Door Krischan Hagedoorn op 1 mei 2021

1 mei boodschap 2021, PvdA Afdeling De Bilt

Ook dit jaar wordt het gewoon weer 1 mei, de dag van de arbeid. Met u wil ik stilstaan bij deze dag. Deze dag heeft zijn naam te danken aan de demonstraties die op 1 mei 1890 gehouden werden voor betere werkomstandigheden. In eerste instantie begon het als een protest voor de invoering van een acht-urige werkdag. Hiervoor werd geprotesteerd bij de Tweede Internationale in Parijs, een congres voor socialistische partijen. Toen de werkomstandigheden na tientallen jaren verbeterd waren, veranderde de dag in een feestdag en werd het feest steeds uitbundiger gevierd.

Traditiegetrouw reiken we in De Bilt jubileumspelden uit aan leden die 25, 50 of zelfs 65 jaar of langer lid zijn. Dit jaar waren dat Paul van Tongeren en Ank Kraan die beiden 50 jaar lid zijn. Ook Martijn van Dam, Erik van Esterik en Carry van de Kappelle ontvingen een speld voor hun 25-jarig jubileum. Geheel coronaproof reikten we de spelden aan ze uit, vergezeld van rode rozen.

We hoorden mooie woorden uit de mond van Ank Kraan uit Maartensdijk, zij werd 50 jaar geleden lid van de PvdA omdat zij vond dat ieder kind een toekomst verdient, te beginnen met gelijke kansen in het onderwijs voor ieder kind. “Kinderen zijn het goud van ons land”, aldus Ank.

Paul van Tongeren werkte jarenlang voor de vrede en richtte in 1997 het European Centre for Conflict Prevention (ECCP) op en organiseerde in 2005 een congres voor de Verenigde Naties over vredesopbouw. Ook Paul van Tongeren ontving de jubileumspeld voor zijn 50-jarige lidmaatschap. Ank en Paul ontvingen de gouden speld uit handen van Krischan Hagedoorn, fractievoorzitter PvdA.

Guido Deuzeman (aspirant bestuurslid) speldde Martijn van Dam een speld op voor zijn 25-jarige jubileum. Martijn van Dam over zijn speld; “Toen ik bij de PvdA begon, was ik altijd overal de jongste, ik ben bang dat dat echt voorbij is, nu ik mag toetreden tot het illustere gezelschap van bronzen speldjesdragers. Ik ben trots op die afgelopen 25 jaar, maar als echte progressief kijk ik natuurlijk liefst naar de toekomst; op naar de gouden speld in 2046”!

Erik van Esterik ontving van onze nieuwe afdelingsvoorzitter, Carry van de Kappelle, de speld voor 25 jaar lidmaatschap. Erik van Esterik zet zich al meer dan 20 jaar in voor de sociaal democratie en was o.a. 6 jaar lid van de Biltse gemeenteraad, hij zet zich nu in met bestuurwerk voor o.a. de welzijnsorganisaties MENS en WVT.

Carry van de Kappelle ontving uit handen van Gija Schoor (raadslid PvdA) zelf ook een jubileumspeld voor 25 jaar lidmaatschap. “Sociaal zijn, iets betekenen voor mijn medemens zit in mijn bloed. Ik kom uit een gezin van 5 kinderen, samen doen en samen delen was daar heel gewoon. Nog steeds huldig ik die principes, vandaar ook mijn keuze voor de zorg”.

Mooi om te horen op grond van welke idealen onze leden lid zijn geworden. Die idealen zijn nog steeds springlevend! Om de problemen op te lossen die in onze gemeente, ons land en in Europa bestaan, zijn ze ook broodnodig:

  • Eerlijk delen; zonder eerlijk delen krijgen de sociaal-economisch zwakkere groepen de hardste klappen in de aanstaande economische crisis, krijgen starters, mensen met een dunne portemonnee of een middeninkomen geen woning en groeien in ons land nog steeds 250.000 kinderen in armoede op. Ook in onze gemeente is al sprake van segregatie.
  • Last naar schouders; we willen de verzorgingsstaat overeind houden en vragen daarom meer belasting van de hogere inkomens, de grote multinationals en vervuilende industrie.
  • (Internationale) solidariteit; we gaan uit van het grotere verband en zijn bereid om bruggen te slaan naar andere gemeentes, landen en continenten. Dat zien we terug in samenwerkingsverbanden met onze gemeente, maar ook in de Europese Greendeal van Eurocommissaris Frans Timmermans. We werken samen aan vrede in de wereld en blijven bereid om vluchtelingen op te vangen en zijn tolerant. Niemand wordt uitgesloten op basis van afkomst, huidskleur, geloof, sexe, geaardheid of andere persoonlijke keuzes of kenmerken.
  • Een betrouwbare overheid; wij gaan uit van een overheid die voor iedereen zorgt en uitgaat van vertrouwen in plaats van wantrouwen. We willen meer overheidsbemoeienis en -voorzieningen ten faveure van de zwakkeren in onze samenleving, iedereen mag meedoen!

Dat zijn de idealen van mijn PvdA. Ik ben er trots op dat wij, met onze PvdA, hier pal voor staan en de ongelijkheid tussen mensen proberen te verminderen, te beginnen in De Bilt!

Krischan Hagedoorn

Krischan Hagedoorn

Wie is Krischan Hagedoorn? Ik ben in Zwolle geboren. Na het afronden van het VWO ging ik Enschede Management, Economie en Recht studeren. Tijdens mijn studie was ik actief in het verenigingsleven. Ik was tenor in het Drienerloos Vocaal Ensemble en ook nog steeds actief voor mijn Scoutinggroep in Zwolle. Hier heb ik mijn liefde

Meer over Krischan Hagedoorn