PvdA De Bilt – Nieuws van de Fractie nr. 15 – september 2019

Door Krischan Hagedoorn op 3 oktober 2019

Interpellatiedebat over verzwijgen forse jaarlijkse tekorten zwembad

Bij het verschijnen van het raadsvoorstel PPS De Bilt, dat deze gemeenteraadsvergadering behandeld zou worden, is het de fractie duidelijk geworden dat het jaarlijkse tekort op de exploitatie van het zwembad fors groter is (€584.000 in 2020, €512.000 in 2022 tot €460.000 in 2027…) in de komende jaren dan de kaders die de raad in 2017 heeft gesteld (maximaal € 366.000,- exploitatietekort per jaar). Die overschrijding kan veel groter worden door falende zwembadtechniek, verdere scheurvorming, einde van de BTW verrekening (risico € 50.000,- per jaar extra) en tegenvallende bezoekersaantallen. De fractie vindt het overschrijden van de financiële kaders niet acceptabel aangezien het college in dit geval een actieve informatieplicht heeft aan de raad en terug moet komen bij de raad om ruimere kaders te vragen, de raad beslist hier vervolgens over.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 29-11-2018 heeft wethouder Bakker de raad beloofd (op vragen van de PvdA) dat de financiële kaders (366k) leidend zijn voor zowel het college als de exploitant van het zwembad. Opgetogen gaf de wethouder aan dat zij bij de raad terug zou komen als bleek dat die kaders niet gehaald zouden worden. Ook gaf de wethouder de raad de positieve boodschap mee dat de kandidaat exploitanten de exploitatie allemaal haalbaar achten.

In de commissievergadering van 10 september jongstleden gaf de wethouder aan de kennis van de overschrijding pas sinds kort, na de samenwerking met SRO, tot zich te hebben genomen.

PvdA De Bilt constateert dat SRO al in december 2018 is geselecteerd als partner door de gemeente De Bilt en gaat ervan uit dat partijen al snel na december 2018 de financiële kant van de samenwerking hebben besproken. PvdA De Bilt vraagt zich af of de wethouder de raad niet al veel eerder had kunnen en moeten informeren over de overschrijding en of de wethouder de raad niet veel eerder om een nieuw financieel kader had moeten vragen. Dit bracht de fractie ertoe samen met de ChristenUnie, SGP, SP, Forza De Bilt en fractie Brouwer een interpellatie verzoek in te dienen.

De vragen aan de wethouder waren:

  • Op grond waarvan (stukken, gesprekken) en wanneer gaven de diverse kandidaat-exploitanten in 2018 aan dat zij de exploitatie binnen de financiële kaders van de raad haalbaar achtten? Was SRO één van deze kandidaat-exploitanten?
  • Op welk moment werd het de verantwoordelijk wethouder duidelijk dat de exploitatie van het zwembad toch niet binnen de financiële kaders was te realiseren?
  • Waarom heeft de wethouder er niet voor gekozen om de raad op dat moment te informeren?
  • Op welke wijze en op welk moment wil het college de raad informeren bij eventuele toekomstige overschrijding van de in het raadsvoorstel PPS De Bilt opgenomen exploitatietekorten?

De wethouder beantwoordde de vragen niet naar tevredenheid van onze fractie. Zo bleef de wethouder volhouden dat zij de overschrijding pas in augustus kende. De fractie neemt hier geen genoegen mee aangezien er een duidelijke toezegging was van de wethouder om overschrijding onmiddellijk te melden. De fractie kan het zich niet voorstellen dat deze kolossale overschrijding pas zo laat aan het licht kwam en heeft daarom een WOB-verzoek ingediend. Ook diende Krischan Hagedoorn een motie van afkeuring in tegen wethouder Madeleine Bakker vanwege nalatigheid en onzorgvuldigheid. De motie werd ondersteund door SP, ChristenUnie, fractie Brouwer en Forza De Bilt. Dit was niet genoeg voor een meerderheid.

Interpellatiedebat inzake Centrumplan Bilthoven

Johan Slootweg van de SGP diende een interpellatieverzoek in n.a.v. de perikelen rondom centrumplan Bilthoven en het achterhouden van informatie (rapporten van de ontwikkelaar) door de portefeuillehouder. Wethouder Landwehr verdedigde zich door aan te geven dat de bewuste rapporten in handen waren van de particuliere ontwikkelaar, de gemeente kan hier geen beslag op leggen.

Slootweg besloot het interpellatiedebat met een motie die de wethouder opriep de plannen van de bewoners van centrum Bilthoven onder de aandacht te brengen bij de ontwikkelaar en deze de opdracht te geven deze serieus te betrekken in de planvorming op straffe van het niet honoreren van het bestemmingsplan door de gemeente. Aangezien PvdA De Bilt voorziet dat dit niet juridisch houdbaar is, stemde de fractie, evenals een grote meerderheid in de raad tegen.

RES, de Regionale Energie Strategie

De raad moest in september, evenals de andere raden in U16 verband (een samenwerkingsverband van 16 Utrechtse gemeenten), haar goedkeuring en wensen afgeven voor de regionale energie strategie die voortvloeit uit het klimaatakkoord van Parijs. Nederland is verdeeld in 41 regio’s die samen een opgave hebben voor opwekking van schone energie en CO2-reductie. De raad behandelde het regionale bod in de vergadering.

