Afscheid Erik van Esterik in de raad
Na 5,5 jaar raadslidmaatschap geeft Erik het stokje door aan Gija Schoor. Burgemeester Sjoerd Potters sprak Erik toe en roemde vooral zijn analytisch vermogen en zijn verbindende kwaliteiten. De Burgemeester gaf aan dat iedereen in de raad hem zal gaan missen. Erik had afgezien van de chapeau-penning omdat hij vindt dat deze onderscheiding vooral voor vrijwilligers bedoeld is, burgemeester Potters gaf hem daarom een extra groot boeket bloemen.
Van de fractie ontving Erik een boeket rozen dat het aantal jaren symboliseerde dat Erik ambtsdrager is geweest voor de PvdA, te weten 20. Voordat Erik actief werd in De Bilt was hij jarenlang raadslid en wethouder in Maarssen.
Fractievoorzitter Krischan Hagedoorn sprak zijn kameraad toe namens de fractie. ‘Kameraad’, niet alleen in de ideologische betekenis, maar ook in vriendschappelijke zin, want zo heeft de samenwerking voor Krischan gevoeld.
Centraal in de toespraak stonden de resultaten die Erik in de afgelopen jaren bereikt heeft, onderstaand enkele voorbeelden. Samen met enkele andere raadsleden produceerde Erik in 2016 de strategische agenda van de raad, een belangrijk koersdocument dat nu nog steeds intensief gebruikt wordt.
Daarnaast voerde Erik in 2018 weer de pen en zette met enkele andere raadsleden de strategische WMO-agenda op papier. Deze agenda werd de basis van 12 business-cases die in 2019 en 2020 de raad passeren. Vanaf januari 2019 krijgen alle gebruikers van de voedselbank groente en fruit als onderdeel van het wekelijkse pakket, dit n.a.v. een motie van Erik uit 2018 die gesteund werd door bijna de hele raad! In 2019 krijgt de stichting dierenambulance, die gewonde en dode dieren van de straat haalt eindelijk subsidie van onze gemeente. Erik vroeg hier jarenlang al aandacht voor in de raad.
Ook bereikte Erik vele zaken op het van gebied zorg en welzijn zoals verbeteringen in de keukentafelgesprekken WMO, meer mogelijkheden voor schuldhulpverlening en kwijtschelding bijdragen en belastingen, een beter subsidiebeleid een gedegen evaluatie van de WMO en het meewegen van maatschappelijk belang in de business-cases sociaal domein. Kwetsbare inwoners zijn blij met zijn inspanningen!
Krischan benoemde verder dat Erik vele interesses kent en een echt multi-talent is, hij verwacht Erik in de komende jaren wel weer ergens in het maatschappelijk middenveld tegen te komen omdat Erik zich, door waarden gedreven, op enig moment niet meer zal kunnen bedwingen om zich in te zetten voor de maatschappelijke zaak. Het was een voorrecht en een genoegen om Erik in de fractie te hebben.
De fractie bood Erik een speciale editie van de wijkkrant aan met hemzelf als thema. Na de installatie van Gija werd de vergadering enige tijd onderbroken zodat alle raadsleden afscheid konden nemen van Erik en Gija konden feliciteren met haar installatie. Uiteraard was ook het bestuur van de afdeling aanwezig om Erik en Gija in de bloemetjes te zetten.
Duurzaamheidsagenda – van klimaatontkenners tot aanname voorstel proef met een
gasloze wijk.
De duurzaamheidsagenda stond verder centraal in deze raad. Dat ging gepaard met emoties en stevige taal. Drie partijen in de raad (SGP, Forza De Bilt en Bilts Belang, betwijfelen of ontkennen het klimaatprobleem en stemden tegen de duurzaamheidsagendaen een proef met een gasloze wijk, maar probeerden ook op alle manieren verdergaande duurzaamheidsmaatregelen dwars te bomen. Dit is ze niet gelukt, met 23 tegen 4 nam de raad de duurzaamheidsagenda aan, ook werd de proef met de gasloze wijk goedgekeurd en werd een motie, mede ingediend door PvdA De Bilt, aangenomen die oproept tot het verbinden van allerlei partijen en initiatieven voor De Bilt met een speciaal aangestelde procesmanager om alle duurzaamheidsinitiatieven te coördineren. Ook kregen wij twee belangrijke toezeggingen van het college.
