Persbericht – Hoe houden we onze wijken en winkelgebieden levendig?

Door Krischan Hagedoorn op 25 juni 2019

PvdA De Bilt organiseert op 10 juli een discussieavond over winkelleegstand en het verdwijnen van voorzieningen in onze wijken

De Bilt – De PvdA De Bilt maakt zich ernstig zorgen over het verdwijnen van allerlei voorzieningen in onze wijken. Zo verdween, na de Lidl in Brandenburg, vorige maand de Aldi in Weltevreden. Brievenbussen en pinautomaten verdwijnen uit de wijken, de bus stopt op steeds minder plaatsen en zwaar bevochten OV-oplaadpunten worden door commerciële bedrijven met één pennenstreek geschrapt. Er staan veel winkels leeg in De Bilt en Bilthoven – meer dan gezond is.

Gemeenteraadslid Krischan Hagedoorn: “Er zijn goede voorbeelden in andere gemeenten waar ondernemers of actieve bewoners de wijk levendig houden en voorzieningen in stand houden. We willen inspiratie opdoen!”

Discussieavond voor iedereen

De gemeenteraadsfractie van de PvdA De Bilt organiseert op woensdag 10 juli een discussieavond over wijkenvoorzieningen en een goed winkelaanbod. Op deze avond, die vanaf 20.00 uur (19.30 uur zaal open) plaats vindt in de Vijverzaal van WVT aan de Talinglaan, willen wij met u en een aantal deskundigen in gesprek. Niet alleen over de problematiek, maar juist ook over oplossingen en succesvolle ideeën.

Sprekers

  • Annet van Otterloo, initiatiefnemer van de wijkcoöperatie Afrikaanderwijk Rotterdam
  • Margo de Jong, initiatiefnemer van DOTS (De Oude TheresiaSchool) in Bilthoven
  • Jorine de Soet van bureau Kordaat In Ruimte, expert in winkelcentrum-management

Voor meer informatie over de sprekers: zie onderaan dit bericht. En zie voor het programma onze agenda.

Voor wie

Inwoners van onze gemeente, winkeliers, ondernemers en andere geïnteresseerden. Indien mogelijk graag van te voren aanmelden bij: [email protected]

Sprekers

Informatie Annet van Otterloo
Annet van Otterloo is projectleider van Freehouse en coördinator van de Afrikaanderwijk Coöperatie (Rotterdam). De Afrikaanderwijk Coöperatie maakt de kracht van Rotterdam Zuid zichtbaar door te investeren in betrokken bewoners en ondernemers en een actief cultuur-programma. De coöperatie biedt hiervoor een organisatiestructuur waarbij de opbrengsten en voordelen direct aan de wijk zelf toekomen. De coöperatie ziet een inclusieve, integrale wijkontwikkeling als een belangrijke factor om waarde te creëren op het terrein van betrokkenheid en zeggenschap van bewoners en alle daaraan gerelateerde aspecten waardoor bewoners (weer) volwaardig meedoen in de wijk.

Annet studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. De afgelopen jaren deed zij in uiteenlopende projecten ervaring op in het vanuit kunst- en cultuur aanjagen van stedelijke vernieuwing.

http://wijkcooperatie.org/nl/over_ons/

Informatie Jorine de Soet
Jorine de Soet heeft in 2002 KIR, Kordaat in Ruimte opgericht en loopt al een kleine 30 jaar mee in de wereld van retail en retailvastgoed. Zij is inhoudelijk gespecialiseerd in het ontwikkelen van gedragen integrale centrumvisies en het opzetten en begeleiden van samenwerkingsverbanden. Zij heeft een managementmodel ontwikkeld met behulp waarvan een samenwerkingsverband opgezet en positief beïnvloed kan worden .

Ze was de eerste centrummanager van Utrecht centrum, heeft daar een Vereniging van Eigenaren opgericht waarvan ze vijf jaar lang voorzitter geweest is.

www.kordaatinruimte.nl

Informatie Margo de Jong
www.margodejong.com is één van de initiatiefnemers van DOTS, De Oude Theresiaschool. Je kunt er schilderen, fotograferen, yoga doen, naar een ‘ontstress-deskundige’ of gewoon een kopje koffie drinken. D.O.T.S. (De Oude Theresia School) is een bruisende plek in Bilthoven-noord met een stevige buurtfunctie.

Op de locatie van de oude Theresiaschool in Bilthoven Noord willen wij een pand neerzetten waarin wonen gecombineerd wordt met de huidige, in de buurt verankerde aanwezige functies, te weten zorg, (kunst)educatie en sport/beweging. Dit willen we uitbreiden met een sociaal/maatschappelijke functie in de vorm van een ontmoetingsplek met gelegenheid voor film en kleinschalige voorstellingen.

Meer informatie: [email protected]

Krischan Hagedoorn

Krischan Hagedoorn

Wie is Krischan Hagedoorn? Ik ben in Zwolle geboren. Na het afronden van het VWO ging ik Enschede Management, Economie en Recht studeren. Tijdens mijn studie was ik actief in het verenigingsleven. Ik was tenor in het Drienerloos Vocaal Ensemble en ook nog steeds actief voor mijn Scoutinggroep in Zwolle. Hier heb ik mijn liefde

Meer over Krischan Hagedoorn