PvdA De Bilt – Nieuws van de Fractie nr. 16 – november 2019

9 november 2019

Forse bezuinigingen

Het college stelt voor om fors te bezuinigen en de ozb te verhogen om de begroting in evenwicht te krijgen vanaf 2020. Dat is nodig vanwege forse tekorten op de WMO en Jeugdzorg. Net als De Bilt kampen andere gemeenten ook met deze tekorten en het Rijk komt hen onvoldoende tegemoet.

Het college stelt echter voor fors te snijden in bijvoorbeeld armoedebestrijding, onderwijsachterstandenbeleid en activiteiten voor kwetsbare inwoners. Samen met SP, ChristenUnie en Lijst Brouwer hebben wij contact gezocht met diverse instellingen. Wij zijn namelijk vooral tegen de volgende bezuinigen:

  • stopzetten Opstapje van MeanderOmnium (onderwijsachterstandenbeleid)
  • schrappen maatwerk GGD VVE
  • stopzetten subsidie Tafeltje Dekje
  • minder verlagen budget armoedebestrijding
  • verlagen subsidie grote Biltse instellingen (Mens De Bilt en WVT)
  • stopzetten subsidie speelgoedleenderij
  • verschuiven van en besparen op coördinatie buurtsportcoaches

Gezamenlijk met deze drie fracties hebben wij de andere fracties in de gemeenteraad voorgesteld deze bezuinigen terug te draaien, inclusief alternatieve dekking.

Er was een meerderheid om Tafeltje Dekje te redden en deze subsidie blijft dus in stand. Goed nieuws voor de meer dan 100 mensen die elke week gebruik maken van deze maaltijden aan huis. Helaas wilde de coalitie op geen enkele manier bewegen om bijvoorbeeld het budget armoedebestrijding niet te verlagen of om Mens De Bilt en WVT niet onnodig in de problemen te brengen.

Het was een inhoudelijke en democratische schandalige vertoning. Uiteindelijk stemde de gehele oppositie tegen de begroting, en dat is uniek want meestal zijn partijen als de Christen Unie of de SGP wel bereid hun steun uit te spreken.

Woningbouwlocaties

Op vrijdag 4 oktober publiceerde het college het raadsvoorstel ‘aanwijzen woningbouwlocaties’ waarmee 13 locaties in De Bilt, Bilthoven, Groenekan en Hollandsche Rading worden aangewezen als woningbouwlocaties om te voorzien in de woningbouw-opgave van onze gemeente. Zoals u wellicht heeft meegekregen is hierna een storm van protest opgestoken in de gemeente. Tijdens de bustour langs de locaties voor raadsleden en de eerste twee hoorzittingen werden college en coalitiepartijen stevig de oren gewassen door de boze inwoners.

Standpunt

Voor PvdA De Bilt heeft de woningbouw een zeer hoge prioriteit. Met name voor starters, ouderen, en mensen die op sociale huurwoningen of middenhuur zijn aangewezen, moet er snel bijgebouwd worden in onze gemeente. PvdA De Bilt is echter geen voorstander van het bebouwen van de 13 door het college beoogde locaties.

Wij zien het bebouwen van deze locaties als een laatste redmiddel als we niet in staat zijn om met zeer voor de hand liggende alternatieven in onze woningbouwbehoefte te voorzien. 

Het bebouwen van 13 groene plekken in onze gemeente grijpt diep in in de leefomgeving van onze inwoners, de mogelijkheden voor onze kinderen om te spelen en het gekoesterde groene karakter van onze gemeente.

PvdA De Bilt wil daarom dat eerst de volgende mogelijkheden verkend worden:

  1. Het bouwen van meer woningen op de Schapenweide ten koste van (een gedeelte van) de 50.000 vierkante meter geplande, onwenselijke en overbodige bedrijfsruimte (de helft van de Schapenweide). Wij stemden in juli dit jaar voor 100% woningbouw op de Schapenweide. Een meerderheid in de raad stemde helaas tegen.
  2. Het bouwen van een grote uitbreidingswijk buiten de bebouwde kom, rond de kernen waar extra woningbouw noodzakelijk is, zoals bij Maartensdijk.
  3. Het bouwen van woningen op plekken die nu anders in gebruik zijn, zoals het voorstel van het college om woningen op het niet gebruikte deel van de begraafplaats te bouwen. Functieverandering van locaties naar wonen kan veel opleveren.
  4. Het terugbouwen van grotere hoeveelheden betere sociale woningen op plekken waar nu al oude en veel te kleine sociale huurflats staan, zoals in Brandenburg West.