Onderstaand onze bijdrage aan het debat:
In de commissie heeft PvdA De Bilt al veel gezegd over de opgestelde duurzaamheidsagenda. In zijn algemeenheid zijn wij tevreden over de uitwerking. De wethouder heeft goed geluisterd bij de commissiebehandeling in 2019 en een aantal punten
goed meegenomen in de nieuwe duurzaamheidsagenda.
Ook zijn wij tevreden met de toezegging van wethouder Smolenaers om te onderzoeken welke daken met een minimale oppervlakte van 285 vierkante meter volgelegd kunnen worden met zonnepanelen. Deze daken tellen immers wel mee in de gemeentelijke opgave voor opwekking van energie. Wij denken dat er nog veel onbenut potentieel is in onze gemeente en dat hier met partners zoals SSW veel mee te bereiken is.
De motie die de VVD indient met PvdA De Bilt, D66, CU, SP en fractie Brouwer voorziet in een ander punt dat in onze ogen zeer wenselijk is, namelijk de procesmanager duurzaamheid. Een van de punten die in 2019 ook duidelijk naar voren kwamen als een wens van de raad. Met deze motie wordt de broodnodige coördinatie van en focus op energiebesparing, opwekking van energie en circulaire economie geborgd.
Met één punt blijven wij zitten en dat is de inzet op woninggebonden duurzaamheidsleningen voor huizenbezitters. De wethouder geeft aan dat ze hier niets mee kan en wil doen omdat ons eenvoudigweg het geld ontbreekt. De gemeente kan en wil nietnog meer vreemd vermogen aantrekken om geld uit te lenen. Dit begrijpt de fractie van PvdA De Bilt natuurlijk. Maar, wij vragen ons af of niet op een andere manier te voorzien is in zogenaamde verduurzamingsleningen. Wij kunnen ons voorstellen dat er andere overheden zijn die garant kunnen staan, ook in gemeentes die het financieel zwaar hebben, zal moeten worden verduurzaamd, anders halen wij onze nationale opgave niet. Mijn fractie zou graag de toezegging van de wethouder willen ontvangen om nogmaals te onderzoeken of er constructies bestaan waarmee woningbezitters kunnen verduurzamen zonder dat dit de gemeente geld kost. Ook willen wij de wethouder vragen dit te blijven volgen, immers er
verandert veel en snel op dit gebied.
Dan over de proef om de wijk Brandenburg West (buurt tussen Planetenbaan en Kometenlaan) aardgasvrij te maken met behulp van een rijkssubsidie. Mijn fractie is blij met het initiatief dat het college neemt om samen met BENG, SSW en het Hoogheemraadschap subsidie aan te vragen voor het aardgasvrij maken van deze grote wijk (1000 woningen) in onze gemeente. Wij horen en lezen de kritiek op landelijk en lokaal niveau. Deze hebben vooral te maken met de financiële onderbouwing en daarnaast kritiek op de gebruikte methoden en de haalbaarheid. Ten aanzien van de financiën hebben we goed gehoord wat de wethouder hierover in de commissievergadering zei, namelijk dat indien deelname aan dit programma de gemeente een tekort op zou leveren, zij af zou zien van deelname.
Met betrekking tot de kritiek op de methodes en de haalbaarheid vinden wij dat wij nu moeten inzetten op innovaties en rijksprogramma’s die tot doel hebben om te versnellen in besparing, vernieuwing, verschoning en opwek van energie. Wij staan immers voor een grote opgave en hebben als gemeente nog veel te weinig gerealiseerd. Het feit dat het rijk inzet op dergelijke programma’s mag en moet voor ons de garantie zijn dat dit de voorbode is van wat ons de komende 20 jaar te wachten staat. In onze ogen kun je dan beter voorop lopen en profiteren van de beschikbaar gestelde rijksgelden.
Tot slot, voorzitter, mijn fractie voelt en onderkent de urgentie om nu te beginnen met energiebesparing, grootschalige opwek en circulaire economie, wij willen zo snel mogelijk grote klappers maken te beginnen door alle grote daken van SSW zsm vol te leggen met zonnepanelen. Wij kunnen het ons niet veroorloven om langer te wachten, maar moeten nu deze agenda verwezenlijken met de middelen die we nu hebben, in de wetenschap dat de maatregelen waarop we nu inzetten, zorgen voor minder uitstoot, meer hergebruik en meer opwek en dat is in onze ogen de enige manier om de opwarming van de aarde en alle ellende die hiermee gepaard gaat te vertragen en hopelijk uiteindelijk tegen te gaan.