Terugblik politiek jaar 2017, PvdA

Door Krischan Hagedoorn op 19 januari 2018

Tijdens de openbare nieuwjaarsreceptie van de PvdA op 14 januari jongstleden, legde de PvdA fractie verantwoording af over haar handelen in het afgelopen politieke jaar. Fractievoorzitter Krischan Hagedoorn deed dat aan de hand van een aantal thema’s;

Zorg

In 2017 werd duidelijk dat er inmiddels een stuwmeer van zorggeld is opgepot door het huidige college, het gaat inmiddels om een bedrag van 5 miljoen euro. Daarnaast is het college totaal out of control als het gaat om de jeugdzorg. De PvdA heeft hier verschillende keren tegen geageerd tot groot ongenoegen van de coalitiepartijen. Het is elementair verkeerd dat dit zorggeld opgepot is, het moet worden besteed aan zorg voor mensen die dat nodig hebben.

Successen PvdA in 2017

  • Er is weer eenvoudige hulp in de huishouding, het college draaide onder grote druk van de PvdA deze bezuiniging terug.
  • In de maartvergadering werden 2 PvdA amendementen aangenomen op de verordening maatschappelijke ondersteuning; weigering van een maatwerkvoorziening moet vanaf nu onderbouwd worden en een keukentafelgesprekverslag is nu meteen een aanvraag voor ondersteuning, dit maakt het voor de aanvragers allemaal veel makkelijker.
  • In juni werd een PvdA motie met verbetervoorstellen nav de evaluatie van de WMO unaniem aangenomen.
  • De strategische agenda WMO is met grote inbreng van de PvdA eveneens unaniem aangenomen.

Wonen

In 2017 is er nog steeds geen enkele sociale huurwoning gebouwd in deze collegeperiode. Het college benadert elk bouwproject als een businesscase en weegt hierin maatschappelijke waarde niet mee. Als De Bilt op deze manier door blijft gaan zal het percentage sociale en middenhuurwoningen alleen maar dalen. Enig lichtpuntje is de uitvoeringsnotitie sociale woningbouw die in mei door het college geproduceerd werd. Hierin werd uitvoering gegeven aan een PvdA motie bij de begrotingsbehandeling van 2017. Er komen een goedhuurwijk in De Bilt met duurzame huurwoningen die inclusief nutsvoorzieningen maandelijks niet meer dan 550 euro kosten. Een PvdA concept uit Almere. De PvdA fractie is trots op dit succes.

Werk en inkomen

Het aantal bijstandsgerechtigden en werkzoekenden in De Bilt is sinds het aantreden van dit college alleen maar gestegen. Het college haakt alleen maar aan op regionale initiatieven en voert zelf geen actief beleid, een doorn in ons oog. Na aanvankelijke blijdschap over aanname van onze motie om de gemeentelijke belastingen kwijt te schelden aan de allerarmsten, volgde in augustus de deceptie toen de wethouder aangaf geen wettelijke mogelijkheden te zien om de motie uit te voeren. Wij voelen ons bevestigd in onze stelling dat het college alles als een financiële businesscase benadert en dat de politieke wil ontbreekt om echt iets voor deze mensen te doen.

Andere voorstellen op dit vlak zoals een Bilts wijkbedrijf, werden eveneens door de coalitie weggestemd. Successen waren er gelukkig ook, zo wordt de schuldhulpverlening verbeterd met landelijk beproefde PvdA concepten door een motie van de PvdA. Ook werd begonnen met het nieuwe armoedebeleid dat sterk beïnvloed is door onze fractie, wij volgen de uitvoering nauwlettend.

Zwembad

De eerste drie maanden van het politieke jaar werden beheerst door dit dossier. Ondanks enorme tegenstand van de gebruikers en de oppositie werd het besluit een te klein bad te bouwen er doorgedrukt met de kleinst mogelijke meerderheid, 14 stemmen voor, 13 tegen. De wethouder overleefde nipt een motie van wantrouwen, het college een motie van afkeuring. In december ontstond er opnieuw commotie toen de gebruikers ontdekten dat het bad met de klapconstructie van de coalitie na een week klapperen alleen maar zou blijven opwarmen tot een continue temperatuur van boven de 30 graden, een door de KNZB verboden temperatuur voor sporten en baantjes zwemmen. De wethouder scheepte de PvdA af met de mededeling dat er niets aan de hand was en dat alles nog volgens plan verliep. Dit zal in januari en februari moeten blijken.

De coalitie stuurt nog steeds aan op een te klein bad waar geen gebruiker tevreden over is, met een klapconstructie die alleen in Tsjechië bestaat, een terugkoel-installatie die alleen in Zwitserland bestaat en een gasloze installatie die alleen in Urk bestaat. In onze ogen een recept voor mislukking. Dezelfde wethouder struikelde later in het jaar over het woonbeleid en de detailhandelsnota. Voor de eerste werd hij teruggestuurd naar de tekentafel en de tweede werd dusdanig geamendeerd door de raad dat er van het oorspronkelijke voorstel weinig overbleef.

Andere successen van de PvdA-fractie in 2017

Het VCP is aangenomen door een mede door de PvdA ingediende motie, de PvdA heeft het nieuwe subsidiebeleid danig weten te beïnvloeden, de kinderboerderijen krijgen vanaf 2018 alle niet declarabele kosten vergoed door de gemeente, het speelruimtebudget wordt verruimd, het fietspad Zeist-West-Uithof door de EHS is tot nu toe met succes tegengehouden en de PvdA stelde zich kritisch op in de besluiten over de Kwinkelier en Ranzijn. Terrasheaters in de hele gemeente, een voorstel van D66 kon helaas niet worden tegengehouden, de Jaja-sticker gelukkig wel. Ook dit jaar ontving de PvdA de toezegging van het college dat eventuele tekorten van steunpunt vluchtelingen en stichting leergeld worden aangezuiverd door de gemeente.

De PvdA-fractie organiseerde verder een discussie-avond over subsidiebeleid, over sport en over ouderenbeleid in De Bilt en was zichtbaar aanwezig bij allerlei maatschappelijke bijeenkomsten en tijdens de wijkbezoeken.

Ik wil graag Gija, Fons en Erik weer bedanken voor een zeer geslaagd politiek jaar waarin de fractie niet alleen in staat is geweest om een duidelijk PvdA geluid te laten horen, maar ook successen heeft geboekt.

 

Krischan Hagedoorn

Krischan Hagedoorn

Wie is Krischan Hagedoorn? Ik ben in Zwolle geboren. Na het afronden van het VWO ging ik Enschede Management, Economie en Recht studeren. Tijdens mijn studie was ik actief in het verenigingsleven. Ik was tenor in het Drienerloos Vocaal Ensemble en ook nog steeds actief voor mijn Scoutinggroep in Zwolle. Hier heb ik mijn liefde

Meer over Krischan Hagedoorn