Wat moet er nu gebeuren?

In het huidige coalitieakkoord staat:

  • er mag niet buiten de bebouwde kom (rode contour) gebouwd worden (wens GroenLinks en D66)
  • de schapenwei moet (deels) bedrijventerrein worden (wens VVD)

Met dit coalitieakkoord van CDA, GroenLinks, D66 en VVD komen we niet tot een samenhangend woningbouwbeleid waar de inwoners van de gemeente de Bilt achter staan. Wij roepen de coalitiepartijen op om het coalitieakkoord open te breken op het onderwerp woningbouw.

PvdA De Bilt vraag om eerst de vier opties (schapenwei, uitbreidingswijk, uitruil van terreinen en revitalisering van sociale huurwijken) te onderzoeken. Alleen als uit dat onderzoek blijkt dat er onvoldoende bouwmogelijkheden zijn, wil de PvdA nadenken over het gebruiken van één of meerdere van de 13 bouwlocaties van het college.

Op 14 november vindt commissiebehandeling plaats. Als het voorstel daar niet wordt ingetrokken of niet behandelrijp wordt verklaard, zal de PvdA op 28 november tegen het aanwijzen van de 13 bouwlocaties stemmen.

Voor ons uitgebreide standpunt en nieuws over deze ontwikkeling, zie: debilt.pvda.nl

Nieuwe nota grondbeleid: ruim baan voor woningbouw!?

De raad stelde een belangrijke nota vast. In de nota zijn een aantal zaken opgenomen waar PvdA De Bilt erg tevreden over is en die kunnen leiden tot versnelling van (sociale) woningbouw, onderstaand de belangrijkste punten:

1 Het wordt mogelijk om actief grondbeleid te gaan voeren, dit betekent dat het college zelf gronden kan gaan verwerven t.b.v. volkshuisvesting. 2 Er worden drie bestemmingsreserves ingesteld namelijk voor Infrastructuur, Sociale woningbouw / huisvestingsfonds en Landschap. Daarnaast krijgt 3. Het college het mandaat om strategische verwervingen tot een maximum van € 1.000.000 per verwerving te verrichten;

Met het mandaat van 1 miljoen kan het college zelfstandig bouwgrond aankopen. De PvdA vond dit een goed idee, maar het bedrag niet voldoende aangezien maar een beperkte oppervlakte grond verworven kan worden met 1 miljoen. Een amendement van onze fractie om dit uit te breiden naar 2,5 miljoen werd door een ruime raadsmeerderheid gesteund. Een amendement van Beter De Bilt, waarbij het college werd opgedragen om binnen 3 maanden verantwoording af te leggen aan de raad, werd naast de PvdA eveneens door een ruime raadsmeerderheid ondersteund.

De bestemmingsreserves, zoals genoemd bij 2 zijn bedoeld om enerzijds het niet realiseren van 30% sociale huurwoningen binnen een project financieel te verrekenen met de ontwikkelaar en te storten in de reserve zodat op andere locaties sociale woningbouw mogelijk wordt. De andere twee reserves zijn bedoeld voor kostenverhaal: het laten meebetalen van ontwikkelaars aan voorzieningen in de wijk.

Overall een goed stuk dat past bij onze ambitie om actief grondbeleid te voeren ten behoeve van een goed volkshuisvestingsbeleid!

Maatschappelijk discussie-café over sport in De Bilt

De lokale PvdA-fractie organiseert op woensdag 20 november een discussieavond over sport. Rob Florie, voorzitter van FC De Bilt opent het gesprek met zijn visie op wat op dit moment speelt op het terrein van sport.

We organiseren maandelijks een discussieavond over een belangrijk lokaal thema. In oktober was dat een geslaagd gesprek over onderwijs. Deze keer is dat sport. Graag gaan we met de heer Florie in gesprek over wat hij ziet als belangrijke ontwikkelingen als het gaat om sport in onze gemeente. Iedereen is welkom.

De avond start, na onze Algemene Ledenvergadering, om 20.30 uur in restaurant-café Pomp41 in De Bilt, en wordt tegen 22.00 uur afgesloten waarna er gelegenheid is tot verder praten met elkaar. De eerste twee drankjes krijgt u van de PvdA De Bilt.

Graag van te voren aanmelden via [email protected].