PvdA De Bilt – Nieuws van de Fractie nr. 17 – november 2019

30 november 2019

Woningbouwlocaties

Op vrijdag 4 oktober publiceerde het college het raadsvoorstel ‘aanwijzen woningbouwlocaties’ waarmee 13 locaties in De Bilt, Bilthoven, Groenekan en Hollandsche Rading worden aangewezen als woningbouwlocaties om te voorzien in de woningbouw-opgave van onze gemeente. Zoals u wellicht heeft meegekregen is hierna een storm van protest opgestoken in de gemeente. Tijdens de bustour langs de locaties voor raadsleden en drie  hoorzittingen waar maar liefst 162 mensen inspraken werden college en coalitiepartijen stevig de oren gewassen door de boze inwoners.

Standpunt

Voor PvdA De Bilt heeft de woningbouw een zeer hoge prioriteit. Met name voor starters, ouderen, en mensen die op sociale huurwoningen of middenhuur zijn aangewezen, moet er snel bijgebouwd worden in onze gemeente. PvdA De Bilt is echter geen voorstander van het bebouwen van de 13 door het college beoogde locaties.

Wij zien het bebouwen van deze locaties als een laatste redmiddel als we niet in staat zijn om met zeer voor de hand liggende alternatieven in onze woningbouwbehoefte te voorzien. 

Het bebouwen van 13 groene plekken in onze gemeente grijpt diep in de leefomgeving van onze inwoners in, de mogelijkheden voor onze kinderen om te spelen en het gekoesterde groene karakter van onze gemeente.

PvdA De Bilt wil daarom dat eerst de volgende mogelijkheden verkend worden:

  1. Het bouwen van meer woningen op de Schapenweide ten koste van (een gedeelte van) de 50.000 vierkante meter geplande, onwenselijke en overbodige bedrijfsruimte (de helft van de Schapenweide). Wij stemden in juli dit jaar voor 100% woningbouw op de Schapenweide. Een meerderheid in de raad stemde helaas tegen.
  2. Het bouwen van een grote uitbreidingswijk buiten de bebouwde kom, rond de kernen waar extra woningbouw noodzakelijk is, zoals bij Maartensdijk.
  3. Het bouwen van woningen op plekken die nu anders in gebruik zijn, zoals het voorstel van het college om woningen op het niet gebruikte deel van de begraafplaats te bouwen. Functieverandering van locaties naar wonen kan veel opleveren.
  4. Het terugbouwen van grotere hoeveelheden betere sociale woningen op plekken waar nu al oude en veel te kleine sociale huurflats staan, zoals in Brandenburg West.

Debat en uitkomst

Op 28 november vond het raadsdebat plaats over de woningbouwlocaties. Uiteindelijk stemden alle partijen tegen het aanwijzen van 13 locaties als woningbouwlocaties.

Het gedeelte van de begraafplaats dat nog niet in gebruik is, wordt, op termijn, toegevoegd aan het woningbouwplan op de Schapenweide. Een ruime meerderheid in de raad, waaronder PvdA De Bilt, stemde hier voor. Opmerkelijk was dat een meerderheid van de raad de locaties Berlagelaan en Jachtlaan niet definitief wil bestemmen als wijkgroen. PvdA De Bilt stemde hier wel voor.

De overige locaties hielden wel deze bestemming van de raad gekregen en genieten vooralsnog bescherming.

Succes

Een belangrijk punt dat door PvdA De Bilt werd binnengehaald is dat de wethouder gaat onderzoeken of we niet een zogenaamde fietswijk op de Schapenweide kunnen bouwen. Dit idee van ons commissielid Gija Schoor, voorziet in een autoluwe wijk, met minder parkeerplekken en uitstekende OV-verbindingen. Hierdoor kunnen veel meer woningen gebouwd worden op de Schapenwei met minder verkeersbelasting. In Utrecht, Amsterdam, Zaandijk en Leiden zijn al dergelijke wijken gebouwd.

Een andere motie die bijna werd aangenomen was van de SP, gesteund door het Lokaal Sociaal Verbond, waar ook PvdA De Bilt deel van uitmaakt. Deze motie roept het college op om na te gaan of niet meer woningen, ten koste van bedrijfsruimte, gebouwd kunnen worden op de Schapenweide. De stemmen staakten, het afwezige raadslid van de SP, kan er de volgende keer voor zorgen dat de eigen motie wordt aangenomen!

