De Leijen wil wel van het gas af, maar hoe?

Door Krischan Hagedoorn op 4 maart 2020

Dat is wat een wijkteam van PvdA De Bilt steevast aan de deur hoorde in de Vlinderbuurt in de wijk De Leijen. De inwoners van koop en huurhuizen willen wel, graag zelfs….. maar dan alleen als er een goed en betaalbaar alternatief is.

De vraag over de gasloze wijk was één van de vragen die het wijkteam aan de deur stelde. De vraag was niet zomaar bedacht. In de duurzaamheidsagenda 2019 stond De Leijen nog prominent op 1 om als eerste van het gas af te gaan in onze gemeente. In de duurzaamheidsagenda 2020 is voorang gegeven aan Brandenburg. Het is wel duidelijk dat De Leijen nog steeds hoog op de lijst staat om afgekoppeld te worden. Het is opvallend dat vrijwel alle inwoners die het wijkteam sprak, van het aardgas af willen, de hamvraag is; hoe gaan we dat realiseren en wat komt er voor in de plaats?

Krischan Hagedoorn, fractievoorzitter van PvdA; “Dat we moeten ophouden met het verstoken van de aarde en daarnaast solidair moeten zijn met de Groningers staat als een paal boven water. PvdA De Bilt ziet daarbij een grote rol voor de gemeente om inwoners te informeren over de plannen per wijk, het is belangrijk om samen met Beng en andere partners een masterplan per wijk te presenteren zodat inwoners eindelijk weten waar ze aan toe zijn en wie de rekening gaat betalen”.

Fijn wonen in De Leijen

Het blijkt dat inwoners over het algemeen fijn wonen in de groene wijk. Wel zijn er wat klachten over de ondergrondse afvalcontainers vlak bij de Plus. Hier staat vaak veel afval naast. Ook hoort het wijkteam in twee straten klachten over de riolering. Inwoners hebben last van overstroming in hun toilet, een klacht die al jaren bestaat, men sluit het toilet af bij afwezigheid om zo veel schade te voorkomen. Volgende maand staat het gemeentelijke rioleringsplan op de raadsagenda, een mooi punt om in te brengen aldus Krischan Hagedoorn.

Wat ook veel gehoord wordt is dat de speelplaatsen te ver weg zijn en gedateerd zijn. Gelukkig start de gemeente met nieuw speeltuinbeleid, ook in De Leijen. Inwoners kunnen meewerken aan het ontwerp en de uitvoering. Ook geven inwoners aan dat er niets te doen is voor jongeren, het zou mooi zijn als er een plek in onze gemeente komt waar jongeren terecht
kunnen.

Het verkeer is een punt van zorg. Inwoners zijn blij met de tunnel en het feit dat er geen gelede bus meer in de wijk rijdt, maar willen liever een vrijliggend fietspad langs de Jan Steenlaan en een normale busverbinding met het station. Daarnaast hoort het team erg veel over de wooncrisis aan de deur. Jongeren wonen noodgedwongen bij hun ouders, ouderen verhuizen niet omdat dat vaak veel duurder is, voor een kleinere woning…. Men wil graag meer woningen voor starters en ouderen en dan niet door bossen te kappen of al het wijkgroen vol te bouwen, maar het liefst gewoon op een weiland, bijvoorbeeld de Schapenwei.

Over de inrichting van de wijk krijgt het team te horen dat het openbaar groen beter bijgehouden kan worden en dat de straatverlichting tekort schiet. Ook over de toegankelijkheid van de wijk zijn klachten, ouderen en mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten kunnen niet overal gaan en staan waar ze willen. Krischan Hagedoorn hierover: “PvdA De Bilt zal aandringen op meer wijkschouwen met bewoners en raadsleden die in het coalitie-akkoord zijn beloofd: je moet als gemeente, net als PvdA De Bilt, regelmatig wijken bezoeken om te kijken hoe het er gaat, met bewoners te overleggen en zaken te verbeteren”

Krischan Hagedoorn

Krischan Hagedoorn

Wie is Krischan Hagedoorn? Ik ben in Zwolle geboren. Na het afronden van het VWO ging ik Enschede Management, Economie en Recht studeren. Tijdens mijn studie was ik actief in het verenigingsleven. Ik was tenor in het Drienerloos Vocaal Ensemble en ook nog steeds actief voor mijn Scoutinggroep in Zwolle. Hier heb ik mijn liefde

Meer over Krischan Hagedoorn