PvdA stemt tegen collegevoorstel voor een te klein zwembad
De PvdA fractie heeft afgelopen donderdag tegen het raadsvoorstel van het college gestemd voor een te klein zwembad. Ook de fracties van Beter De Bilt, SGP, SP en ChristenUnie stemden tegen. De PvdA stemde tegen dit voorstel omdat het collegebad te klein is om alle gebruikers goed onder te brengen, omdat er maar één watertemperatuur mogelijk is (te koud voor doelgroepen zoals gehandicaptenzwemmen, babyzwemmen etc.) en omdat het college het burgerinitiatief Stichting Water niet als scenario heeft meegenomen in haar voorstel en de stichting niet serieus heeft genomen als gesprekspartner ondanks herhaaldelijke verzoeken hiertoe van PvdA en andere oppositiepartijen.
En dit terwijl het burgerinitiatief in staat is om voor 150.000,- Euro veel meer zwemwater te realiseren (een 25/35 meter bad versus een 25/15 meter bad van het college) door op een andere manier te financieren en door het zwembad door een stichting uit te laten baten die bestaat uit veelal plaatselijke mensen uit de verenigingen.
Om te voorkomen dat het raadsvoorstel ter stemming kwam, diende de PvdA een motie die het college opriep de raadsbehandeling uit te stellen tot september en in de tussentijd een ultieme poging te doen om samen met de maatschappelijke partijen die te hoop liepen tegen het raadsvoorstel ( stichting water, samen verder, BSF, KNZB) in overleg te gaan en te proberen een gezamenlijk alternatief plan te maken.
Deze motie werd gesteund door de voltallige oppositie. De coalitie wenste echter onverkort raadsbehandeling. Hierna vond behandeling van het zwembad plaats, met bovenstaande teleurstellende uitkomst.
Zie ook de website www.zwemmenindebilt.nl.
De integrale inbreng en het voorstel van Krischan Hagendoorn kan opgevraagd worden via [email protected]
Renovatie van De Vierstee
Hoe anders verliep het debat over De Vierstee. Hier zijn gebruikers en initiatiefnemers vroegtijdig betrokken bij de plannen van het college en is er voldoende financiële ruimte om in te spelen op de wensen die nog leven.
Grootste knelpunt is dat de korfbalverenigingen eigenlijk een groter speelveld nodig hebben voor wedstrijden (meer uitloopruimte). De korfbalbond verleent weliswaar tot nu toe elk jaar dispensatie, maar ideaal is de situatie niet. Er is binnen het renovatiebudget nog ruimte om te kijken of om investeringen aan deze eis voldaan kan worden.
Kenmerkend voor het besluitvormingstraject is dat de voltallige raad enthousiast was, sprak van een historisch moment voor Maartensdijk en unaniem instemde met het plan. Veelzeggend was de betrokkenheid van de wethouder bij dit onderwerp (Madeleine Bakker, CDA). Dit alles in schril contrast met het andere, voor ons belangrijke dossier: het zwembad. Geen enkele fractie sprak van een historisch moment omdat iedereen leek aan te voelen dat dit verre van een optimaal resultaat was en dat het gelopen besluitvormingstraject bepaald niet de schoonheidsprijs verdiende (Jolanda van Hulst, VVD).