopwoningen!.

Biodiversiteit en Larenstein

Verder werd een door PvdA De Bilt ondersteunde motie m.b.t. het bevorderen van de bio-diversiteit in onze gemeente aangenomen. De motie ziet erop toe dat dit onderwerp bij alle toekomstige ruimtelijke besluitvorming een randvoorwaarde wordt.

Een motie om de uitbreiding van Schoonderwoerd Vlees op Larenstein terug te draaien werd helaas uitgesteld naar september. Het bedrijf wil een boskavel met hoge ecologische waarde bebouwen met haar uitbreiding. In 2017 waren PvdA De Bilt en GroenLinks de enige partijen die tegen een motie van de SGP stemden om deze uitbreiding mogelijk te maken.

De motie van spijtoptanten  Beter De Bilt en Forza worden dus pas in september behandeld. Krischan Hagedoorn, fractievoorzitter van PvdA De Bilt heeft bij de motie bio-diversiteit aangegeven dat hij verwacht dat alle partijen die voor bio-diversiteit stemden (26 van de 27 raadsleden), ook de motie steunen die uitbreiding ten koste van kostbare natuur op Larenstein gaan steunen. Of dat zo is, gaan we in september zien.

Discussieavond over winkelleegstand en het verdwijnen van voorzieningen groot succes 

De gemeenteraadsfractie van de PvdA De Bilt organiseerde op woensdag 10 juli een discussieavond over wijkenvoorzieningen en een goed winkelaanbod. De avond in WVT werd door bijna 50 mensen bijgewoond.

Jorine de Soet van bureau Kordaat In Ruimte, expert in winkelcentrum-management nam ons, als eerste spreker mee in de wereld van vastgoed. We leerden dat  Nederland inmiddels genoeg winkelruimte heeft voor 40 miljoen inwoners. Volgens Jorine zijn dus niet de internetverkopen en de vergrijzing de reden van de winkelleegstand, maar is er in het verleden gewoon veel te veel gebouwd omdat dit investeerders, eigenaren en bouwers gewoon veel geld opleverde. Winkelruimte zal een andere bestemming moeten krijgen, bijvoorbeeld een maatschappelijke.

Dit was een mooi bruggetje naar de volgende spreker, Annet van Otterloo, initiatiefnemer van de wijkcoöperatie Afrikaanderwijk Rotterdam. Dit wijkvernieuwingsproject in een bijna-achterstandswijk in Rotteram met inwoners met 150 nationaliteiten en een werkeloosheidspercentage van 80% is na 10 jaar zeer succesvol gebleken. Het initiatief startte met een kunstproject van 3 kunstenaars en telt nu een restaurant, een schoonmaakbedrijf, een groenbedrijf en talloze initiatieven, zoals bijvoorbeeld kleding-ateliers. Uitgangspunt was om het in de wijk aanwezige geld, zoveel mogelijk in de wijk te houden. Zo werd bijvoorbeeld de algemene schoonmaak voor de woningbouwvereniging overgenomen door bewoners, die hiervoor betaald krijgen. Door gebruik te maken van het ‘right to challenge’, werd gemeentelijke dienstverlening zoveel mogelijk overgenomen door de coöperatie.

De volgende spreker was Margo de Jong, één van de initiatiefnemers van DOTS (De Oude TheresiaSchool) in Bilthoven. Dit kunstenaarscollectief is inmiddels uitgegroeid tot een bijna-wijkcentrum met veel maatschappelijke activiteiten.

DOTS heeft het initiatief genomen om op de plek van de oude Theresiaschool een nieuw wijkcentrum in combinatie met woningbouw te laten verrijzen. De architect van het plan lichtte de bouwtekeningen toe.

Aan het einde van de avond concludeerden we met de aanwezigen dat als je iets wilt veranderen aan leegstand en het verdwijnen van voorzieningen, het loont om met gelijkgestemden een initiatief te starten. Heel concreet betekent dit dat een aantal bezoekers van deze bijeenkomst start met een initiatief om de pin automaat terug te krijgen in winkelcentrum Planetenbaan. Een goede eerste uitkomst van een mooie avond.

Krischan Hagedoorn

Krischan Hagedoorn

Wie is Krischan Hagedoorn? Ik ben in Zwolle geboren. Na het afronden van het VWO ging ik Enschede Management, Economie en Recht studeren. Tijdens mijn studie was ik actief in het verenigingsleven. Ik was tenor in het Drienerloos Vocaal Ensemble en ook nog steeds actief voor mijn Scoutinggroep in Zwolle. Hier heb ik mijn liefde

Meer over Krischan Hagedoorn