De raad stemde verder bijna unaniem voor een motie (opgesteld door Erik van Esterik) waarin het college wordt  opgeroepen om snel met een integraal plan te komen waarbij de mogelijkheden buiten de rode contour, verdichting, functieverandering en mogelijkheden van particuliere ontwikkelaars worden meegenomen en het participatieniveau opnieuw wordt bekeken.

Krischan Hagedoorn hekelde in zijn bijdrage de dwang waarin de coalitiepartijen elkaar houden. De VVD wil bedrijven op de Schapenwei niet inruilen voor woningen en GroenLinks houdt substantiële woonwijken buiten de bebouwde kom tegen. Hagedoorn gaf aan dat als dit niet verandert, onze 3.000 woningzoekenden NOOIT een betaalbare woning zullen krijgen. Hij sloot af met de zeer van toepassing zijnde woorden van Jan Schaefer; ‘In geouwehoer kun je niet wonen’!

Hagedoorn gaf verder aan dat PvdA De Bilt het college verwijt het PvdA amendement op de woonvisie (respect voor leefbaarheid, speelplekken en wijkgroen in buurten bij het aanwijzen van woningbouwlocaties) genegeerd te hebben, hierdoor ontstond enorm veel commotie onder burgers.

Tot slot prees PvdA De Bilt de wijze waarop inwoners in het verweer zijn gekomen tegen de bouwplannen en sprak de hoop uit dat ook in het vervolgtraject de bewoners hun kennis en ervaring in willen blijven zetten.

PPS De Bilt

Op 21 november werd in een aparte raadsvergadering besloten over PPS De Bilt waarin de exploitatie van het zwembad, De Vierstee en de Kees Boekehal worden ondergebracht. Eerder had PvdA De Bilt al gewaarschuwd voor het samenbrengen van deze drie locaties in het kader van de gigantische financiële problemen die het zwembad in onze ogen zou krijgen. Ook de Kees Boekehal en de Vierstee kunnen hier indirect last van krijgen in de toekomst. 

In het debat is duidelijk geworden dat het nieuwe zwembad in de eerste 3 jaren inderdaad twee ton meer per jaar gaat kosten dan de begrote € 366.000,- en pas na 8 jaar binnen de budgettaire kaders valt. In verband hiermee had PvdA de Bilt in september 2019 een motie van afkeuring ingediend tegen wethouder Bakker.

In het debat stond de vraag centraal of de wethouder de raad wel juist en op tijd heeft ingelicht. De wethouder wilde hier, zelfs na herhaaldelijk aandringen, niet concreet op antwoorden en geheime stukken zullen nu ter inzage worden gesteld aan de raad om dit alsnog vast te kunnen stellen.

Daarnaast speelt er een  juridisch geschil tussen Optisport en de gemeente over de aanbesteding en gunning aan de nieuwe exploitant SRO. De wethouder probeerde de raad te overtuigen met de mededeling dat ze een juridisch advies van een buurgemeente had gezien die in hetzelfde schuitje zat en dat dat er goed uitzag, het advies zelf kon ze niet ter inzage geven. Voor PvdA De Bilt was dit te weinig zekerheid. 

Omdat PvdA De Bilt verwacht dat het zwembad een groot financieel debacle zal worden waar niet alleen de gemeente, maar ook de Vierstee en de Kees Boekehal last van gaan krijgen en omdat wij het juridisch advies niet gezien hebben stemde PvdA De Bilt tegen dit voorstel. Het voorstel werd aangenomen. 

PvdA De Bilt is in afwachting van de geheime informatie teneinde vast te kunnen stellen of de wethouder de raad niet juist en niet op tijd heeft geïnformeerd.

Maatschappelijke discussie-cafés

De fractie heeft tot nu toe twee maatschappelijke discussie-cafés. Tijdens de eerste spraken we over lokaal onderwijs en de tweede bijeenkomst stonden we stil bij sport in De Bilt. De derde bijeenkomst is 15 januari 2020 en gaat over Zorg & Welzijn in onze gemeente. De inleiding wordt deze keer verzorgd door Evelien Ribbens, directeur van Stichting Mens De Bilt.

U bent van harte welkom! Aanmelden graag via [email protected].