N.a.v. vragen van de PvdA werd toegezegd dat het isoleren van de bestaande woningvooraad wordt meegenomen als belangrijk punt van bespreking met de U16, ook onderstreepte de wethouder dat zij ook liever zonnepanelen op dak ziet dan in het weiland.

PvdA De Bilt riep de wethouder daarnaast op om ook alternatieve financieringsvormen zoals de huisgebonden duurzaamheidshypotheek mee te nemen in deze bespreking, dit werd toegezegd.

PvdA De Bilt hecht eraan z.s.m. te beginnen met verduurzamen en riep het college op niet eindeloos te polderen, maar zo spoedig mogelijk te starten met het verduurzamen van onze gebouwen en oningen en het opwekken van zoveel mogelijk schone energie waarbij wij vooral het realiseren van zonnepanelen op alle daken van SSW als een enorme kans zien.

Maatschappelijke business cases Sociaal domein; Wassen en strijken huishoudelijke hulp

Het college heeft op verzoek van de gemeenteraad drie zogenaamde maatschappelijke business cases uitgewerkt. In twee gevallen was dit goed nieuws. Het college stelde de gemeenteraad voor het diagnostisch team te versterken zodat het CJG werk “overneemt” van huisartsen en scholen. De verwachting is dat hiermee passendere zorg aan jongeren kan geboden en voorkomen wordt dat te snel dure zorg wordt ingezet.

Het tweede voorstel van het college is een tweetal preventieve projecten te vergroten. Het gaat om het Maatjesproject (WMO) en Ouders Lokaal (JZ). Ook hier is de verwachting dat met deze versterking duurdere zorg voorkomen wordt.

Een derde voorstel betrof het schrappen van ‘wassen en strijken’ binnen de Huishoudelijke Hulp om zo kosten te besparen. Mensen moeten dan apart betalen voor wassen door een commercieel bedrijf. Wij hebben gevraagd om bij de nadere uitwerking rekening te houden met mensen met een laag inkomen, bijvoorbeeld tot 130% van het minimum, en hen slechts een symbolisch bedrag te laten betalen. Dat is toegezegd.

Vragen over forse bomenkap Noord-Houdringe

Deze weken worden er meer dan 100 bomen gekapt in het bos Noord-Houdringe dat grenst aan het bos Beerschoten. De PvdA De Bilt stelde hierover vragen aan het college. PvdA-raadslid Erik van Esterik: “Het verrast me dat er zo veel bomen worden gekapt. Vooral in een tijd dat er gesproken wordt over klimaat en milieu en dat duidelijk is dat bossen en oerwouden een belangrijke rol spelen.”

Wij wilden weten of het college van burgemeester & wethouders toestemming heeft gegeven voor deze bomenkap en of er mogelijkheden zijn om de grote hoeveelheid verdwenen bomen te compenseren. Dit bleek echter ingewikkeld te zijn … de gemeente wist niks van de bomenkap en volgens de wethouder had de kap wel gemeld moeten worden.

De wethouder zegde toe een en ander nader uit te zoeken.

Lagere ozb voor sportverenigingen en buurthuizen?!

De lokale PvdA wil de ozb verlagen voor sportverenigingen, buurthuizen en andere instellingen van sociaal belang. Nu betalen deze organisaties nog het hoge tarief voor bedrijven.

PvdA-raadslid Erik van Esterik: “Eigenaren van woningen betalen een ozb-tarief van 0,11%. Eigenaren van een niet-woning, en dat zijn veelal bedrijven, betalen een ozb-tarief van 0,28%. Dat is dus meer dan tweemaal zoveel ozb. Nu doet zich feit voor dat eigenaren en gebruikers van sportaccommodaties, buurthuizen en andere gebouwen van ‘sociaal belang’ ook het hogere ozb-tarief betalen. De PvdA De Bilt vindt dat niet gerechtvaardigd. Immers, deze instellingen zijn geen commercieel bedrijf en maken geen winst.”

Nog niet zo lang geleden heeft de Tweede Kamer een amendement aangenomen waarmee gemeenten de vrijheid krijgen om sportverenigingen, buurthuizen en andere instellingen van sociaal belang het lagere ozb-tarief voor woningen in rekening te brengen.

Wij hebben het college schriftelijk gevraagd of zij hiervan gebruik willen maken. In november behandelen we de Begroting 2020 en dat is het moment om dit te regelen. Wij zijn nog in afwachting van het antwoord.

Krischan Hagedoorn

Krischan Hagedoorn

Wie is Krischan Hagedoorn? Ik ben in Zwolle geboren. Na het afronden van het VWO ging ik Enschede Management, Economie en Recht studeren. Tijdens mijn studie was ik actief in het verenigingsleven. Ik was tenor in het Drienerloos Vocaal Ensemble en ook nog steeds actief voor mijn Scoutinggroep in Zwolle. Hier heb ik mijn liefde

Meer over Krischan Hagedoorn